Ο καθηγητής Ευρωπαϊκής Πολιτικής της Παντείου, Κωστής Λάβδας, μίλησε στο ΕΡΤNews και την εκπομπή Prime για τη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες με “αγκάθι” το μεταναστευτικό.
“Υπάρχουν δύο βαριά ζητήματα τα οποία βαραίνουν ως βαριά ζητήματα που είναι χωρίς πάντα να συζητιούνται. Το ένα είναι βεβαίως τα εκλογικά αποτελέσματα τα οποία έχουμε δει σε μια σειρά χωρών που δείχνουν ότι υπάρχει άμεση ανάγκη για μια πιο αποτελεσματική πολιτική επιστροφών, όπως επίσης και για μια φύλαξη εξωτερικών συνόρων που θα φανεί στον Ευρωπαίο πολίτη πως είναι αποτελεσματική. Υπόψιν ότι αν δεν συμβεί αυτό, θα έχουμε μονίμως αντιδράσεις σαν αυτές της Γερμανίας. Θα ανεβαίνουν τα εσωτερικά σύνορα αν δεν μπορούμε να φυλάξουμε τα εξωτερικά” τόνισε ο κ. Λάβδας και πρόσθεσε:
“Το δεύτερο βεβαίως είναι η πιθανότητα επανεκλογής του Τραμπ στο τιμόνι των Ηνωμένων Πολιτειών. Αυτό είναι στην πραγματικότητα “ελέφαντας στο δωμάτιο”, αν θέλετε, διότι σε λίγες εβδομάδες θα δούμε τι ακριβώς συμβαίνει. Και αυτό βαραίνει. Δεν έχουμε κανένα λόγο να δαιμονοποιήσουμε τον Τραμπ. Αν αυτή είναι η επιλογή των Αμερικανών, είναι σεβαστή. Και βεβαίως θα συνεργαστούμε όλες οι χώρες του ΝΑΤΟ“.
Politico: Ακραίες οι πολιτικές Τραμπ για το μεταναστευτικό; Που να δείτε της Ε.Ε.!
Ο κ. Λάβδας σημείωσε ότι δεν μπορεί να κλειδώσει η βοήθεια στην Ουκρανία πριν τις αμερικανικές εκλογές. “Δεν μπορεί να γίνει γιατί η Ουκρανία, φυσιολογικά, από τη σκοπιά της, επιμένει σε μια μαξιμαλιστική πολιτική. Το σχέδιο νίκης αυτό σημαίνει ότι θα πάμε σε μια πάρα πολύ καλή κατάσταση στην Ουκρανία, ώστε οι ενδεχόμενες μετά διαπραγματεύσεις να είναι από θέση ισχύος. Αυτό δεν πρόκειται να γίνει. Είναι αδύνατον να γίνει τώρα ή σε ένα χρόνο. Κατά συνέπεια οδηγούμαστε σε αδιέξοδο. Πρώτον, γιατί βαραίνουν αυτά τα δύο εκλογικά αποτελέσματα που δείχνουν ότι πρέπει να γίνει κάτι άμεσα με τη μετανάστευση και η σκιά των αμερικανικών εκλογών, που παρότι όλοι θα σεβαστούμε το αποτέλεσμα και φυσικά θα συνεργαστούμε θαυμάσια ως ΝΑΤΟ και με τον νέο πρόεδρο, υπάρχει σαφώς η αίσθηση ότι η Ευρώπη θα μπορούσε να είχε κάνει περισσότερα πριν πάμε στην 5η Νοεμβρίου και δυστυχώς δεν κάνει“.
“Και το θέμα Ντράγκι αναβλήθηκε και αυτό δείχνει αυτή την αβελτηρία, η οποία χαρακτηρίζει την Ευρώπη τα τελευταία χρόνια. Διότι τα θέματα που έθεσε ο Ντράγκι και προηγουμένως και άλλοι είναι θέματα τα οποία είναι άμεσα, δεν έχουν να κάνουν με την Ευρώπη μετά από 10 χρόνια. Άρα νομίζω ότι υπάρχουν κενά. Αυτά τα κενά εκμεταλλεύονται, για παράδειγμα, η ιταλική κυβέρνηση, η οποία πολύ ευφυώς από τη σκοπιά της Ρώμης, έκανε κάτι το οποίο το συζητάμε όλοι τώρα. Και βλέπουμε ότι και η φον ντερ Λάιεν, η πρόεδρος, η Γερμανίδα πρόεδρος της Επιτροπής, είναι λιγότερο απορριπτική απ ότι ήταν πριν από δυο τρεις βδομάδες. Ουσιαστικά το υιοθετεί ατύπως και αυτό δείχνει ακριβώς τα κενά και το ότι όσοι μπορούν να προσφέρουν πρωτοβουλιακά κάτι τείνουν να τα καλύπτουν. Και αυτό βεβαίως είναι αφενός καλό γι αυτούς που το πράττουν. Η Ρώμη αυτή τη στιγμή είναι σε μια καλύτερη θέση από ότι ήταν πριν από ένα μήνα στην εσωτερική συζήτηση, αλλά αφήνει κενό ευρωπαϊκού επιπέδου” πρόσθεσε.
Σε ευρωπαϊκό επίπεδο ο κ. Λάβδας τόνισε ότι πρέπει οπωσδήποτε να συμφωνήσουμε ότι τα εξωτερικά σύνορα πρέπει να είναι κοινή αποστολή. “Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία. Διαφορετικά θα κάνουν όλοι ότι έκανε η Γερμανία, δηλαδή να μπορέσουν σταδιακά να αυξήσουν την ένταση στα εσωτερικά σύνορα. Και άρα το κλειδί είναι τα εξωτερικά σύνορα. Το κλειδί είναι να πάμε σε ένα νέο σύμφωνο το οποίο θα εφαρμόσει τη ρήτρα αλληλεγγύης και τέλος βεβαίως, το κλειδί είναι να μπορέσουμε να βρούμε λύσεις πριν βρεθούμε το Γενάρη με μία αμερικανική προεδρία, η οποία θα είναι απολύτως σεβαστή μεν, επιλογή των Αμερικανών πολιτών, αλλά θα επιταχύνει την ανάγκη για την Ευρώπη να βρει λύσεις που έπρεπε να έχει βρει ήδη τα περασμένα χρόνια“.
“Το θέμα της ρωσίας-ουκρανίας είναι πολύ πέρα από την ευρωπαϊκή δυνατότητα αυτή τη στιγμή. Το μεταναστευτικό είναι κάτι το οποίο πρέπει όχι να λυθεί, αλλά εν πάση θυσία να μπει σε μια τελική ευθεία. Διαφορετικά θα έχουμε πρόβλημα. Δεν υπάρχει καμία απολύτως αμφιβολία” κατέληξε.
Πηγή: ΕΡΤ