Ποιές γαλλικές επιχειρήσεις ενδιαφέρονται και για τι…
“Κλειδώνει” -εκτός ακραίου απροόπτου- η επίσημη επίσκεψη του Προέδρου της Γαλλικής Δημοκρατίας Φρανσουά Ολάντ, στις 22 Οκτωβρίου, στην Αθήνα και έτσι ο συγκεκριμένος πολιτικός γίνεται ο πρώτος ηγέτης μεγάλης χώρας (είχε προηγηθεί μόνο ο Αυστριακός Καγκελάριος) που θα βρεθεί στην ελληνική πρωτεύουσα επί διακυβέρνησης του Αλέξη Τσίπρα. Η επίσκεψη επιβεβαιώνει όχι μόνο το εξαιρετικό κλίμα μεταξύ Ελλάδας και Γαλλίας αλλά και τον “ειδικό ρόλο” που έχει αναλάβει ο Φρανσουά Ολάντ για την διπλωματική υπεράσπιση της Αθήνας διεθνώς, κάτι που φάνηκε κατά την τελική φάση των διαπραγματεύσεων του καλοκαιριού, όταν η Γαλλία έριξε ολόκληρο το πολιτικό βάρος της για να αποφεχυεθί το Grexit -πολλοί υποστηρίζουν ότι σε εκείνη τη συγκυρία το Παρίσι βρισκόταν σε απόλυτη συνεννόηση με την Ουάσιγκτον.
Αμέσως μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων των εκλογών της 20ης Σεπτεμβρίου, ο Γάλλος πρόεδρος Φρανουσά Ολάντ έσπευσε όχι μόνο να συγχαρεί τον Αλέξη Τσίπρα για την επανεκλογή του αλλά και να προαναγγείλει την επίσκεψή του στην Ελλάδα.
Ωστόσο, το Παρίσι δεν ενδιαφέρεται μόνο για την εδραίωση της διπλωματικής παρουσίας του στην Ευρώπη, δημιουργώντας έναν κύκλο επιρροής, αντίστοιχο εκείνου που έχουν οι Γερμανοί με τις χώρες της Αν. Ευρώπης, αλλά και για την ενίσχυση της παρουσίας και των γαλλικών επιχειρήσεων στο πλαίσιο των αποκρατικοποιήσεων και επενδύσεων στην Ελλάδα.
Όπως αναφέρεται και σε δημοσίευμα της «Καθημερινής» της Κυριακής ο Γάλλος Πρόεδρος θέτει δύο όρους για την παροχή της στήριξης του προς την κυβέρνηση:
1. Να δώσει θετικά δείγματα γραφής ως προς την υλοποίηση του τρίτου μνημονίου. Ο όρος αυτός είναι απαράβατος, σύμφωνα με το δημοσίευμα καθώς σε αυτόν έχει επενδύσει τα μέγιστα η Γαλλία στηρίζοντας την Αθήνα καθ’ όλη τη διάρκεια της διαπραγμάτευσης του καλοκαιριού. Ο Ολάντ εκτιμά πως η ελληνική κυβέρνηση πρέπει εμπράκτως να δείξει πως δεν υπαναχωρεί από τις δεσμεύσεις της καθώς σε μια τέτοια περίπτωση «πολλά μπορεί να αλλάξουν».
2. Να περιορίσει τον βαθμό επιρροής που θεωρεί ότι ασκούν στην Αθήνα κυρίως το Βερολίνο αλλά και η Ουάσινγκτον. Μάλιστα όπως σχολιάζεται στο ρεπορτάζ «είναι ξεκάθαρο ότι ένας άτυπος αγώνας επιρροής έχει ξεκινήσει». Και όπως γίνεται συνήθως σε τέτοιου είδους συναντήσεις, οι μεταρρυθμίσεις και γενικότερα οι τολμηρές πολιτικές που ζητούνται από την ελληνική κυβέρνηση έχουν πάντα και ένα επενδυτικό ενδιαφέρον για τον επισκέπτη.
Το γαλλικό ενδιαφέρον για επενδύσεις
Πληροφορίες αναφέρουν πως ο Ολάντ έρχεται στην Ελλάδα με συγκεκριμένες προτάσεις στη βαλίτσα του αλλά σίγουρα έρχεται «δεύτερος» αφού ήδη το Βερολίνο έχει προλάβει να «κλείσει» τα περιφερειακά αεροδρόμια ενώ και ο «παρεμβατικός ρόλος των ΗΠΑ» μεγαλώνει.
Η Γαλλία εκτιμάται πως θα δείξει ενδιαφέρον τις «εταιρείες διαχείρισης νερού, την ενέργεια (ρεύμα, αέριο, αλλά και το κομμάτι των υδρογονανθράκων), τα logistics, τα λιμάνια, οι δρόμοι, τα τρένα, το κτηματολόγιο, και γενικότερα τα projects της χαρτογράφησης της χώρας, αλλά και ένα κομμάτι του ελληνικού τουριστικού πακέτου. Και ήδη μερικά από τα μεγαλύτερα γαλλικά εταιρικά ονόματα έχουν δείξει ενδιαφέρον για όλα τα παραπάνω (μεταξύ άλλων oι Alsthom, EDF, Suez, Vinci, Thales, Sncf κα)».
Σημειώνεται πως η γαλλική πολιορκία προς την Ελλάδα και τα «φιλέτα» που διαθέτει θα γίνει πιο στενή το προσεχές διάστημα αφού πέραν του Ολάντ στην Αθήνα θα βρεθεί- σύμφωνα με πληροφορίες- και ο επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων, Πιέρ Μοσκοβισί. Πάντα με τη θεσμική του ιδιότητα αλλά στα κοινοτικά όργανα αλλά χωρίς αυτό να τον εμποδίζει να προωθεί και τα εθνικά συμφέροντα της πατρίδας του…
Πηγή: Καθημερινή, thehuffingtonpost.gr