Μετά την κατ΄ ιδίαν συνάντησή τους χθες το πρωί, οι δύο άντρες θέλησαν να επισφραγήσουν το «φλερτ» μεταξύ των κομμάτων τους, κρατώντας κοινή στάση στη συνάντησή τους με τον πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου το απόγευμα. Οι κ.κ. Βενιζέλος και Κουβέλης επέμειναν στο αίτημά τους για επιμήκυνση του χρόνου δημοσιονομικής προσαρμογής, προκειμένου τα μέτρα ύψους 11,5 δισ. ευρώ να ληφθούν σε ορίζοντα τετραετίας και όχι διετίας, προκαλώντας όσο το δυνατόν μικρότερες κοινωνικές αντιδράσεις. Στην πραγματικότητα, προτείνουν την προώθηση σε πρώτη φάση των διαρθρωτικών αλλαγών και μεταρρυθμίσεων, από κοινού με τις αποκρατικοποιήσεις και στη συνέχεια, αφού θα έχει ξεκινήσει η συζήτηση για την επιμήκυνση, ο επιμερισμός των περικοπών στα εισοδήματα σε βάθος τεσσάρων ετών.
Ενδεικτικές της «κοινής γραμμής» μεταξύ τους, ήταν και οι δηλώσεις τους, εξερχόμενοι του Μεγάρου Μαξίμου. Για «στρατηγικό πλαίσιο που έχει ως βασικό στόχο να βγάλει την χώρα οριστικά από την κρίση» μίλησε ο Ευάγγελος Βενιζέλος, ενώ σε «στρατηγικό σχεδιασμό αντιμετώπισης όλων των προβλημάτων» αναφέρθηκε ο Φώτης Κουβέλης. Ότι κακώς η συζήτηση γίνεται γύρω από τα μέτρα, δήλωσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κάνοντας λόγο για συζήτηση που τροφοδοτείται ένθεν κακείθεν, ενώ «δεν συζητήσαμε για περικοπές, δεν συζητήσαμε για τη λήψη μέτρων, αλλά για τα υπαρκτά προβλήματα σε σχέση με την κοινωνία», είπε ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ. Και οι δύο τους δε, επέμειναν στην ανάγκη επιμήκυνσης.
Κατά τα λοιπά, κατά τη διάρκεια της συνάντησης φέρονται να επέμειναν σε όσα είχαν συμφωνήσει το πρωί, ήτοι τη λήψη μέτρων σε δύο φάσεις. Τη διετία 2013-2014 να προηγηθούν τα διαρθρωτικά μέτρα ύψους έξι δισ. ευρώ, μέσα από αποκρατικοποιήσεις, μείωση του κράτους και πάταξη της φοροδιαφυγής και τα έτη 2015-2016 να ληφθούν τα μέτρα 5,5 δισ. ευρώ που θα αφορούν πιθανότατα σε μειώσεις μισθών και συντάξεων, αλλά λαμβάνοντας υπόψη την οικονομική τότε συγκυρία, με τους δύο αρχηγούς να ευελπιστούν ότι θα έχει αρχίσει να αποδίδει η ανάπτυξη στην χώρα. Νωρίτερα, μετά από συνάντησή του με το προεδρείο της ΚΕΔΕ, ο κ. Κουβέλης, σε πλήρη ταύτιση με τον Ευάγγελο Βενιζέλο, ζήτησε να μην περικοπούν πόροι 2,7 δισ. που προορίζονται για την τοπική αυτοδιοίκηση, μιλώντας για «κατάρρευση του συστήματος», σε επίπεδο κοινωνικής αλληλεγγύης, διαφορετικά.
Κατόπιν τούτων, δεν λείπουν οι φωνές που – δεδομένων των παρασκηνιακών συζητήσεων – προεξοφλούν ως και κοινή κάθοδο ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ στις επόμενες εκλογές, με τη συζήτηση πάντως να θεωρείται εξαιρετικά πρόωρη στην παρούσα συγκυρία.
Ωστόσο το μεγάλο «πακέτο» των περικοπών είναι εκείνο που δημιουργεί τα πρώτα ρήγματα στην κυβερνητική συνοχή.
«Τα αγκάθια για τη συμφωνία»
• Ειδικά μισθολόγια
• Αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης
• «Ψαλίδι» στις συντάξεις πάνω από 1.400 ευρώ
• Πλαφόν στις συντάξεις πάνω από 2.400 ευρώ
• Πλήρης κατάργηση δώρων και επιδόματος αδείας στους συνταξιούχους
• Ψαλίδι των 30 ευρώ στις συντάξεις του ΟΓΑ
Ο Γιάννης Στουρνάρας βγαίνοντας από το μέγαρο Μαξίμου τόνισε πως η Τρόικα «θα μείνει στην χώρα μας όσο χρειαστεί» δηλαδή μέχρι να οριστικοποιηθεί ο τελικός κατάλογος με τα μέτρα, τα οποία δεν αποκλείεται να ανακοινωθούν ακόμα και στο τέλος της εβδομάδας αν «βρεθεί το άριστο μείγμα από τα 11,5 δισ. Μόλις το βρούμε θα ανακοινωθούν τα μέτρα» είπε ο υπουργός Οικονομικών.
Οι εκπρόσωποι των δανειστών που παρακολουθούν από κοντά όλες τις εξελίξεις επισκέφθηκαν εκτάκτως τον Γιάννη Στουρνάρα στο υπουργείο Οικονομικών και είχαν μια σύντομη συνάντηση μαζί του προκειμένου να διευκρινίσουν ορισμένα θέματα που αφορούν τα μέτρα που μέχρι στιγμής έχουν κλειδώσει.
Ο Γιάννης Στουρνάρας επιμένει στην άποψη πως η κυβέρνηση θα πρέπει πρώτα να προχωρήσει στις διορθωτικές αλλαγές (αποκρατικοποιήσεις – συγχωνεύσεις και λουκέτα σε δημόσιους οργανισμούς) να συμφωνήσουν ο Πρωθυπουργός και οι δύο πολιτικοί αρχηγοί στα μέτρα των 11,5 δισ. ευρώ και στην συνέχεια να τεθεί το θέμα της επιμήκυνσης και της επαναδιαπραγμάτευσης.