Το νομοσχέδιο της κυβέρνησης για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών ενέκρινε επί της αρχής και επί των άρθρων η Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής.
Υπέρ του νομοσχεδίου τάχθηκαν ο ΣΥΡΙΖΑ, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες, η Ν.Δ., η Δημοκρατική Συμπαράταξη και η Ένωση Κεντρώων. Το Ποτάμι επιφυλάχθηκε να τοποθετηθεί στην Ολομέλεια, ενώ Χρυσή Αυγή και ΚΚΕ το καταψήφισαν.
Το νομοσχέδιο θα εισαχθεί το πρωί στην Ολομέλεια και έως το βράδυ του Σαββάτου, αναμένεται να έχει ψηφιστεί.
Κατά την αγόρευσή του, ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος επισήμανε ότι πρόκειται για μία «κρίσιμη διαδικασία» γιατί αύριο θα ανακοινωθούν και τα δύο σενάρια για την ανακεφαλαιοποίηση και εξήγησε ότι το νομοσχέδιο δεν μπορούσε να κατατεθεί νωρίτερα για «ήταν πολλά πράγματα που δεν ξέραμε μέχρι τελευταία στιγμή», όπως η εξειδίκευση της απόφασης του Eurogroup στην οποία προβλέπεται bail-in για τους senior bond holders.
«Ακόμη και σήμερα είναι δύσκολο να είναι όλες οι λεπτομέρειες μέσα στο νομοσχέδιο», υπογράμμισε ο Ευκλ. Τσακαλώτος αναφέροντας ότι την Κυριακή θα βγει η μετατροπή των τιμών των προνομιούχων μετοχών σε κοινές, τι θα γίνει με τα cocoos(μετατρέψιμα ομόλογα σε μετοχές) κ.α. «Την Δευτέρα το πρωί, που θα ανοίξουν οι αγορές, θα έχουμε και το νομοσχέδιο και την υπουργική πράξη», δεσμεύθηκε ο υπουργός Οικονομικών.
Ο κ. Τσακαλώτος διαβεβαίωσε παράλληλα, ότι η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών θα πραγματοποιηθεί δίχως κούρεμα των καταθέσεων των Ελλήνων πολιτών.
Ειδική μνεία έκανε και στις διοικήσεις των τραπεζών αλλά και του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας. «Θα υπάρξει αντικειμενική αξιολόγηση και όσοι κριθούν ανεπαρκείς, θα απομακρυνθούν» δήλωσε χαρακτηριστικά.
Σχετικά με τη διαδικασία του κατεπείγοντας, τόσο ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Μάκης Μπαλαούρας όσο και ο εισηγητής των ΑΝΕΛ, Κώστας Κατσίκης, ήταν σύμφωνοι. Αντίθετα ο εισηγητής της Ν.Δ. Μάκης Βορίδης διάβασε παλαιότερη ομιλία του υπουργού: «πως τα φέρνει η ζωή. Ευκλείδης Τσακλώτος, 14 Απριλίου: «εμείς δεν μπορούμε να συζητήσουμε ένα νομοσχέδιο που πήραμε την Παρασκευή το βράδυ». Φανταστείτε εμείς που το πήραμε την Παρασκευή το πρωί», είπε.
«Το μείζον είναι πως πρέπει να υπάρχει ένα εξωτερικό επείγον γεγονός για το κατεπείγον. Επείγον δεν είναι όταν ξέρεις από τον Αύγουστο ότι πρέπει να κάνεις την ανακεφαλαιοποίηση», ανέφερε ο εισηγητής της ΝΔ και πρόσθεσε: «τι δεν ξέρατε; Είχατε χρόνο από τον Αύγουστο να το ετοιμάσετε. Είναι δυνατόν να μας το φέρνετε σήμερα και να λέτε ότι είναι κατεπείγον; Επειδή δεν είναι ικανή η κυβέρνηση να ανταπεξέλθει στις υποχρεώσεις της πρέπει η Βουλή να νομοθετεί υπ’ αυτό το καθεστώς; Σ’ αυτό το καθεστώς εμείς δεν μπορούμε να συζητήσουμε».
«Μας αφήνει παντελώς αδιάφορο το θέμα», είπε ο εισηγητής της Χρυσής Αυγής Ηλίας Παναγιώταρος σημειώνοντας πως «πάνω από 200 δις ευρώ έχουν δοθεί στις αποτυχημένες, χρεοκοπημένες τράπεζες, στους τραπεζίτες που διαρκώς αποτυγχάνουν και καταστρέφουν τον ελληνικό λαό και μένουν ατιμώρητοι».
«Δεν συμφωνούμε με την διαδικασία, αλλά θα συμμετάσχουμε», είπε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Γιάννης Μανιάτης συμπληρώνοντας ότι «διαφωνούμε απολύτως, αλλά δεν θα κάνουμε αυτό που έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ. Δεν θα καταγγείλουμε».
Αιχμές για την στάση κομμάτων της αντιπολίτευσης άφησε ο εισηγητής του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος λέγοντας ότι «εμείς κρατάμε την ίδια στάση με εκείνη που κρατήσαμε στην Διάσκεψη των Προέδρων». «Τα ίδια Παντελάκη μου, τα ίδια Παντελή μου», είπε για το κατεπείγον και σημείωσε πως «θα ήταν ευχάριστη έκπληξη να φέρνατε ένα νομοσχέδιο με την κανονική διαδικασία. Θα το περιμένουμε και αυτό ».
«Να μη βιαστεί η Βουλή στο έργο της», ζήτησε ο εισηγητής του Ποταμιού Χάρης Θεοχάρης εκτιμώντας πως «είναι ομολογία αποτυχίας και ανικανότητας να συνεννοηθεί στοιχειωδώς για να φέρει ένα νομοσχέδιο. Μπορεί να έρθουν και τροπολογίες, δηλαδή δεν έχει κλείσει το νομοσχέδιο».