13 μέρες ερευνών χρειάστηκε μία ομάδα Ελληνοαμερικανών αρχαιολόγων για να φέρει στο φως τον πιο καλά κρυμμένο θησαυρό του Αιγαίου.
Η έρευνα πραγματοποιήθηκε τις δύο τελευταίες εβδομάδες του Σεπτεμβρίου στα νησάκια των Φούρνων από αρχαιολόγους της Εφορείας Εναλίων Αρχαιοτήτων και το RPM Nautical Foundation οι οποίοι συνεργάστηκαν με ντόπιους σφουγγαράδες, ψαράδες και δύτες ελεύθερης κατάδυσης για να έρθουν μπροστά σε μια τεράστια ανακάλυψη.
22 ναυάγια με που χρονολογούνται από την αρχαϊκή περίοδο έως τους προεπαναστατικούς χρόνους με σπουδαία και σπάνια ευρήματα ήρθαν στην επιφάνεια με τις φωτογραφίες τους να κάνουν τον γύρο του κόσμου.
Όπως αναφέρουν πληροφορίες, τα ναυάγια που εντοπίστηκαν καλύπτουν μία πολύ μεγάλη χρονολογική περίοδο η οποία εκτείνεται από την Αρχαϊκή Περίοδο (700-480 π.Χ.), στην Κλασική (480-323 π.Χ.) και την Ελληνιστική (323 – 31 π.Χ.), μέχρι και την Ύστερη Μεσαιωνική Περίοδο (16ος αιώνας).
Ανάμεσα στα ευρήματα οι αρχαιολόγοι εντόπισαν σαμιακούς αμφορείς της Αρχαϊκής περιόδου (700-480 π.Χ.) και της Υστερορωμαϊκής περιόδου (3ος-7ος αιώνας μ.Χ.), σινωπικούς αμφορείς και μεγάλους αμφορείς της Μαύρης Θάλασσας του 2ου αιώνα μ.Χ. που περιέχουν σάλτσα ψαριού. Παράλληλα σε ένα από τα ναυάγια της ύστερης κλασικής περιόδου βρέθηκε φορτίο χιακών αμφορέων και πίθων, ενώ σε ένα άλλο αμφορείς από τη Συρία και την Παλαιστίνη του 3ου-4ου αιώνα μ.Χ.
Αυτό που αξίζει να σημειωθεί πάντως είναι ότι ο μεγάλος αριθμός των ναυαγίων οφείλεται στο γεγονός ότι οι Φούρνοι βρίσκονταν στη μέση των οδών που ακολουθούσαν τα πλοία που ταξίδευαν από την ανατολή στη δύση και από τον βορρά στο νότο. Τα περισσότερα από αυτά έκαναν εμπορικές συναλλαγές μεγάλων αποστάσεων, και σε κάποια βρέθηκαν αμφορείς οι οποίοι δεν έχουν εντοπιστεί στο παρελθόν.