ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ ΑΠΕΙΛΟΥΝ ΝΑ ΤΟΝ ΚΑΤΑΨΗΦΙΣΟΥΝ- ΕΠΙΘΕΣΗ ΑΠΟ ΤΣΙΠΡΑ-ΚΑΜΜΕΝΟ
Σε κοινοβουλευτικές αλχημείες καταφεύγουν τα επιτελεία των συγκυβερνώντων κομμάτων με την ανοχή του προεδρείου της Βουλής, προκειμένου να συμμαζευτούν οι αντιδράσεις που εκφράζονται κυρίως από το στρατόπεδο του ΠΑΣΟΚ…
Συγκεκριμένα, αν και το νομοσχέδιο ακολουθεί διαδικασία κατεπείγοντος και θα έπρεπε να ολοκληρωθεί σήμερα το βράδυ, η συζήτηση στην Ολομέλεια με την σχετική ψηφοφορία, τελικά, θα συνεχιστεί αύριο το πρωί.
Όπως εκτιμούν έμπειροι κοινοβουλευτικοί παράγοντες, το συγκεκριμένο «μοντέλο» -που απέχει από τις σχετικές διατάξεις του Κανονισμού της Βουλής- προτιμήθηκε, λόγω της κρίσιμης απογευματινής συνάντησης των πολιτικών αρχηγών.
Επιπροσθέτως, ένας επιπλέον λόγος είναι ότι αρκετοί βουλευτές παραμένουν στις εκλογικές τους περιφέρειες, καθώς δεν περίμεναν ότι θα γίνει ονομαστική ψηφοφορία (σ.σ. το ζήτησε η ΚΟ των Ανεξάρτητων Ελλήνων).
Πάντως, όπως έχει ήδη γράψει το protothema.gr, αρκετοί βουλευτές του ΠΑΣΟΚ έχουν ξεκαθαρίσει ότι θα καταψηφίσουν το νομοσχέδιο, ενώ για επιμέρους διατάξεις ενστάσεις εκφράζονται και από την ΚΟ της ΝΔ, με αποτέλεσμα η ψήφιση ορισμένων άρθρων να χαρακτηρίζεται οριακή.
Να σημειωθεί ότι στην Ολομέλεια αναμένεται να τοποθετηθεί και ο κ. Ανδρέας Λοβέρδος, ο οποίος έχει εκφράσει ανοικτά την έντονη διαφωνία του για τις προωθούμενες αλλαγές, ενώ δεν αποκλείεται να μιλήσει και ο πρώην πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου.
Πέραν αυτών, τη διαφωνία του για το σύνολο του νομοσχεδίου εξέφρασε και ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ Μάρκος Μπόλαρης, αφήνοντας μάλιστα να εννοηθεί ότι ικανοποιεί συντεχνιακά συμφέροντα. Ειδικότερα κ. Μπόλαρης είπε ότι «τα δύο αυτά χρόνια καλούμε τους πολίτες να υποστούν δίκαιες και άδικες περικοπές, να κάνουν θυσίες. Είμαστε σε μια κρίσιμη φάση για να συνεχίσουμε και αν σταθεί η χώρα στα πόδια της. Κόντρα στις θυσίες του πολίτη, η ακαδημαϊκή ηγεσία είπε ότι δεν θέλει να ξεβολευτεί», ενώ κατηγόρησε την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παιδείας για το ότι δεν προχώρησε σε διαβουλεύσεις με τα υπόλοιπα κόμματα πριν προχωρήσει στις αλλαγές.
Τριγμοί στην ΚΟ του ΠΑΣΟΚ
Σε εσωτερική περιδίνηση θέτει την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ το νομοσχέδιο για την Παιδεία καθώς αρκετοί βουλευτές ξεκαθάρισαν στον πρόεδρο του κόμματος Ευάγγελο Βενιζέλο ότι διαφωνούν με τις προωθούμενες αλλαγές και θα καταψηφίσουν.
Μεταξύ των στελεχών που προτίθενται να καταψηφίσουν περιλαμβάνονται οι κ.κ. Ανδρέας Λοβέρδος, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος Μιχάλης Χρυσοχοϊδης, ο κ. Χρήστος Αηδόνης, ο κ. Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, ο κ. Συμεών Κεδίκογλου, η κυρία Θεοδώρα Τζάκρη και ο κ. Γιώργος Ντόλιος. Επιπροσθέτως, σύμφωνα με πληροφορίες δυσφορία φαίνεται να έχει εκφράσει και ο πρώην πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου και δεν αποκλείεται να προχωρήσει σε αιχμηρή τοποθέτηση στην Ολομέλεια κατά την αυριανή συνεδρίαση και ψήφιση.
Υπό αυτά τα δεδομένα, ο κ. Βενιζέλος ανέφερε στην απογευματινή συνεδρίαση της ΚΟ, ότι δεν τίθεται θέμα κομματική πειθαρχίας, οπότε οι βουλευτές μπορούν να ψηφίσουν κατά συνείδηση χωρίς να υπάρχει ο κίνδυνος της διαγραφής τους.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την απόφαση, η ΚΟ «Εξέφρασε την ενόχλησή της για την επιλογή της διαδικασίας του κατεπείγοντος για το πρώτο νομοσχέδιο της νέας κυβέρνησης». Σημειώνουν όμως ότι αποδέχονται την συγκεκριμένη διαδικασία για λόγους «κυβερνητικής συνοχής» θέτοντας τον όρο: «η συζήτηση στην Ολομέλεια να διεξαχθεί με άνεση σε τέσσερις συνεδριάσεις «όπως ήδη ζήτησε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ από τον πρόεδρο της Βουλής».
Επίσης η κοινοβουλευτική ομάδα «συμφωνεί με τις αλλαγές που επιφέρει το νομοσχέδιο, ως προς:
α) την εκλογή των κοσμητόρων,
β) τη θεσμική θέση των τμημάτων και
γ) την οργάνωση των μεταπτυχιακών.
Η κοινοβουλευτική ομάδα, δε,
– διαφωνεί: με την παράταση της θητείας των υπηρετούντων πρυτάνεων μέχρι τη λήξη της προβλεπόμενης στην προγενέστερη νομοθεσία διάρκειάς της.
– συμφωνεί την παράταση μέχρι 31/12/2012, υπό τον όρο ότι θα έχουν την ευθύνη εφαρμογής του νόμου.
Για τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ «είναι προφανές ότι οι υπηρετούντες πρυτάνεις που λήγει η θητεία τους έχουν δικαίωμα συμμετοχής στις διαδικασίες του νέου νόμου».
Τέλος οι βουλευτές χαρακτηρίζουν «ατυχείς τις δημόσιες δηλώσεις στελεχών που έγιναν προκαταλαμβάνοντας τη θέση του Προέδρου και της Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ».
Πάντως το γεγονός ότι το ΠΑΣΟΚ δεν θέτει κομματική πειθαρχία φαίνεται να αποδεσμεύει και το κοινοβουλευτικό επιτελείο του ΣΥΡΙΖΑ προκειμένου να ζητήσει ονομαστική ψηφοφορία. Ειδικότερα, στελέχη της Κουμουνδούρου αναφέρουν ότι δεν επιθυμούν να δώσουν στην παρούσα φάση αφορμές για αριθμητικές απώλειες στο κυβερνητικό μπλοκ εξηγώντας ότι «είναι καλύτερα για εμάς να αντιδρούν οι βουλευτές μέσα από τα κόμματά τους παρά ως ανεξάρτητοι». Πέραν αυτού όμως, φαίνεται ότι η Κουμουνδούρου δεν είναι έτοιμη να αντιμετωπίσει μέσα στο καλοκαίρι και μια ενδεχόμενη νέα πολιτική κίνηση από στελέχη του κεντροαριστερού χώρου.
Πέραν αυτών, ήπιες για την ώρα αντιδράσεις φαίνεται ότι υπάρχουν και στο στρατόπεδο της ΝΔ, σχετικά με το νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας. Σύμφωνα με πληροφορίες μεταξύ αυτών που εξέφρασαν αντιρρήσεις είναι οι κ.κ. Αρης Σπηλιωτόπουλος και Κυριάκος Μητοτάκης ενώ θέμα συνταγματικότητας ορισμένων διατάξεων θέτει και ο κ. Προκόπης Παυλόπουλος.
Να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τον κοινοβουλευτικό προγραμματισμό που επιβάλει η διαδικασία του κατεπείγοντος, αύριο στις 10 το πρωί θα ξεκινήσει η συνεδρίαση στην Ολομέλεια που θα ολοκληρωθεί αργά το βράδυ με την ψηφοφορία.
Κατάργηση του νόμου Διαμαντοπούλου για τα ΑΕΙ ζητά ο Αλ. Τσίπρας
Την κατάργηση του νόμου Διαμαντοπούλου για την τριτοβάθμια εκπαίδευση πρότεινε ο Αλέξης Τσίπρας από την Κατερίνη, τονίζοντας ότι έχει καταστεί ανενεργός και έχει απορριφθεί από τα εκπαιδευτικά ιδρύματα.
Σημείωσε ακόμη ότι τα πανεπιστήμια πρέπει να επαναλειτουργήσουν. «Ο,τι και να ζούμε […] δεν μπορούμε να αποδεχθούμε ότι δεν θα ανοίξουν τα ΑΕΙ και τα ΤΕΙ» τόνισε ο επικεφαλής της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ και έκανε λόγο για «πνευματική αυτοκτονία του τόπου».
Ο κ. Τσίπρας κατηγόρησε επίσης την κυβέρνηση για «εν κρυπτώ διαδικασίες εκποίησης και λεηλασίας του δημόσιου πλούτου», κατά την παρέμβασή του στην πανελλαδική συζήτηση – διαβούλευση της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ για την Αγροτική Τράπεζα.
Συγκεκριμένα, ο κ. Τσίπρας επισήμανε ότι «καταστρατηγούνται στοιχειώδεις κοινοβουλευτικές διαδικασίες» και εξήγησε πως «το αν το τραπεζικό σύστημα της χώρας μας θα είναι μοχλός ανάπτυξης, μοχλός για την παραγωγική ανασυγκρότηση ή θα είναι μια μαύρη τρύπα, όπου ο δημόσιος πλούτος θα πηγαίνει βορά στις ανάγκες των τραπεζιτών και το κόστος θα πηγαίνει στις πλάτες του ελληνικού λαού, είναι πάρα πολύ κρίσιμο ζήτημα»