Περισσότερα από 400.000 παιδιά Σύρων προσφύγων στην Τουρκία δεν πηγαίνουν σχολείο λόγω αδυναμίας χειρισμού της τουρκικής γλώσσας, αλλά και της έλλειψης μέσων, σύμφωνα με το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (HRW), που εκτιμά ότι το φαινόμενο αυτό συμβάλλει στην αύξηση του προσφυγικού ρεύματος προς την Ευρώπη.
Σε έκθεση 61 σελίδων, που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα, η μη κυβερνητική οργάνωση καλεί την τουρκική κυβέρνηση και τους διεθνείς εταίρους της να καταβάλουν γρήγορα προσπάθειες για να αυξήσουν τον αριθμό των παιδιών από τη Συρία που πηγαίνουν σχολείο.
«Αν δεν έχουν ελπίδα για ένα καλύτερο μέλλον, οι Σύροι πρόσφυγες μέσα στην απελπισία τους μπορεί να αποφασίσουν να διακινδυνεύσουν τη ζωή τους για να επιστρέψουν στη Συρία ή να αποφασίσουν μια επικίνδυνη έξοδο προς την Ευρώπη», αναφέρει η Στέφανι Γκι, εκ των συντακτριών της έκθεσης.
Με την πολιτική των ανοιχτών πυλών, η Τουρκία έχει δεχθεί επισήμως από το 2011 περίπου 2,2 εκατομμύρια Σύρους που έχουν εγκαταλείψει τη χώρα τους για να γλιτώσουν από τον πόλεμο. Από αυτούς μόνον 250.000 ζουν σε καταυλισμούς, ενώ οι υπόλοιποι έχουν προτιμήσει να εγκατασταθούν στις πόλεις της χώρας, όπου οι περισσότεροι ζουν υπό συνθήκες πολύ μεγάλης αβεβαιότητας.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της τουρκικής κυβέρνησης, τα οποία επικαλείται η HRW, μόνον 212.000 από τα 708.000 παιδιά σχολικής ηλικίας από τη Συρία γράφτηκαν σε τουρκικά δημόσια σχολεία το 2014 – 2015.
Οι τουρκικές αρχές επέτρεψαν επισήμως τον Σεπτέμβριο του 2014 στα παιδιά από τη Συρία να έχουν πρόσβαση στο σχολικό σύστημα της Τουρκίας, αλλά η ενσωμάτωσή τους παραμένει περιορισμένη, κυρίως λόγω της μη γνώσης της γλώσσας, της έλλειψης μέσων, όπως και πληροφόρησης, αλλά και της απόρριψής τους από ένα μέρος του τουρκικού πληθυσμού, επισημαίνει η μη κυβερνητική οργάνωση.