Ένα εκτενές αφιέρωμα στον εφιάλτη του ISIS φιλοξενεί ο βρετανικός Guardian, ο οποίος συγκέντρωσε δέκα από τα πιο κατατοπιστικά άρθρα που δημοσίευσε στο παρελθόν για την οργάνωση. Ειδικοί στο θέμα αναλύουν την ιστορία, τους στρατηγικούς στόχους, τη θρησκευτική κατεύθυνση της οργάνωσης, αλλά και τις γενικότερες γεωπολιτικές συνέπειες της ανόδου του Ισλαμιστικού Κράτους στη Μέση Ανατολή. Τέλος, αναλύουν το ρόλο της Δύσης αλλά και την αντίδρασή της σε όσα συμβαίνουν στην περιοχή της Συρίας.
1) Για ποιο λόγο πολεμάει το ISIS
Σε ένα ιδιαίτερα εκτενές άρθρο ο αρθρογράφος της βρετανικής εφημερίδας Martin Chulov επιχειρεί να κατανοήσει γιατί νέοι άνθρωποι στρατεύονται με το ISIS και πολεμούν για τους στόχους του.
«Όλοι αυτοί πιστεύουν πως πηγαίνοντας να πολεμήσουν για το χαλιφάτο, κόμιζαν το μήνυμα της πίστης τους. Ήταν επίσης σίγουροι πως δρούσαν για την αποκατάσταση του Ισλάμ στις παλιές του δόξες και είχαν ένα αίσθημα υπερηφάνειας που η γενιά τους ήταν εκείνη που επελέγη να διορθώσει τα κακά του παρελθόντος», σημειώνει μεταξύ άλλων.
2) Τζιχαντιστές με MBA
O εφιάλτης του ISIS δεν έχει να κάνει με έναν ιερό πόλεμο, αλλά με ένα ανίερο χάος, υποστηρίζει από τη μεριά του Jonathan Freedland, ο οποίος επιμένει ωστόσο στους πολλούς παράγοντες που επηρεάζουν τη σύνθεσή του.
«Το Ισλαμικό κράτος αποτελείται από τζιχαντιστές με MBA. Πρόκειται για ένα συνδυασμό άγριας θρησκευτικής ιδεολογίας, οικονομικής οξύνοιας και στρατηγικού νου», αναφέρει.
3) Σύντομο διάλειμμα ή μόνιμο «τζιχαντιστάν»
«Είναι πολύ νωρίς να πούμε σε ποια παράδοση ανήκει ο al-Baghdadi και εάν το ISIS αντιπροσωπεύει ένα σύντομο διάλειμμα ισλαμιστικής αναρχίας ή σηματοδοτεί την αρχή ενός μόνιμου «τζιχαντιστάν» το οποίο θα καταφέρει να καθιερωθεί στο χάρτη», αναφέρει William Dalrymple, ο οποίος υπογραμμίζει πως η επιθυμία του ISIS να δημιουργήσει ένα χαλιφάτο δεν έχει να κάνει με τη θρησκεία αλλά με την εξουσία.
4) Πως το ISIS κυριάρχησε επί της Αλ Κάιντα
Μέσα σε μερικά χρόνια το ISIS κατάφερε να κερδίζει την πρωτοκαθεδρία στις περιοχές που δραστηριοποιείται απέναντι στην Αλ Κάιντα.
«Εκείνη τη χρονιά, ενώ ο υπόλοιπος κόσμος ασχολείτο με τα χημικά όπλα του Ασάντ, το ISIS σχεδίασε να καταλάβει το σύνορο μεταξύ Τουρκίας και Συρίας. Αν κατάφερνε να κυριαρχήσει στα συνοριακά περάσματα, από το οποία τροφοδοτούνταν με τρόφιμα, όπλα και νέους μαχητές οι επαναστατικές ομάδες, τότε το ISIS θα είχε στο χέρι τόσο την Αλ-Νούσρα όσο και τις υπόλοιπες ομάδες», αναφέρουν στην κοινή έρευνά τους οι Shiv Malik, Ali Younes, Spencer Ackerman και Mustafa Khalili.
5) Ο ρόλος της Δύσης
«Αυτό που είναι σαφές είναι πως το ISIS και οι βαρβαρότητές τους δεν θα νικηθούν με τις ίδιες δυνάμεις που το έφεραν στο Ιράκ και τη Συρία εξαρχής και η πολεμική πολιτική των οποίων το ενίσχυσε τα επόμενα χρόνια. Οι ατελείωτες στρατιωτικές επεμβάσεις της Δύσης στη Μέση Ανατολή έχουν φέρει μόνο καταστροφή και διχασμό», σημειώνει μεταξύ άλλων στο δικό της άρθρο με τίτλο «Πως οι ΗΠΑ τροφοδότησαν τον ISIS στη Συρία και το Ιράκ» η Seumas Milne.
6) Τι πρέπει να κάνει η Βρετανία
Με το ερώτημα αν πρέπει να εμπλακεί η Βρετανία σε μια πολεμική αντιπαράθεση με τον ISIS αναφέρεται άρθρο της Emile Simpson.
«Αν η δράση εναντίον του ISIS έχει περισσότερο να κάνει με την Μέση Ανατολή, τότε το κοινό έχει μια άλλη επιλογή: Υπάρχει εμφανώς μια ολόκληρη συζήτηση για το αν η Μεγάλη Βρετανία πρέπει αναλάβει ένα τέτοιο πρόβλημα», σημειώνει μεταξύ άλλων.
7) Η ιστορία του ISIS
«Οι πρώτες εκδοχές του ISIS άρχισαν να συναστρέφονται με τους οπαδούς του Μπααθ, που έχασαν τα πάντα μετά την απομάκρυνση του Σαντάμ, στη λογική ότι «ότι ο εχθρός του εχθρού μου είναι φίλος μου». Μετά το 2008 ωστόσο, διάφορες πηγές ανέφεραν πως αυτές οι συναντήσεις έγιναν πολύ πιο συχνές και αρκετές από αυτές πραγματοποιούνταν στη Συρία», τονίζει ο Martin Chulov επιχειρώντας να ανιχνεύσει τις ρίζες της οργάνωσης.
8) Οι πληγές του πολέμου στο Ιράκ
«Δώδεκα χρόνια μετά την εισβολή στο Ιράκ, οποιαδήποτε κυβέρνηση στη Βρετανία θα αντιμετωπίσει δυσκολίες για να πείσει τον κόσμο ως προς την ανάγκη ενός πολέμου στο εξωτερικό, καθώς το “πηγάδι της εμπιστοσύνης” παραμένει δηλητηριασμένο. Η σύγχυση και η υπερβολή αναφορικά με τον ISIS καθιστά κάτι τέτοιο ακόμη πιο δύσκολο», αναφέρει η Mary Dejevsky.
9) Το ISIS θέλει τη Δύση για να κάνει μια σταυροφορία
«Το ISIS είναι πρώτα από όλα μια απειλή για τη Συρία και το Ιράκ και μετά για άλλες γειτονικές χώρες: τη Σαουδική Αραβία, την Ιορδανία, το Λίβανο, την Τουρκία, το Ιράν και το Κουβέιτ. Ο Μπάρακ Ομπάμα έχει κάνει καλή δουλειά κινητοποιώντας αρκετές από αυτές τις χώρες, αλλά η πολιτική πίεση που υφίσταται για να αναλάβει αρχηγικό ρόλο κινδυνεύει να περιορίσει τις παρεμβάσεις των χωρών αυτών», σημειώνει ο Oliver Miles, υποστηρίζοντας πως το ISIS θέλει τη Δύση για να κάνει μια σταυροφορία.
10) Ο χρόνος είναι ο εχθρός
H πάταξη του ISIS στη Συρία είναι απαραίτητη για αποφευχθεί η καταστροφή, υποστηρίζει από τη μεριά του Frederic Hοf.
«Μια νόμιμη κυβέρνηση για όλη τη Συρία, και για όλο το Ιράκ, βρίσκεται ακόμη πολύ μακριά. Η πάταξη του ISIS στη Συρία -όπου η έλλειψη λαϊκής στήριξης κάνει την οργάνωση πιο ευάλωτη- είναι το αναγκαίο πρώτο βήμα. Ο χρόνος μετράει. Ο χρόνος είναι ο εχθρός», σημειώνει.