Νέο μήνυμα στην Ελλάδα στέλνει ο Γερμανός υπουργός Οικονομίας και αντικαγκελάριοςΦίλιπ Ρέσλερ, ο οποίος σε συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα Ruhr Nachrichten επιμένει ότι «δεν νοείται παροχή χωρίς αντάλλαγμα».
«Εάν δεν υλοποιηθούν οι υπεσχημένες μεταρρυθμίσεις, τότε δεν θα υπάρξει άλλη οικονομική ενίσχυση. Είναι στο χέρι των ίδιων των Ελλήνων να διαμορφώσουν το μέλλον τους» λέει χαρακτηριστικά, σημειώνοντας:
«Θα περιμένουμε κατ’ αρχάς την έκθεση της τρόικα και σε αυτή τη βάση θα αποφασίσουμε. Ωστόσο οι εξελίξεις στην Ελλάδα προκαλούν σκεπτικισμό. Δεν είναι πλέον μυστικό ότι εξακολουθούν να υπάρχουν σοβαρά ελλείμματα στην Ελλάδα, για παράδειγμα δεν έχει γίνει παρά ελάχιστη πρόοδος σε θέματα όπως η υπεσχημένη μεταρρύθμιση της δημόσιας διοίκησης και οι ιδιωτικοποιήσεις».
«Η άποψη που διατυπώνει ο Γιούνκερ παραγνωρίζει το γεγονός ότι οι Γερμανοί φορολογούμενοι συστρατεύονται για την Ευρώπη και από την άποψη αυτή έχουμε επωμιστεί τους μεγαλύτερους κινδύνους. Εγώ προσωπικά αισθάνομαι πεπεισμένος Ευρωπαίος και κανένα άλλο κόμμα δεν έχει δώσει τόση ώθηση στην ευρωπαϊκή ενοποίηση όσο το FDP» απαντά όταν ο δημοσιογράφος τού υπενθυμίζει τις πρόσφατες αιτιάσεις του επικεφαλής του Eurogroup Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ ότι Γερμανοί πολιτικοί χρησιμοποιούν τη συζήτηση για την Ελλάδα για εσωτερικοπολιτικές σκοπιμότητες.
Πάντως, όπως μεταδίδει η Deutsche Welle, ο Φίλιπ Ρέσλερ εκφράζει την αισιοδοξία του για τη θωράκιση του ευρώ, ξεκαθαρίζοντας ότι «το ευρώ αποτελεί κέρδος για τη Γερμανία. Έχει το αντίτιμό του αλλά έχει και την αξία του».
Όπως υποστηρίζει, το νέο δημοσιονομικό σύμφωνο θα συμβάλει στη δημοσιονομική πειθαρχία και στη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας για την ευρωπαϊκή οικονομία, ενώ δηλώνει αντίθετος στο αίτημα της Γαλλίας και της Γερμανίας να παραχωρηθούν αρμοδιότητες τράπεζας στον υπό διαμόρφωση Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης, με στόχο την αγορά κρατικών ομολόγων από χώρες που αντιμετωπίζουν προβλήματα χρέους.
Όσο για τη σχετική έμμεση προαναγγελία αγοράς κρατικών ομολόγων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, ο Γερμανός υπουργός Οικονομίας δεν φαίνεται να είναι εκ προοιμίου αντίθετος, αλλά αφήνει να εννοηθεί ότι πρόκειται για προσωρινή λύση σε εξαιρετικές περιπτώσεις:
«Η αποστολή της ΕΚΤ είναι να εξασφαλίζει τη σταθερότητα των τιμών και όχι να χρηματοδοτεί κρατικά χρέη, θα πρέπει λοιπόν να επικεντρωθεί σε αυτήν την αποστολή. Η αγορά κρατικών ομολόγων δεν μπορεί να είναι μόνιμη λύση. Η εμπιστοσύνη προς το ευρώ κερδίζεται μόνο μέσω της αυστηρής δημοσιονομικής πειθαρχίας και των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων. Από αυτήν την άποψη συμφωνώ απολύτως με τον Μάριο Ντράγκι»επισημαίνει.
ΠΗΓΗ: tovima.gr