Ο Αμπαούντ φέρεται να εκμυστηρεύτηκε τα σχέδιά του για τις επιθέσεις στο Παρίσι στην ξαδέρφη του Χασνά Αϊτ Μπουλασέν. Αυτό τουλάχιστον υποστηρίζει μάρτυρας που κατέθεσε στην αστυνομία και την κατάθεση του οποίου έφερε στη δημοσιότητα το περιοδικό Valeurs Actuelles. Ο ίδιος ζήτησε από την Μπουλανσέν να τον κρύψει. «Θα προξενήσουμε χειρότερη ζημιά στα προάστια που βρίσκονται κοντά στους Εβραίους και θα διαταράξουμε τις μεταφορές και τα σχολεία» φέρεται να έχει πει στην ξαδέρφη του ο Αμπαούντ στις 15 Νοεμβρίου, σύμφωνα με την κατάθεση του μάρτυρα. Ο Αμπαούντ, σύμφωνα με την ίδια κατάθεση περηφανευόταν για το πώς κατάφερε να περάσει στην Ευρώπη μαζί με πρόσφυγες από τη Συρία και στη συνέχεια να περάσει δύο μήνες χωρίς να γίνει αντιληπτός μέχρι τις επιθέσεις της 13ης Νοεμβρίου.
Πέντε αποτυπώματα σε Παγκράτι και Σεπόλια
Πέντε «ορφανά» γενετικά αποτυπώματα είχαν εντοπιστεί από τη Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών, στα διαμερίσματα του Παγκρατίου και των Σεπολίων, με το ένα από αυτά κοινό και στους δύο χώρους, το οποίο φέρεται να ανήκει στον οργανωτή της σφαγής στο Παρίσι, του Αμπντελχαμίντ Αμπααούντ. Από τα γενετικά στοιχεία που έστειλαν οι Γαλλικές Αρχές, πέρα από την ταυτοποίηση του Αμπααούντ, η ταυτότητα του οποίου δόθηκε μετά από άτυπη ενημέρωση των Ελληνικών Αρχών, καθώς τέτοια αιτήματα δικαστικής συνδρομής δεν είναι ονομαστικοποιημένα αλλά με κωδικούς, δεν προκύπτουν προς το παρόν άλλες εργαστηριακές ταυτοποιήσεις από τα υπόλοιπα DNA και αποτυπώματα.
Οι Έλληνες αξιωματούχοι έχουν ενημερώσει τους Γάλλους για την υπάρξη επιπλέον τεσσάρων αταυτοποίητωνDNA στα επίμαχα διαμερίσματα και αναμένουν επιπλέον δείγματα άλλων πρωταγωνιστών των επιθέσεων της Γαλλίας. Δεν μπορεί να αποκλειστεί το ενδεχόμενο συσχετισμού τους, με την εργαστηριακή πιστοποίηση παρουσία τους στη χώρα μας. Δυστυχώς τα εργαστηριακά αποτελέσματα αναδεικνύουν την ύπαρξη ενεργού πυρήνα τζιχαντιστών στη χώρα μας ή τουλάχιστον το πέρασμά του, παρά τις κυβερνητικές και αστυνομικές διαβεβαιώσεις για το αντίθετο.
Οι φωτογραφίες στο Daqib
Τον περασμένο Ιανουάριο, όπως αναφέρουν ένοικοι των πολυκατοικιών όπου βρίσκονταν τα δύο διαμερίσματα, από τα οποία πέρασε ο Αμπααούντ, τα στελέχη της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας, τους έδειχναν φωτογραφίες του… ξυρισμένου υπόπτου, σαν εκείνες που είχαν δημοσιοποιηθεί σε συνέντευξη που είχε δώσει, στο περιοδικό προπαγάνδας του ISIS, «Dabiq». Οι ένοικοι φαίνεται πως δεν μπορούσαν να αναγνωρίσουν με μεγάλη βεβαιότητα το πρόσωπο των φωτογραφιών, παρότι τους θύμιζε κάτι.
Αυτή η «χαμένη ευκαιρία» για την σύλληψη του Αμπντελχαμίντ Αμπααούντ, στη χώρα μας, 10 μήνες πριν την σφαγή της Γαλλίας, έχει υπευθύνους και δεν φαίνεται να είναι στη δική μας πλευρά, όπως τονίζουν στελέχη του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη και της ΕΛ.ΑΣ., που έχουν γνώση της υπόθεσης. Οι Βέλγοι αρχικά και στη συνέχεια οι Γάλλοι, δεν εμπιστεύτηκαν στους Έλληνες συναδέλφους τους, σημαντικές πληροφορίες για την υπόθεση, που ενδεχομένως θα βοηθούσαν στον άμεσο εντοπισμό του Αμπααούντ στην Αθήνα. Οι Βέλγοι αναγνώρισαν φωνητικά τον Αμπααούντ, να συνομιλεί από το Παγκράτι, με κινητό τηλέφωνο του 33χρονου Αλγερινού Ομάρ Νταμάς, προς έγκλειστο των φυλακών της Λιέγης, που καθοδηγούσε τον πυρήνα τζιχαντιστών στο Βερβιέ. Στις 2 Ιανουαρίου, έδωσαν κάποιες ελάχιστες σχετικές πληροφορίες στις Ελληνικές Αρχές. Παρότι είχε συμφωνηθεί να γίνει πρώτα αστυνομική επιχείρηση στην Αθήνα για τη σύλληψη του «Ομάρ», ενδεχομένως και του Αμπααούντ, οι Βέλγοι επιχείρησαν στη χώρα τους, στις 15 Ιανουαρίου 2015. Ακολούθησαν οι έρευνες των στελεχών της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας στις 17 Ιανουαρίου στο Παγκράτι και στις 19 του ίδιου μήνα στα Σεπόλια, χωρίς φυσικά να εντοπίσουν ίχνη του Αμπααούντ, ο οποίος εύλογα θα είχε εξαφανιστεί όταν ενημερώθηκε για την συμπλοκή στο Βερβιέ και τον θάνατο δύο συνεργών του.
Και σαν μην έφθανε αυτό, με υπαιτιότητά τους, αφέθηκε ελεύθερος ένας «Σύρος» που είχε συλληφθεί μαζί με τον Νταμάς, για τον οποίο δέκα ημέρες αργότερα ενημέρωσαν πως τελικά ήταν Γάλλος υπήκοος και σεσημασμένος ως στρατολογητής τζιχαντιστών στην Ευρώπη.