Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο προειδοποίησε για τον “γεωοικονομικό κατακερματισμό”, καθώς οι αξιωματούχοι και οι ηγέτες των επιχειρήσεων συγκεντρώνονται στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός, όπως μεταδίδει το CNBC.
Σε ανάρτησή της σε blog ενόψει της εκδήλωσης αυτής της εβδομάδας, η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα ανέφερε ότι η παγκόσμια οικονομία βρίσκεται αντιμέτωπη με τη “μεγαλύτερη δοκιμασία από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο”, με τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία να επιδεινώνει τις οικονομικές επιπτώσεις της κρίσης κορονοϊού, παρασύροντας την ανάπτυξη και οδηγώντας τον πληθωρισμό σε υψηλά επίπεδα πολλών δεκαετιών.
Οι ραγδαία αυξανόμενες τιμές των τροφίμων και της ενέργειας πιέζουν τα νοικοκυριά σε όλο τον κόσμο, ενώ οι κεντρικές τράπεζες σφίγγουν τη νομισματική πολιτική για να συγκρατήσουν τον πληθωρισμό, ασκώντας περαιτέρω πίεση στα υπερχρεωμένα έθνη, τις εταιρείες και τα νοικοκυριά.
Σε συνδυασμό με την αστάθεια στις χρηματοπιστωτικές αγορές και την επίμονη απειλή από την κλιματική αλλαγή, το ΔΝΤ ανέφερε ότι ο κόσμος αντιμετωπίζει μια “σειρά καταστροφών”.
“Ωστόσο, η ικανότητά μας να ανταποκριθούμε παρεμποδίζεται από μια άλλη συνέπεια του πολέμου στην Ουκρανία, τον έντονα αυξημένο κίνδυνο γεωοικονομικού κατακερματισμού”, δήλωσε η Γκεοργκίεβα.
“Οι εντάσεις σχετικά με το εμπόριο, τα τεχνολογικά πρότυπα και την ασφάλεια αυξάνονται εδώ και πολλά χρόνια, υπονομεύοντας την ανάπτυξη και την εμπιστοσύνη στο σημερινό παγκόσμιο οικονομικό σύστημα”, σημείωσε.
Η ίδια πρόσθεσε ότι η αβεβαιότητα γύρω από τις εμπορικές πολιτικές και μόνο μείωσε το παγκόσμιο ΑΕΠ κατά σχεδόν 1% το 2019, σύμφωνα με έρευνα του ΔΝΤ, ενώ έρευνα του οργανισμού δείχνει επίσης ότι περίπου 30 χώρες έχουν περιορίσει το εμπόριο τροφίμων, ενέργειας και άλλων βασικών εμπορευμάτων.
Η Γκεοργκίεβα προειδοποίησε ότι η περαιτέρω οικονομικές συνέπειες θα έχουν τεράστιο παγκόσμιο κόστος, πλήττοντας τους ανθρώπους σε όλο το κοινωνικοοικονομικό φάσμα, και δήλωσε ότι μόνο ο τεχνολογικός κατακερματισμός θα μπορούσε να οδηγήσει σε απώλειες 5% του ΑΕΠ για πολλές χώρες.
Ο Carmine Di Sibio, παγκόσμιος πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της EY, δήλωσε στο CNBC τη Δευτέρα ότι η οικονομία έχει “βρεθεί στο επίκεντρο” των συζητήσεων μεταξύ των μεγάλων επιχειρηματιών στο Νταβός.
“Η οικονομία είναι η κορυφαία συζήτηση, ο πληθωρισμός αποτελεί μεγάλη ανησυχία”, δήλωσε.
Παρόλο που ο όγκος των εταιρικών συμφωνιών έχει επιβραδυνθεί, ο Di Sibio δήλωσε ότι η EY εξακολουθεί να βλέπει σημάδια “αρκετά ισχυρής δραστηριότητας” και ότι οι ηγέτες των επιχειρήσεων εξακολουθούν να εξετάζουν επιλογές για τον μετασχηματισμό των επιχειρήσεών τους.
“Ο μετασχηματισμός που υφίστανται οι εταιρείες – ο μετασχηματισμός όσον αφορά την τεχνολογία, τις αλυσίδες εφοδιασμού κλπ – εξακολουθεί να υφίσταται και κάνουμε πολλά γύρω από αυτό”, δήλωσε ο Di Sibio.
Λύσεις
Προκειμένου να αντιμετωπιστεί ο αυξανόμενος κατακερματισμός, το ΔΝΤ κάλεσε αρχικά τις κυβερνήσεις να μειώσουν τους εμπορικούς φραγμούς για την ανακούφιση των ελλείψεων και τη μείωση των τιμών των τροφίμων και άλλων βασικών προϊόντων, ενώ παράλληλα να διαφοροποιήσουν τις εξαγωγές για να βελτιώσουν την οικονομική ανθεκτικότητα.
“Όχι μόνο οι χώρες, αλλά και οι εταιρείες πρέπει να διαφοροποιήσουν τις εισαγωγές, για να διασφαλίσουν τις αλυσίδες εφοδιασμού και να διατηρήσουν τα τεράστια οφέλη για τις επιχειρήσεις από την παγκοσμιοποίηση”, δήλωσε η Γκεοργκίεβα.
Δεύτερον, το ΔΝΤ προέτρεψε σε συνεργατικές προσπάθειες για την αντιμετώπιση του χρέους, καθώς περίπου το 60% των χωρών με χαμηλό εισόδημα έχουν σήμερα σημαντικά τρωτά σημεία στο χρέος και θα χρειαστούν αναδιάρθρωση.
“Χωρίς αποφασιστική συνεργασία για την ελάφρυνση των χρεών τους, τόσο οι ίδιες όσο και οι πιστωτές τους θα βρεθούν σε χειρότερη θέση, αλλά η επιστροφή στη βιωσιμότητα του χρέους θα προσελκύσει νέες επενδύσεις και θα τονώσει την ανάπτυξη χωρίς αποκλεισμούς”, δήλωσε η Γκεοργκίεβα.
“Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο το κοινό πλαίσιο της G20 για τη διαχείριση του χρέους πρέπει να βελτιωθεί χωρίς καθυστέρηση”, πρόσθεσε.
Τρίτον, το ΔΝΤ ζήτησε τον εκσυγχρονισμό των διασυνοριακών πληρωμών, καθώς τα αναποτελεσματικά συστήματα πληρωμών αποτελούν εμπόδιο στην οικονομική ανάπτυξη. Το ΔΝΤ εκτιμά ότι το μέσο κόστος 6,3% μιας διεθνούς πληρωμής εμβασμάτων σημαίνει ότι περίπου 45 δισ. δολάρια ετησίως εκτρέπονται προς τους μεσάζοντες και μακριά από τα νοικοκυριά με χαμηλό εισόδημα.
“Οι χώρες θα μπορούσαν να συνεργαστούν για την ανάπτυξη μιας παγκόσμιας δημόσιας ψηφιακής πλατφόρμας – μιας νέας υποδομής πληρωμών με σαφείς κανόνες- ώστε όλοι να μπορούν να στέλνουν χρήματα με ελάχιστο κόστος και μέγιστη ταχύτητα και ασφάλεια. Θα μπορούσε επίσης να συνδέσει διάφορες μορφές χρήματος, συμπεριλαμβανομένων των ψηφιακών νομισμάτων των κεντρικών τραπεζών”, δήλωσε η Γκεοργκίεβα.
Τέλος, το ΔΝΤ ζήτησε να κλείσει επειγόντως το “χάσμα μεταξύ φιλοδοξίας και πολιτικής δράσης” για την κλιματική αλλαγή, υποστηρίζοντας μια ολοκληρωμένη προσέγγιση για την πράσινη μετάβαση που θα συνδυάζει την τιμολόγηση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα και τις επενδύσεις σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας με αποζημιώσεις για όσους επηρεάζονται αρνητικά από την κλιματική αλλαγή.