Σαφές μήνυμα ότι δεν κινδυνεύει καμία χώρα με έξοδο από τη συνθήκη Σένγκεν η οποία όμως πλέον συνεχώς αξιολογείται έστειλε ο επίτροπος Μετανάστευσης της ΕΕ, Δημήτρης Αβραμόπουλος.
Μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Mega ο κ. Αβραμόπουλος ανέφερε ότι «η Σέγκεν είναι σε συνεχή αξιολόγηση ως προς την ικανότητά της να προστατεύει τα ευρωπαϊκά σύνορα. Αυτό βεβαίως εκ των πραγμάτων μεταφέρεται ως ευθύνη στα κράτη μέλη. Τούτη την ώρα που μιλάμε τέτοιο θέμα δεν τίθεται. Χθες, προχθές, μετά τις δυο δραματικές συνεδριάσεις για δυο ολόκληρες μέρες των συμβουλίων υπουργών Δικαιοσύνης και Εσωτερικών, τόσο εγώ ως επίτροπος όσο και ο κ. Άσελμπορν ως προεδρεύων κάναμε ξεκάθαρες δηλώσεις, δεν εκτίθεται σε κανένα κίνδυνο η Σέγκεν και δεν πρέπει να υπάρχει καμία ανησυχία, ωστόσο επισημάναμε ότι όλοι πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους», σημείωσε.
Όπως είπε ο κ. Αβραμόπουλος καμία χώρα δεν κινδυνεύει αλλά «η ίδια η συνθήκη θα είχε εκτεθεί σε κίνδυνο γι’ αυτό θα παρατηρήσατε ότι τον τελευταίο καιρό κατ’ επανάληψη έχοντας και την ευθύνη και την αρμοδιότητα για τη συνθήκη του Σέγκεν έλεγα ότι σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να καταρρεύσει η Σέγκεν γιατί θα ήταν η αρχή του τέλους της Ευρώπης και είναι αλήθεια αυτό διότι το μεγαλύτερο επίτευγμα της Ευρώπης, χειροπιαστό της πολιτικής ολοκλήρωσής της είναι η ελεύθερη αγαθών, προϊόντων».
Ερωτηθείς για το εάν όντως η Ελλάδα έφθασε κοντά στην έξοδο αποκάλυψε ότι «σε κάποια στιγμή έγινε συζήτηση είναι αλήθεια, ακούσατε τις δηλώσεις των Ευρωπαίων αξιωματούχων, ότι καλό θα είναι από την ώρα που υπάρχει μεγάλη πίεση στα σύνορα της Ευρώπης να τεθεί σε εφαρμογή το άρθρο 26 και να δημιουργηθεί ένα είδος μικρής Σέγκεν», πρόσθεσε όμως ότι «αυτό δεν θα μπορούσε ποτέ να γίνει».
Αυτό όμως συμπλήρωσε ότι όλες οι χώρες μέλη «πρέπει να αναλάβουν μια σειρά από ευθύνες που τους αναλογούν για την καλύτερη και αποτελεσματικότερη προστασία των συνόρων, όχι με την έννοια που την αντιλαμβάνονται τα κράτη διότι δεν απειλείται η Ευρώπη από εχθρούς, δεν απειλείται η κυριαρχία και η ακεραιότητά της για να αναπτύξεις τα αμυντικά συστήματα».
Όπως τόνισε χαρακτηριστικά «έχεις να κάνεις με απεγνωσμένους ανθρώπους που έχουν ξεφύγει από πόλεμο, από καταστροφή, από δικτατορίες και αναζητούν μια όαση ασφάλεια»”.
Σχετικά με την παρουσία από αύριο ανδρών της Frontex στα ελληνοσκοπιανά σύνορα ο κ. Αβραμόπουλος ξεκαθάρισε πως πρόκειται για ευρωπαϊκό όργανο και πως η Ελλάδα πρέπει να συνεργάζεται περισσότερο με αυτά από την στιγμή που υπάρχει κοινή παραδοχή ότι το προσφυγικό είναι ευρωπαϊκό και όχι ελληνικό πρόβλημα.
«Η Frontex είναι ευρωπαϊκό όργανο, δεν είναι ένα ξένο σώμα που έρχεται για να παρέμβει στα εσωτερικά μιας χώρας, έρχεται να βοηθήσει με τη γνώση, τους ανθρώπους, μην ξεχνάτε ότι μέλη της Frontex είναι και Έλληνες για τη διαχείριση των διαδικασιών που απαιτούνται για την καταγραφή, την ταυτοποίηση, τη δαχτυλοσκόπηση», ανέφερε.
Πρόσθεσε ότι «από την ώρα που έγινε αυτό αρχίζει να λειτουργεί, σίγουρα θα έχει θετικές επιπτώσεις στη συνολική διαχείριση, από την ώρα που είμαστε μέλος της ΕΕ πρέπει να συνεργαζόμαστε πιο πολύ και να συμμετέχουμε με τα ευρωπαϊκά όργανα γιατί όλοι λέγαμε ότι το ζήτημα δεν είναι ελληνικό, είναι ευρωπαϊκό άρα η απάντηση δεν μπορεί παρά να είναι ευρωπαϊκή».