Αυστηρή προειδοποίηση σε εκατομμύρια χρήστες Android να μην αγοράσουν παλιά ή μεταχειρισμένα κινητά τηλέφωνα εν μέσω φόβων ασφάλειας ότι θα μπορούσαν να δεχθούν επίθεση από χάκερ, απευθύνουν οι ειδικοί.
Οι συσκευές στις οποίες τρέχουν παλιές εκδόσεις του Android ενδέχεται να μην έχουν κρίσιμες ενημερώσεις ασφαλείας, καθιστώντας τα δεδομένα των χρηστών ευάλωτα στα αδιάκριτα βλέμματα.
Οι ειδικοί αναφέρουν στον εξειδικευμένο σε θέματα τεχνολογίας διαδικτυακό ιστότοπο Cnet ότι, αν και το hardware είναι συχνά καλό, η έλλειψη υποστήριξης ασφαλείας σημαίνει ότι τα παλαιότερα τηλέφωνα θα μπορούσαν να είναι λιγότερο ασφαλή από τα νεότερα μοντέλα.
Για να διατηρούν τα τηλέφωνα ενημερωμένα και προστατευμένα από γνωστές απειλές, συνιστάται συνήθως στους χρήστες να εγκαταστήσουν την πιο πρόσφατη ενημέρωση κώδικα ασφαλείας.
Ωστόσο, ορισμένα παλαιότερα ακουστικά δεν λαμβάνουν πλέον αυτόματες ενημερώσεις ασφαλείας, πράγμα που σημαίνει ότι όταν εντοπιστεί μια απειλή στο τηλέφωνο αυτό, απλώς το πρόβλημα δεν θα διορθωθεί και η απειλή δεν θα… εξουδετερωθεί.
Ως εκ τούτου, ο Christoph Hebeisen, διευθυντής της εταιρείας πληροφοριών ασφαλείας Lookout, τονίζει ότι οι εταιρείες δεν θεωρούν ασφαλές να λειτουργεί μια συσκευή που δεν λαμβάνει ενημερώσεις κώδικα ασφαλείας.
«Τα κρίσιμα τρωτά σημεία ασφαλείας γίνονται γνωστά στο κοινό κάθε λίγες εβδομάδες ή μήνες και όταν ένα σύστημα είναι εκτός υποστήριξης, τότε οι χρήστες που συνεχίζουν να το λειτουργούν γίνονται επιρρεπείς στην εκμετάλλευση γνωστών, τρωτών σημείων», εξήγησε.
Ο ίδιος είπε ότι ένα ευάλωτο τηλέφωνο θα μπορούσε να επιτρέψει την πλήρη πρόσβαση σε ευαίσθητα δεδομένα που υπάρχουν στη συσκευή, συμπεριλαμβανομένων των email, των στοιχείων επικοινωνίας, των τραπεζικών στοιχείων και του ήχου από τις τηλεφωνικές σας κλήσεις.
Ένας χάκερ θα μπορούσε να συνεχίσει να έχει πρόσβαση σε αυτές τις πληροφορίες για όσο διάστημα χρησιμοποιείτε τα επικίνδυνα ακουστικά, πρόσθεσε.
Εκδίδοντας μια προειδοποίηση, ο Paul Ducklin, κύριος ερευνητής στην εταιρεία ασφαλείας Sophos, είπε: «Εάν το τηλέφωνό σας έχει μια ευαλωτότητα στο λογισμικό την οποία οι επιτήδειοι γνωρίζουν ήδη πώς να εκμεταλλευτούν, πχ για να κλέψουν δεδομένα ή να εμφυτεύσουν κακόβουλο λογισμικό, τότε αυτή η ευαλωτότητα θα το συνοδεύει για πάντα».
Οι ειδικοί λένε ότι κάποια τηλέφωνα ηλικίας δύο έως τριών ετών δεν υποστηρίζονται από νέες ενημερώσεις κώδικα ασφαλείας – αλλά αυτό δεν ισχύει για την Google ή την Apple.
«Η Google επιβάλλει στους κατασκευαστές να παρέχουν ενημερώσεις για συσκευές τουλάχιστον δύο ετών», σύμφωνα με το Cnet.
«Η Apple, από την πλευρά της, εξακολουθεί να παρέχει ενημερώσεις λογισμικού για τηλέφωνα που χρονολογούνται σχεδόν επτά χρόνια πριν, επειδή έχει σχετικά λίγα μοντέλα να διαχειριστεί», σημειώνεται.
Για παράδειγμα, η πιο πρόσφατη έκδοση του iOS 15 μπορεί να εγκατασταθεί στο iPhone 6S του 2015.
Η προειδοποίηση αυτή έρχεται, την ώρα που αποκαλύπτεται ότι το Android ειδοποιεί πλέον τους χρήστες όταν οι εφαρμογές μπορεί να τους κατασκοπεύουν μέσω της κάμερας ή του μικροφώνου της συσκευής τους.
Με την κυκλοφορία του λειτουργικού συστήματος (OS) του Android 12 τον περασμένο Δεκέμβριο ήρθαν μια σειρά από νέες, εύχρηστες δυνατότητες.