Λάδι στη φωτιά συνεχίζει να ρίχνει ο Ταγίπ Ερντογάν συνεχίζοντας την εμπρηστική ρητορική κατά της Ελλάδας λίγες ώρες πριν ξεκινήσει η σύνοδος κορυφής του ΝΑΤΟ στη Μαδρίτη. Ο πρόεδρος της Τουρκίας κόβει τις διπλωματικές γέφυρες, λέει «όχι» σε συνάντηση με τον πρωθυπουργό, καλώντας μάλιστα την χώρα μας να έρθει στο σωστό δρόμο.
Η αναθεωρητική συμπεριφορά της Τουρκίας αποσταθεροποιεί ευρύτερες περιοχές διαμήνυσε ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, ο οποίος συνοδεύει τον πρωθυπουργό στην ισπανική πρωτεύουσα.
Είμαστε προετοιμασμένοι για κάθε ενδεχόμενο διαμηνύει η Αθήνα, με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο να ξεκαθαρίζει ότι είμαστε ανυποχώρητοι στα ζητήματα της εθνικής μας κυριαρχίας.
«Δεν πάμε να τσακωθούμε με κανέναν. Είμαστε, όμως, ανυποχώρητοι στα ζητήματα της εθνικής μας κυριαρχίας και των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων και έτοιμοι, ανά πάσα στιγμή, να αποδομήσουμε, πάρα πολύ ουσιαστικά, με βάση νομικά επιχειρήματα, με βάση την ιστορική αλήθεια, με βάση την πραγματικότητα όπως διαμορφώνεται, τους όποιους ανιστόρητους και ατεκμηρίωτους ισχυρισμούς», τονίζει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου.
Με πύρινα λόγια κατά της Ελλάδας και ο πολιτικός αντίπαλος του Ερντογάν Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, ο οποίος κατηγόρησε μάλιστα τον Τούρκο Πρόεδρο για ενδοτικότητα απέναντι στην Ελλάδα.
Εν τω μεταξύ, νέα επίθεση στην Ελλάδα πραγματοποίησε από το βήμα της Κοινοβουλευτικής του Ομάδας ο ακροδεξιός εταίρος του Ερντογάν Ντεβλέτ Μπαχτσελί, κάνοντας μάλιστα λόγο για «ιστορικό λάθος» του Κυριάκου Μητσοτάκη.
«Η Ελλάδα για να ενισχύσει τη θέση της και να απλωθεί στη Μεσόγειο και το Αιγαίο εκμεταλλεύεται την απομόνωση της Ρωσίας σε βαθμό που να περιλαμβάνει και την Τουρκία. Ο Μητσοτάκης έπεσε στο ιστορικό λάθος του Βενιζέλου πριν από έναν αιώνα. Αυτό δεν είναι ούτε ηθικό ούτε μια συμπεριφορά που ταιριάζει στο πνεύμα της καλής γειτονίας», δήλωσε ο Μπαχτσελί.
«Αν υπάρχει λίστα στην Ευρώπη αναθεωρητών ηγετών ο Ερντογάν είναι πολύ ψηλά και δεν πρέπει να έχουμε στρατηγική κατευνασμού», ανέφερε στον ραδιοφωνικό σταθμό του Σκάι ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Νίκος Ανδρουλάκης.
«Η εναπόθεση της προστασίας των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας στο ΝΑΤΟ και μάλιστα σε μια Σύνοδο Κορυφής που η επιθετική, πολεμική ατζέντα της τροφοδοτείται περαιτέρω από τον πόλεμο στην Ουκρανία, είναι ενέργεια ανιστόρητη, αδιέξοδη κι επικίνδυνη», σημειώνει το ΚΚΕ.
Εν τω μεταξύ στην απαράδεκτη τουρκική καμπάνια με τίτλο “Turkaegean” που εντάσσεται στις ανιστόρητες αιτιάσεις της Άγκυρας μέσω της εργαλειοποίησης και του τουρισμού, αναφέρθηκε ο αρμόδιος υπουργός Βασίλης Κικίλιας σημειώνοντας ότι η χώρα μας κινείται ήδη νομικά για την ακύρωσή της.
«Η Ελληνική Κυβέρνηση κινείται νομικά ενάντια σε αυτή τη διαδικασία. Εδώ και αρκετό καιρό έχουμε συνεργασία με τον Υπουργό Εξωτερικών, τον κ. Δένδια. Η χώρα μας θα κινηθεί νομικά και στα ευρωπαϊκά fora, θα υπερασπίσει τη θέση της στην Αμερική και σε όλες τις χώρες», δήλωσε στην ΕΡΤ ο κ. Κικίλιας.
«Ο Υπ. Τουρισμού δηλώνει ότι «η κυβέρνηση κινείται νομικά ενάντια στον όρο turkeagean». Σήμερα; Μα,το ξέρουν από πέρσι! Είναι δυνατόν να κινητοποιούνται κατόπιν εορτής; Σε όλα πια τα θέματα ο αυτοματισμός του «πιστού κ δεδομένου;», ανάρτησε στο twitter ο τομεάρχης Εξωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Κατρούγκαλος.
Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ κατέθεσε σχετική ερώτηση στη Βουλή.
Η Σύνοδος του ΝΑΤΟ ολοκληρώνεται την Πέμπτη, ενώ σε αυτή συμμετέχουν 44 εκπρόσωποι χωρών, πρόεδροι και πρωθυπουργοί, και εκπρόσωποι των ευρωπαϊκών θεσμών, συνολικά 5.000 επισκέπτες.
Ρεπορτάζ: Γεωργία Σκιτζή
Το κοινό δείπνο Μητσοτάκη-Ερντογάν και η στρατηγική της Αθήνας
Πρώτος σταθμός στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ είναι το δείπνο που παραθέτει προς τιμήν των ηγετών ο βασιλιάς της Ισπανίας, Φίλιππος.
Ο πρωθυπουργός, έχοντας στις αποσκευές του το ισχυρό κεκτημένο του διπλωματικού ντεμαράζ της Αθήνας, το κείμενο Συμπερασμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου που καλεί την Τουρκία να εγκαταλείψει την όχθη της απειλών, βρίσκεται ήδη στην πρωτεύουσα της Ισπανίας. Όλο το προηγούμενο διάστημα, η Αθήνα έχει τρέξει έναν μαραθώνιο ενημέρωσης εταίρων και συμμάχων, που είχε ως απαρχή την επίσκεψη του κ. Μητσοτάκη στο Λευκό Οίκο και ως καταληκτικό σημείο το ευρωπαϊκό συμβούλιο της περασμένης εβδομάδας.
Στη διάρκεια του δείπνου, ο πρωθυπουργός θα βρεθεί για πρώτη φορά στον ίδιο χώρο με τον πρόεδρο της γείτονος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, μετά τη συνάντηση του Μαρτίου στην Κωνσταντινούπολη. Μόνο που αυτή τη φορά, το σκηνικό δομείται από τα απανωτά κύματα των προκλήσεων της Άγκυρας.
Η Αθήνα πορεύεται με γνώμονα το Διεθνές Δίκαιο, τις ισχυρές θέσεις της και το αναβαθμισμένο των συμμαχιών της και δεν υπάρχει περίπτωση να αφήσει αναπάντητη οποιαδήποτε πρόκληση από την τουρκική πλευρά, εάν η Άγκυρα επιλέξει να θέσει θέματα που αφορούν τα ελληνικά δίκαια. Μην ξεχνάμε, άλλωστε, αυτό που ήδη έχει επισημάνει ο κ. Μητσοτάκης.
«Εάν τεθεί οποιοδήποτε ζήτημα που αφορά στις σχέσεις Ελλάδας και Τουρκίας θα δοθούν με τον πιο αυστηρό τρόπο οι κατάλληλες απαντήσεις», ήταν η χαρακτηριστική αποστροφή του, με τη λήξη του ευρωπαϊκού συμβουλίου.
Ένα ακόμα κεντρικό ζήτημα που θα απασχολήσει τους ηγέτες είναι οι ιστορικές αιτήσεις της Φινλανδίας και της Σουηδίας για ένταξη στη Συμμαχία, οι οποίες έως σήμερα προσκρούουν στις ενστάσεις της Τουρκίας.
Η Ελλάδα, όπως έχει δηλώσει επανειλημμένα ο Πρωθυπουργός, στηρίζει τις υποψηφιότητες της Σουηδίας και της Φινλανδίας, καθώς θεωρεί ότι η ένταξή τους θα ενισχύσει τη Συμμαχία. «Όταν υπάρχει σύρραξη στην καρδιά της Ευρώπης το τελευταίο που χρειάζεται η περιοχή είναι η ένταση σε άλλα σημεία της. Η Ελλάδα είναι υπέρ της ενίσχυσης της Συμμαχίας και διαδραματίζει έναν ιδιαίτερα σημαντικό ρόλο και ως μέλος της Ε.Ε. με σειρά πρωτοβουλιών που ενισχύουν την σταθερότητα στην ανατολική Μεσόγειο», είναι το μήνυμα που εκπέμπεται.
Στη διάρκεια της παραμονής του στην πρωτεύουσα της Ισπανίας, ο κ. Μητσοτάκης ενδέχεται να έχει συναντήσεις με τον πρωθυπουργό της Μεγάλης Βρετανίας, Μπόρις Τζόνσον, τον πρωθυπουργό του Καναδά, Τζαστίν Τριντό.