Τα «κρίσιμα έργα υποδομών» που έχει δρομολογηθεί για την ενεργειακή αναβάθμιση της χώρας απαριθμεί ο Κωνσταντίνος Ξιφαράς Διευθύνων Σύμβουλος ΔΕΠΑ Εμπορίας, με άρθρο του στο AnatropiNews τονίζοντας παράλληλα ότι η Ελλάδα διαθέτει ευρωπαϊκές υποδομές, που παρέχουν τη δυνατότητα σε γειτονικές χώρες όπως η Βουλγαρία, η Ρουμανία και η Ουγγαρία να προμηθευτούν φυσικό αέριο μέσω του ελληνικού συστήματος.
Η ολιστική προσέγγιση στην ενέργεια προϋπόθεση για τη διαχείριση των προκλήσεων και την αξιοποίηση των ευκαιριών
Η διεθνής κρίση και η εντατικοποίηση της μετάβασης σε «πράσινα» καύσιμα, έχουν διαμορφώσει ένα απαιτητικό περιβάλλον με πολλαπλές προκλήσεις για τον ενεργειακό κλάδο. Ταυτόχρονα, όμως, παρουσιάζονται αρκετές ευκαιρίες με προϋπόθεση τον έγκαιρο σχεδιασμό και την ολιστική προσέγγιση στην ενέργεια. Το πιο χαρακτηριστικό, ίσως, παράδειγμα αξιοποίησης των νέων συνθηκών είναι η αναβάθμιση της χώρας μας σε διεθνές hub φυσικού αερίου, ενός καυσίμου που έρχεται δυναμικά σε πρώτο πλάνο, ως το πολυτιμότερο καύσιμο-γέφυρα.
Η Ελλάδα αυτή τη στιγμή διαδραματίζει κρίσιμο ρόλο για την ασφάλεια τόσο του εγχώριου εφοδιασμού, όσο και των γειτονικών χωρών.
Ο στρατηγικός στόχος της μετατροπής της χώρας σε διεθνή ενεργειακό κόμβο επιτεύχθηκε χάρη σε έναν μακροπρόθεσμο σχεδιασμό, τον οποίο η ΔΕΠΑ Εμπορίας υπηρετεί με συνέπεια, συμμετέχοντας ενεργά με πρωτοβουλίες, συνέργειες και διεύρυνση των δραστηριοτήτων της και τις χρήσεις φυσικού αερίου. Καθοριστικός παράγοντας στην εξέλιξη αυτή ήταν τα σημαντικά έργα υποδομών που δρομολογούνται αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα και στα οποία πρωτοστατεί η ΔΕΠΑ Εμπορίας, στο πλαίσιο του σχεδιασμού της, ο οποίος ξεκίνησε αρκετό καιρό πριν ξεσπάσει η κρίση και πλέον η ορθότητά του επιβεβαιώνεται από τις εξελίξεις.
Σήμερα διαθέτουμε ευρωπαϊκές υποδομές, που παρέχουν τη δυνατότητα σε γειτονικές χώρες όπως η Βουλγαρία, η Ρουμανία και η Ουγγαρία να προμηθευτούν φυσικό αέριο μέσω του ελληνικού συστήματος. Τα έργα που αλλάζουν τον ενεργειακό χάρτη της περιοχής και εξυπηρετούν τον στόχο της απεξάρτησης της Ευρώπης από το ρωσικό αέριο είναι ο ελληνοβουλγαρικός αγωγός IGB και ο πλωτός τερματικός σταθμός LNG στην Αλεξανδρούπολη(FSRU).
O IGB τίθεται σε εμπορική λειτουργία μέσα στο καλοκαίρι του 2022, ενώ το FSRU, που κατασκευάζεται από τη Gastrade στην οποία η ΔΕΠΑ Εμπορίας συμμετέχει με 20%, αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία τον Νοέμβριο του 2023. Ο πλωτός τερματικός σταθμός LNG θα διπλασιάσει τη δυνατότητα της Ελλάδας -σε συνδυασμό με τη Ρεβυθούσα- να υποδέχεται και να επαναεριοποιεί υγροποιημένο φυσικό αέριο, σε πάνω από 10 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα τον χρόνο. Ο FSRU θα συνδέεται με τον IGB και θα είναι σε θέση να τροφοδοτήσει όλα τα Βαλκάνια με LNG από την Αίγυπτο, τις ΗΠΑ, το Κατάρ κ.α. διαφοροποιώντας σημαντικές τις πηγές προμήθειας φυσικού αερίου.
Παράλληλα, η ΔΕΠΑ Εμπορίας στηρίζει διεθνή projects όπως οι αγωγοί TAP, Poseidon και EastMed, ο οποίος επανέρχεται στην επικαιρότητα λόγω της ενεργειακής κρίσης καθώς ο ρόλος του θα είναι να μεταφέρει το φυσικό αέριο από τα κοιτάσματα της Ανατολικής Μεσογείου στην Ευρώπη. Παρότι για ένα διάστημα ο EastMed είχε «παγώσει», πλέον σημειώνεται σημαντική πρόοδος στις προπαρασκευαστικές εργασίες για το έργο. Σε αυτό το πλαίσιο, η ΔΕΠΑ Εμπορίας βρίσκεται σε προχωρημένες συζητήσεις με εμπορικές εταιρείες από το Ισραήλ και την Αίγυπτο.
Όλα αυτά τα κρίσιμα έργα υποδομών, θα λειτουργούν σε συνέργεια μεταξύ τους συνθέτοντας ένα δίκτυο ασφάλειας εφοδιασμού για την ευρύτερη περιοχή, δίνοντας στην Ελλάδα ηγετική θέση στο ενεργειακό τοπίο, όχι μόνο στο μέλλον, αλλά από σήμερα. Πέραν της επένδυσης σε στρατηγικές υποδομές και προγράμματα που εγγυώνται το ενεργειακό μέλλον της ευρύτερης περιοχής, η ΔΕΠΑ Εμπορίας ισχυροποιεί την ελληνική παρουσία στα ενεργειακά δρώμενα προωθώντας συνεργασίες με φορείς του εξωτερικού και συνδράμοντας καταλυτικά στη διαμόρφωση διακρατικών συμφωνιών, όπως το MoU Ελλάδος – Αιγύπτου για την εισαγωγή φυσικού αερίου σε υγροποιημένη μορφή (LNG).
Την ίδια στιγμή, καθίσταται προφανές ότι απαιτείται η ολιστική προσέγγιση της μετάβασης προς την πράσινη ενέργεια. Η ΔΕΠΑ Εμπορίας, βάσει του στρατηγικού σχεδιασμού της και τον μετασχηματισμό της σε καθετοποιημένη επιχείρηση ενέργειας, ανταποκρίνεται στις σημερινές προκλήσεις και ταυτόχρονα μπορεί να αντιμετωπίσει την κρίση ως επιταχυντή εξελίξεων στη δύσκολη διαδικασία της ενεργειακής μετάβασης. Λαμβάνοντας ως δεδομένο τον αναβαθμισμένο ρόλο του φυσικού αερίου, έχουμε χαράξει τη στρατηγική μας στοχεύοντας αφενός στην επέκταση της χρήσης του φυσικού αερίου, τόσο γεωγραφικά όσο και σε επίπεδο χρήσεων, και αφετέρου στη δημιουργία των προϋποθέσεων για την ανάπτυξη και αξιοποίηση ανανεώσιμων και εναλλακτικών μορφών ενέργειας.
Προς αυτή την κατεύθυνση, η Εταιρεία έχει αναπτύξει ήδη τον τομέα των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας με τη δημιουργία ενός «πράσινου» χαρτοφυλακίου άνω των 200 MW σε φωτοβολταϊκά πάρκα, η κατασκευή των οποίων ξεκινά το καλοκαίρι.
Παράλληλα, συνεχίζει τις επενδύσεις στο φυσικό αέριο που αποτελεί το καύσιμο-γέφυρα και αξιοποιεί τεχνολογίες αιχμής, όπως το small scale LNG και το CNG, ώστε να επεκταθεί η χρήση του ακόμα και περιοχές εκτός εγκατεστημένου δικτύου ενώ πρωταγωνιστεί στην εισαγωγή και μετάβαση της ναυτιλίας της ανατολικής Μεσογείου στην εποχή των χαμηλότερων ρύπων με τη χρήση LNG.
- Ταυτόχρονα, προετοιμάζει το έδαφος για την εισαγωγή των ανανεώσιμων αερίων στο ενεργειακό μείγμα με τον σχεδιασμό πιλοτικών έργων υδρογόνου και βιομεθανίου.
Με σταθερά και σίγουρα βήματα και ταυτόχρονα υψηλό αίσθημα ευθύνης προς την κοινωνία, προχωράμε στην επόμενη ημέρα με έγκαιρο σχεδιασμό που διασφαλίζει την ενεργειακή επάρκεια της χώρας και αναβαθμίζει τον γεωστρατηγικό της ρόλο τώρα αλλά και στο μέλλον.