Αυξάνονται και πληθύνονται οι χώρες, οι οποίες βρίσκονται αντιμέτωπες με τον κίνδυνο του υψηλού χρέους, με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) να προειδοποιεί ότι απαιτείται ταχύτερη ελάφρυνση του χρέους.
Σύμφωνα με την αναπληρώτρια επικεφαλής του ΔΝΤ, Gita Gopinath, περισσότερες χώρες είναι πιθανό να επιδιώξουν ελάφρυνση του χρέους, καθώς το ισχυρότερο δολάριο κάνει τις αποπληρωμές πιο επώδυνες και το πρόγραμμα, που έχουν τα πλούσια έθνη για να βοηθήσουν τα φτωχότερα, πρέπει να είναι ταχύτερο και ευρύτερο.
Μιλώντας στο Bloomberg, η Gopinath τόνισε ότι «περίπου το 60% των χωρών χαμηλού εισοδήματος βρίσκονται σε υψηλό κίνδυνο ή ήδη αντιμετωπίζουν προβλήματα χρέους και περίπου 20 αναδυόμενες αγορές έχουν χρέος που διαπραγματεύεται σε δυσμενή επίπεδα».
«Πιθανότατα θα δούμε περισσότερες χώρες να χρειάζονται ελάφρυνση του χρέους», πρόσθεσε.
Οι αυξανόμενες τιμές έχουν οδηγήσει σε μια σειρά από αυξήσεις επιτοκίων παγκοσμίως από τις κεντρικές τράπεζες, με επικεφαλής τις επιθετικές κινήσεις της αμερικανικής Federal Reserve, η οποία έχει υπερτροφοδοτήσει το δολάριο.
Εν τω μεταξύ, οι αναπτυσσόμενες χώρες έχουν συγκεντρώσει ένα υψηλό ποσοστό προβληματικού χρέους που απειλεί να δημιουργήσει πρόσθετα κόκκινα δάνεια.
«Η υποτίμηση των νομισμάτων των αναδυόμενων αγορών σε σχέση με το δολάριο έχει πληθωριστικές συνέπειες», είπε η Gopinath. «Αυτό καθιστά τη νομισματική πολιτική των συγκεκριμένων χωρών πολύ πιο δύσκολη και όσες έχουν δανειστεί σε δολάρια, δυσκολεύονται για την αποπληρωμή του χρέους», συμπλήρωσε και τόνισε πως απαιτείται πλέον πιο συντονισμένη, ευρεία και άμεση δράση από τις πλουσιότερες χώρες.
Αναφερόμενη στην Ουκρανία, η Gopinath είπε ότι το ΔΝΤ εξετάζει τρόπους για να βοηθήσει τη χώρα πέρα από τον γύρο έκτακτης χρηματοδότησης που παρείχε στην αρχή του πολέμου.
«Εξετάζουμε άλλες επιλογές, πολλά άλλα πράγματα, που θα πρέπει να κάνουμε για να βοηθήσουμε την Ουκρανία, προκειμένου να διασφαλίσουμε ότι οι μακροοικονομικές πολιτικές τους είναι σε θέση να διατηρήσουν την οικονομία σε τροχιά όσο το δυνατόν καλύτερα και να αποτρέψουμε τον υπερπληθωρισμό» υπογράμμισε και πρόσθεσε: «Όλα αυτά αποτελούν μεγάλες ανησυχίες και προσπαθούμε να συνεργαστούμε με τις αρχές για να βοηθήσουμε στην αντιμετώπισή τους».