Ενόσω ο γεωενεργειακός πόλεμος με τη Ρωσία βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη, η Κομισιόν σπεύδει ταχέως προκειμένου να θεσπίσει το πλαίσιο μέτρων που αφορούν τον περιορισμό του ενεργειακού κόστους και την παρέμβαση στην αγορά ενέργειας, μέσω –μεταξύ άλλων- της επιβολής πλαφόν στις τιμές εισαγωγής ρωσικού φυσικού αερίου.
Οι τεχνοκράτες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής επεξεργάζονται εξετάζονται τα υπέρ και τα κατά των εναλλακτικών λύσεων που βρίσκονται στο τραπέζι για τον περιορισμό των επιπτώσεων της ενεργειακής κρίσης στους καταναλωτές, ενόψει της συνεδρίασης του Συμβουλίου Ενέργειας την ερχόμενη Παρασκευή 9 Σεπτεμβρίου.
Στην επικείμενη συνάντηση των υπουργών Ενέργειας θα τεθούν επί τάπητος όλες οι πιθανές λύσεις και θα δρομολογηθούν-σε πολιτικό επίπεδο- οι σχετικές αποφάσεις. Το γεγονός ότι η επιβολή πλαφόν και η παρέμβαση στην αγορά ενέργειας τίθενται ξεκάθαρα και μετ’ επιτάσεως ως λύσεις, τις οποίες αποδέχονται οι μέχρι πρότινος αρνητές της, κυρίως η Γερμανία αλλά και άλλες χώρες της Κεντρικής Ευρώπης, σηματοδοτεί αλλαγή πλεύσης εντός της ΕΕ.
Μεταξύ των σεναρίων που επεξεργάζεται η Κομισιόν, σε τεχνοκρατικό επίπεδο προς ώρας, είναι η επιβολή πλαφόν στα κέρδη από τις φθηνότερες τεχνολογίες παραγωγής ρεύματος και επιστροφή της διαφοράς στους καταναλωτές μέσω επιδότησης. Πρόκειται για ένα σχέδιο που προσομοιάζει το ελληνικό, αυτό δηλαδή εφαρμόζει η Ελλάδα από τον Αύγουστο. Προβλέπει, δηλαδή, ότι το πλαφόν θα επιβάλλεται σε μονάδες ηλεκτροπαραγωγής που δε βασίζονται στο φυσικό αέριο, όπως, πυρηνικοί σταθμοί, ΑΠΕ, ηλιακά και αιολικά πάρκα, που χαμηλότερο κόστος λειτουργίας από τους σταθμούς αερίου. Εξαιρείται δηλαδή από τα μέτρα η παραγωγή με φυσικό αέριο, ενώ δεν υπάρχει αναφορά για πλαφόν στην τιμή του.
Η επιβολή του πλαφόν έχει διττό στόχο: πρώτον τον διαχωρισμό των εμπορικών αποδόσεων της ηλεκτροπαραγωγής από την τρέχουσα τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας που έχει φτάσει σε δυσθεώρητα ύψη και δεύτερον να βοηθήσει στην αύξηση των εσόδων τα οποία οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις μπορούν να χρησιμοποιήσουν κατά το δοκούν, με κύριο μέλημα πάντως τη μείωση των λογαριασμών ενέργειας για τους καταναλωτές.
Το ισπανικό και πορτογαλικό μοντέλο
Στο τραπέζι βρίσκεται επίσης η επιβολή πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου που προορίζεται για ηλεκτροπαραγωγή η οποία όπως επισημαίνεται θα πρέπει να συνοδεύεται από ισχυρά μέτρα εξοικονόμησης ενέργειας, διαφορετικά θα οδηγήσει σε αύξηση της κατανάλωσης φυσικού αερίου (αφού θα μειωθεί η τιμή). Σημειώνεται ότι η επιλογή αυτή (είναι η λύση που εφαρμόζεται στην Ισπανία και την Πορτογαλία) περιλαμβάνει και αποζημίωση των ηλεκτροπαραγωγών για τη διαφορά της πραγματικής τιμής αγοράς του καυσίμου, από το πλαφόν.
Από την άλλη πλευρά, αν το πλαφόν επιβληθεί στην τιμή εισαγωγής του φυσικού αερίου, θα πρέπει να διασφαλισθεί η επάρκεια εφοδιασμού. Η Ρωσία έκανε ήδη λόγο για διακοπή εφοδιασμού εφόσον επιβληθεί το πλαφόν στο ρωσικό αέριο.