Στη δικαιοδοσία των Βρυξελλών περνά ουσιαστικά η φύλαξη των εξωτερικών συνόρων της Ευρωπαϊκής Ενωσης, συμπεριλαμβανομένων των ελληνικών, εφόσον οι ηγέτες των «28» εγκρίνουν (όπως αναμένεται να κάνουν) την πρόταση που κατέθεσε σήμερα η Κομισιόν, στη σύνοδο κορυφής που διεξάγεται αύριο και μεθαύριο.
Ειδικά δε σε περιπτώσεις κρίσεων -είτε αυτές αφορούν προσφυγικές ροές είτε άλλες περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης- η νέα ευρωπαϊκή δύναμη που συγκροτείται θα έχει το δικαίωμα ανάληψης δράσης όχι απλώς χωρίς την έγκριση του κράτους-μέλους, αλλά χωρίς καν να έχει προηγηθεί σχετικό αίτημά του.
Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στην πρόταση, «η Ευρωπαϊκή Συνοριοφυλακή και Ακτοφυλακή πρέπει να είναι σε θέση να επεμβαίνει όπου και όταν οι εθνικές αρχές των χωρών που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή δεν αντιμετωπίζουν αποτελεσματικά, για οποιοδήποτε λόγο, τις προκλήσεις που έχουν απέναντί τους». Προφανώς δε, η απόφαση για το εάν η διαχείριση είναι ή μη αποτελεσματική και κατά πόσο υπάρχει ανάγκη επέμβασης θα λαμβάνεται στα επιτελεία της ΕΕ, με τις γνωστές διαδικασίες -όσο για την ενδιαφερόμενη χώρα-μέλος, θα έχει τη δυνατότητα να υποβάλει εκ των υστέρων τα… παράπονά της στην περίπτωση που θεωρεί ότι θίγεται η κυριαρχία της!
Αξίζει να σημειωθεί ότι η νέα δύναμη θα μπορεί να επεμβαίνει και σε τρίτες χώρες, που δεν ανήκουν στην ΕΕ, αλλά διαδραματίζουν καθοριστικό ρόλο στις εκάστοτε κρίσεις -κάτι που σήμερα θα μπορούσε να ισχύσει για τη Σερβία και την πΓΔΜ.
Συνεργασία με «τρίτους»
Επίσης, θα έχει τη δυνατότητα να συνάπτει επιχειρησιακές συμφωνίες με χώρες που γειτνιάζουν με την ΕΕ, έτσι ώστε η φύλαξη των συνόρων να είναι πιο αποτελεσματική -όπως, για παράδειγμα, με την Τουρκία. Σύμφωνα με το σχέδιο, η νέα δύναμη θα διαθέτει ως το 2020 μόνιμο προσωπικό 1.000 ατόμων, ενώ θα υπάρχει και σε εφεδρεία μια μονάδα ταχείας επέμβασης 1.500 «κομάντος», με δυνατότητα ανάπτυξης μέσα σε διάστημα το πολύ τριών ημερών. Όσο για τον προϋπολογισμό της, θα φτάσει σταδιακά τα 322 εκατ. ευρώ, έναντι 114 εκατ. που έχουν προϋπολογιστεί για φέτος.
Επιφυλάξεις της Αθήνας
Επιφυλακτικά αντιμετωπίζει η Αθήνα το σχέδιο για τη συγκρότηση ισχυρής ευρωπαϊκής συνοριοφυλακής και ακτοφυλακής. Αν και βλέπει θετικά την ύπαρξη μιας κοινής δύναμης η οποία θα επιτηρεί τα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ, αναμένει την τελική συμφωνία που θα καθορίζει τον τρόπο δράσης της νέας Frontex, με δεδομένο ότι η ουσία κρύβεται πάντα στις … λεπτομέρειες -πολλώ δε μάλλον, όταν ο πυρήνας θίγει ευαίσθητα ζητήματα εθνικής κυριαρχίας. Πληροφορίες, μάλιστα, αναφέρουν πως ανάλογες ενστάσεις διατυπώνουν Ισπανία, Ουγγαρία και Πολωνία.
Παράλληλα, στην επικείμενη Σύνοδο Κορυφής η ελληνική πλευρά αναμένεται να απαντήσει και στην κριτική για αναποτελεσματικότητα στην αντιμετώπιση των προσφυγικών ροών, καθώς εκτιμά ότι παρά τις όποιες καθυστερήσεις, έχει αναλάβει το μερίδιο της ευθύνης που της αναλογεί και ζητά από την Ευρώπη να πράξει το ίδιο.
Πηγή:imerisia.gr