Το Ιστορικό Αρχείο του Πολιτιστικού Ιδρύματος Ομίλου Πειραιώς (ΠΙΟΠ), επισκέφθηκε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος. Ο κ. Παυλόπουλος ξεναγήθηκε από την Πρόεδρο του ΠΙΟΠ, Σοφία Στάϊκου στις αρχειακές συλλογές του Ιστορικού Αρχείου. Πρόκειται για ογκώδη αρχεία τραπεζών που σήμερα έχουν απορροφηθεί από την Τράπεζα Πειραιώς, καθώς και αρχεία σημαντικών φορέων και επιχειρήσεων που συνδέθηκαν μαζί τους και τα οποία είναι προσβάσιμα σε ερευνητές αλλά και το ευρύ κοινό.
Πρόκειται για υλικό που μπορεί να αξιοποιηθεί στην έρευνα της αγροτικής, βιομηχανικής και τραπεζικής ιστορίας της χώρας, της ιστορίας των επιχειρήσεων, της τοπικής και περιφερειακής ανάπτυξης αλλά και της ιστορίας του περιβάλλοντος
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ενημερώθηκε από την κυρία Στάϊκου για την προσπάθεια που καταβάλλει το ΠΙΟΠ αναφορικά με την προστασία των συγκεκριμένων πολύτιμων τεκμηρίων, που διασώζουν σημαντικές πτυχές της οικονομικής και κοινωνικής ιστορίας της Ελλάδας του 20ου αιώνα, συμβάλλοντας έτσι στην ενδυνάμωση της ιστορικής παιδείας.
Θα πρέπει να τονιστεί πως μετά την πλήρη αναδιοργάνωσή του το Ιστορικό Αρχείο του Πολιτιστικού Ιδρύματος Ομίλου Πειραιώς στεγάζεται σε ένα πρώην βιομηχανικό κτιριακό συγκρότημα, στην περιοχή του Ταύρου, που έχει μεταβληθεί σε πολυχώρο πολιτισμού με όλες τις απαραίτητες υποδομές για την υποδοχή κοινού και σύγχρονες -συχνά καινοτόμες- συνθήκες φύλαξης αρχειακού υλικού.
Οι δράσεις που αναπτύσσονται σε αυτό το καθιστούν βασικό χώρο έρευνας της οικονομικής και κοινωνικής ιστορίας της Ελλάδας του 20ού αιώνα και φιλοδοξούν να το εγγράψουν στον πολιτιστικό χάρτη της πρωτεύουσας.
Το Ιστορικό Αρχείο ΠΙΟΠ διατηρεί τα ιστορικά αρχεία ελληνικών τραπεζών, τις οποίες απορρόφησε η Τράπεζα Πειραιώς στο παρελθόν, καθώς και σημαντικών κρατικών φορέων και επιχειρήσεων που συνδέθηκαν με αυτές. Το ογκωδέστατο, σε σύγκριση με άλλα ελληνικά τραπεζικά και μη αρχεία, υλικό αξιοποιείται στην έρευνα της αγροτικής, βιομηχανικής και τραπεζικής ιστορίας της χώρας, της ιστορίας των επιχειρήσεων, της τοπικής και περιφερειακής ανάπτυξης αλλά και της ιστορίας του περιβάλλοντος.
Βασικοί θεσμοί και δομές της ελληνικής οικονομίας, η αγροτική και βιομηχανική πολιτική της χώρας επί δεκαετίες, σημαντικές πτυχές του τραπεζικού της συστήματος, η αποκατάσταση των προσφύγων της Μικρασιατικής Καταστροφής και το αγροτικό συνεταιριστικό κίνημα, η ξένη βοήθεια που δέχθηκε μεταπολεμικώς η χώρα και η διαχείριση αυτής είναι επίσης μερικά από τα ερευνητικά ζητούμενα που μπορούν να ικανοποιηθούν από την αναδίφηση του Αρχείου.
Απευθύνεται, πέραν της ερευνητικής και της ακαδημαϊκής κοινότητας, κυρίως στο ευρύτερο κοινό, επιδιώκοντας να προσφέρει ολοκληρωμένες υπηρεσίες. Εργαστήρια δημιουργικής απασχόλησης για ενήλικες, παιδιά και ομάδες τρίτης ηλικίας, προγράμματα διά βίου εκπαίδευσης, θεατρικές παραστάσεις και εικαστικές δράσεις που συνδέονται με την έννοια του αρχείου, θερινές και ειδικές προβολές άγνωστων οπτικοακουστικών τεκμηρίων από τις συλλογές του κατάλληλα σχολιασμένων, θεματικές ξεναγήσεις κατά τις οποίες τα «παρασκήνιά» του γίνονται προσβάσιμα, επιστημονικές συναντήσεις και εκπαιδευτικά προγράμματα, είναι μερικές από τις ήδη αναπτυγμένες πτυχές της πολυσχιδούς δράσης του Αρχείου.
Ένας ευχάριστος χώρος εστίασης, πωλητήριο εκδόσεων και ενθυμημάτων του ΠΙΟΠ και το παιδικό τμήμα συμπληρώνουν τις υποδομές του που πλαισιώνονται από επιμελημένους υπαίθριους χώρους.