Όταν ο γιος του Ένιο Μορικόνε, Μάρκο, πρωτοείδε το ντοκιμαντέρ «Ennio», σε σκηνοθεσία Τζουζέπε Τορνατόρε, τηλεφώνησε, όπως είπε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, στον σκηνοθέτη, και τον ευχαρίστησε επειδή του αποκάλυψε πτυχές του πατέρα του που δε γνώριζε.
Την πρώτη προβολή του ντοκιμαντέρ στη Θεσσαλονίκη, παρουσία του Μάρκο Μορικόνε, του παραγωγού Τζιάνι Ρούσο και του Αλεσάντρο Ντε Ρόσα, επίσημου βιογράφου του Μορικόνε, παρακολούθησε απόψε στο art cafe «Ύψιλον» πλήθος κόσμου, ενώ η πρώτη πανελλήνια προβολή είχε γίνει το περασμένο Σάββατο στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.
Εντυπωσιασμένοι με την αποδοχή του κόσμου τόσο στην Αθήνα όσο και στη Θεσσαλονίκη, δήλωσαν ο Αλεσάντρο Ντε Ρόσα και ο Τζιάνι Ρούσο. Ο δεύτερος, πριν την προβολή στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, τηλεφώνησε στον Τορνατόρε για να του περιγράψει το κλίμα.
«Μόνο στη Βενετία έχουμε τύχει ανάλογης υποδοχής, ενώ για την ταινία έχουμε πάει σε όλο τον κόσμο, σε περίπου 50 χώρες», τόνισε ο παραγωγός.
Το αφιέρωμα που διοργάνωσε στη Θεσσαλονίκη ο Πολιτιστικός Σύλλογος Φίλων Μουσικής Ένιο Μορρικόνε Ελλάδας, θα έχει και συνέχεια. Όπως είπε ο πρόεδρός του Κωνσταντίνος Παπακώστας, το ντοκιμαντέρ το επόμενο διάστημα θα προβληθεί στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, ενώ προγραμματίζεται κι ένα ετήσιο φεστιβάλ με εκδηλώσεις και ταινίες για τις οποίες έγραψε μουσική ο μαέστρος.
«Χαιρόμαστε πολύ που πρόκειται για μια πολύ αξιέπαινη, ιδιωτική πρωτοβουλία», δήλωσε η αντιδήμαρχος Πολιτισμού και Τουρισμού του Δήμου Θεσσαλονίκης, Μαρία Καραγιάννη.
Με πρωτοβουλία του Συλλόγου κυκλοφορεί την Παρασκευή 7 Οκτωβρίου 2022 απο τις εκδόσεις «Μετρονόμος», το μεταφρασμένο στα ελληνικά -μετάφραση- επιμέλεια ‘Αννας Νούση- βιβλίο «Αναζητώντας εκείνο τον ήχο» του Αλεσάντρο Ντε Ρόσα, το οποίο κυκλοφόρησε στα ιταλικά το 2016 και πλέον έχει μεταφραστεί σε 12 γλώσσες.
Πλούσιο πρόγραμμα εκδηλώσεων για τον Έννιο Μορικόνε έχει σχεδιάσει για τις 4 και 5 Οκτωβρίου 2022 ο Σύλλογος στην έδρα του, τη Λάρισα.