Η αρμόδια επιτροπή του Ευρωκοινοβουλίου (PEGA) που έρχεται στην Ελλάδα στις 3-4 Νοεμβρίου, ζήτησε να δει τα πρόσωπα που φέρεται να διαδραματίζουν πρωταγωνιστικό ρόλο στην υπόθεση. Ειδικότερα ζητεί να δει Κυριάκο Μητσοτάκη, Γρηγόρη Δημητριάδη, Γιάννη Λαβράνο και Φέλιξ Μπίτζιο, δηλαδή αυτούς που αρνήθηκε η ΝΔ να κληθούν στην εξεταστική επιτροπή της ελληνικής Βουλής.
Την εξέλιξη έκανε γνωστή ο αντιπρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου Δημήτρης Παπαδημούλης ενώ αίσθηση προκαλεί η ανάρτηση που έκανε ο πρόεδρος της Επιτροπής PEGA του Ευρωκοινοβουλίου, Jeroen Lenaers, αναφέροντας πως η απόφαση που παρουσίασε ο κ. Παπαδημούλης να έχει εγκριθεί «ομόφωνα από το προεδρείο του Ευρωκοινοβουλίου», δεν αποτελεί –σύμφωνα με τον ίδιο– τίποτε άλλο παρά «ένα πολύ πρώιμο σχέδιο ατζέντας για εσωτερική χρήση, το οποίο δεν είχε καν κοινοποιηθεί στις πολιτικές ομάδες ή άλλους συνομιλητές».
Ο επικεφαλής της PEGA και μέλος του δεξιού ΕΛΚ, Jeroen Lenaers, επιχείρησε να αμφισβητήσει τον αντιπρόεδρο του ευρωκοινοβουλίου, Δημήτρη Παπαδημούλη.
Η αντίδραση προκαλεί πολλά ερωτηματικά, καθώς ήταν ο ίδιος που έστειλε στο προεδρείο του ευρωκοινοβουλίου το εν λόγω πρόγραμμα προς έγκριση!
Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο ευρωβουλευτής του ΕΛΚ πιέστηκε αφόρητα από την Αθήνα και συναδέλφους του από τη ΝΔ, ώστε να αμφισβητηθεί η απόφαση μιας επιτροπής της οποίας είναι πρόεδρος.
Άμεση ήταν η απάντηση από τον Δημήτρη Παπαδημούλη.
ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ Η ΑΡΧΙΚΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΜΕΤΑΦΡΑΣΜΕΝΗ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΙΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΡΟΜΠΈΡΤΑ ΜΕΤΣΟΛΑ
Η PEGA προέβη σε άλλη μια κίνηση που ουσιαστικά αμφισβητεί τους χειρισμούς της ελληνικής κυβέρνησης στην υπόθεση των παρακολουθήσεων, καθώς ζήτησε με τον πλέον επίσημο τρόπο την παρέμβαση της ευρωπαϊκής αστυνομίας.
Με επιστολή του προς τη διευθύντρια της Europol Κάθριν Ντε Μπόλε, ο προεδρεύων της PEGA Γερούν Λένερς ζήτησε πρακτικά η Europol να παρέμβει καθοριστικά προκειμένου να μπει τέλος στις χρονοτριβές, τις θολές απαντήσεις και τις μεθοδεύσεις συγκάλυψης, αξιοποιώντας τις αρμοδιότητες που ήδη διαθέτει, προκειμένου να μην μπορέσουν κυβερνήσεις, υπηρεσίες και άλλοι «παίκτες» να αποκρύψουν το εύρος του σκανδάλου των παρακολουθήσεων πολιτικών, δημοσιογράφων και άλλων πολιτών της ΕΕ με τη χρήση κακόβουλων λογισμικών και άλλων μέσων.
Την ίδια στιγμή και η Επιτροπή LIBE υπόσχεται αποτελέσματα στην έρευνα για τις υποκλοπές, με τον Χουάν Φερνάντο Λόπεζ Αγκιλάρ (πρόεδρο της Επιτροπής και μέλος της PEGA) να χαρακτηρίζει ως απαράδεκτη και ασύμβατη με τις ευρωπαϊκές αρχές την παρακολούθηση του Νίκου Ανδρουλάκη και να τονίζει πως η παραβίαση του νόμου μπορεί να έχει ποινικές συνέπειες.