Η πρώην καγκελάριος της Γερμανίας, Άγκελα Μέρκελ, δήλωσε σήμερα ότι δεν μετανιώνει για την ενεργειακή πολιτική που ακολούθησε κατά τα 16 χρόνια της εξουσίας της, μια πολιτική που τοποθέτησε τη Ρωσία σε έναν από τους σημαντικότερους προμηθευτές φυσικού αερίου της χώρας της και σύμφωνα με επικριτές, άφησε τη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης να εξαρτάται σε υπερβολικό βαθμό από το ρωσικό αέριο.
Η Γερμανία και άλλες ευρωπαϊκές χώρες προσπαθούν να θέλουν τέλος στην εξάρτησή τους από το ρωσικό πετρέλαιο και φυσικό αέριο μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Πέρυσι, το 55% των γερμανικών εισαγωγών φυσικού αερίου προήλθε από τη Ρωσία, εν μέρει αποτέλεσμα της επιδίωξης των εμπορικών δεσμών της Μέρκελ με τη Ρωσία και της υποστήριξης στον αγωγό Nord Stream 2, ακόμη και μετά την προσάρτηση της Κριμαίας από τη Μόσχα το 2014.
«Πάντα ενεργείς με βάση την χρονική στιγμή που βρίσκεσαι», είπε σε δημοσιογράφους στη Λισαβόνα όταν ρωτήθηκε για την προσέγγιση της κυβέρνησής της απέναντι στη Ρωσία.
Η Μέρκελ, η οποία αποσύρθηκε από την πολιτική πέρυσι μετά από 16 χρόνια στην καγκελαρία, τόνισε ότι ποτέ δεν πίστεψε στην αντίληψη του «Wandel durch Handel» (δηλαδή, στην αλλαγή μέσω του εμπορίου).
«Δεν έχω αλλάξει γνώμη»
«Από αυτή την άποψη, δεν μετανιώνω καθόλου για αποφάσεις, μάλλον, πιστεύω ότι ήταν σωστό από την οπτική γωνία της εποχής», είπε, προσθέτοντας ότι το φθηνό ρωσικό αέριο επέτρεψε στη Γερμανία να προχωρήσει στη σταδιακή κατάργηση των πυρηνικών και του άνθρακα.
«Από την οπτική γωνία της εποχής, ήταν πολύ λογικό και αντιληπτό να προμηθευόμαστε φυσικό αέριο από το δίκτυο, συμπεριλαμβανομένης της Ρωσίας, το οποίο ήταν φθηνότερο από το LNG (σ.σ. υγροποιημένο φυσικό αέριο) από άλλες περιοχές του κόσμου», είπε μιλώντας σε δημοσιογράφους στη Λισαβόνα.
«Ακόμη και κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου, η Ρωσία ήταν ένας αξιόπιστος προμηθευτής ενέργειας», πρόσθεσε η Μέρκελ.
«Δεν μετανιώνω καθόλου για τις αποφάσεις που ελήφθησαν», είπε, λέγοντας επίσης ότι «δεν έχει αλλάξει γνώμη» αναφορικά με την εγκατάλειψη της πυρηνικής ενέργειας.
Ωστόσο, η Γερμανία έχει τώρα καθυστερήσει αυτά τα σχέδια καθώς προσπαθεί να αντικαταστήσει τις παραδόσεις αερίου που έχει διακόψει η Ρωσία.
Ο γερμανικός πληθωρισμός, που οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην εκτίναξη των τιμών ενέργειας, κυμαίνεται στο 10,9% και η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί σε δαπάνες δισεκατομμυρίων ευρώ για να βοηθήσει νοικοκυριά και επιχειρήσεις να πληρώσουν τους αυξανόμενους λογαριασμούς ενέργειας.
«Σημείο καμπής»
Ο Nord Stream 2, ο οποίος είχε σχεδιαστεί για να διπλασιάσει τις εισαγωγές φυσικού αερίου από τη Ρωσία στη Γερμανία μέσω της Βαλτικής Θάλασσας, δεν λειτούργησε ποτέ λόγω της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία.
«Αυτή η βάναυση ρωσική εισβολή επέφερε τώρα μια αλλαγή. Αυτό είναι ένα σημείο καμπής», τόνισε η Μέρκελ αναφερόμενη στην ενεργειακή πολιτική της Γερμανίας.
Αυτό αποτελεί μια αποστολή για τη νέα κυβέρνηση της Γερμανίας, υπό την ηγεσία του σοσιαλδημοκράτη Όλαφ Σολτς, είπε.
Ο Σολτς, από την πλευρά του έχει υποστηρίξει ότι η Γερμανία «βασίστηκε πάρα πολύ καιρό και πολύ μονομερώς στις προμήθειες ενέργειας από τη Ρωσία».
Η Μέρκελ επισκέφθηκε την πορτογαλική πρωτεύουσα ως πρόεδρος της κριτικής επιτροπής για ένα βραβείο αφιερωμένο στις προσπάθειες μετριασμού και την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή.
Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ, Reuters, AFP