Η σημερινή ημέρα είναι κρίσιμη για το μέλλον των Ηνωμένων Πολιτειών. Οι ενδιάμεσες εκλογές θεωρούνταν ανέκαθεν μικρής σημασίας σε σχέση με τις προεδρικές. Παρά ταύτα, ο ίδιος ο Πρόεδρος Μπάιντεν δήλωσε ότι «πρόκειται για τις σημαντικότερες εκλογές της ζωής μας. Δεν είναι υπερβολή. Θα κρίνουν το τι θα συμβεί τις δύο επόμενες γενιές. Δεν είναι αστείο. Πολλά πράγματα αλλάζουν, πολλά…».
του Miguel Jimenez*
Είτε πρόκειται για υπερβολή είτε όχι, οι σημερινές εκλογές είναι οι πρώτες που πραγματοποιούνται μετά την έφοδο στο Καπιτώλιο στις 6 Ιανουαρίου 2021 από ένα πλήθος που είχε ξεσηκωθεί από το ψέμα του πρώην Προέδρου Τραμπ ότι του έκλεψαν τις εκλογές. Η δημοκρατία ή, έστω, η υγεία της δημοκρατίας κρίνεται, λοιπόν, στις κάλπες μίας χώρας πιο πολωμένης από ποτέ.
Ο Τζον Ζόγκμπι, ιδρυτής της Zogby Strategies, χαρακτηρίζει τις περισσότερες εκλογικές αναμετρήσεις μετά το 2000 «εκλογές της Αποκάλυψης». «Αυτό σημαίνει ότι όταν κερδίζω εγώ, το οφείλω στον Θεό, ενώ αν κερδίσεις εσύ, θα έρθει το τέλος του κόσμου», ανέφερε την περασμένη εβδομάδα σε μία συζήτησή του με ξένους δημοσιογράφους. «Σε όλες τις προηγούμενες εκλογές, όμως, υπήρχαν κάποια θέματα όπου όλοι συμφωνούσαν. Σήμερα υπάρχουν δύο διαφορετικά κόμματα, δύο πραγματικότητες και δύο σειρές από γεγονότα που στηρίζουν αυτές τις πραγματικότητες. Είναι σαν να υπάρχουν δύο πλανήτες που περιστρέφονται γύρω από τον ήλιο σε διαφορετικές τροχιές», πρόσθεσε.
Ακόμη κι αν οι Ρεπουμπλικανοί αποκτήσουν τον έλεγχο μόνο της Βουλής, θα κάνουν τη ζωή αφόρητη στον Πρόεδρο Μπάιντεν στο δεύτερο μισό της θητείας του. «Η νομοθετική του ατζέντα θα παγώσει», εκτιμά η Λίμπι Κάντριλ, γενική διευθύντρια της επενδυτικής εταιρείας Pimco. Αυτό σημαίνει ότι δεν θα υπάρξουν δημοσιονομικά μέτρα όπως αύξηση της φορολογίας των πετρελαϊκών εταιρειών. Δεν θα επικυρωθούν, επίσης, αποφάσεις όπως η θέσπιση του δικαιώματος στην άμβλωση σε όλη τη χώρα ή η απαγόρευση των όπλων.
Οι Ρεπουμπλικανοί θα θελήσουν, ακόμη, να εκδικηθούν για τις δύο παραπομπές σε δίκη που αποφάσισαν οι Δημοκρατικοί για τον Τραμπ και θα επιδιώξουν να τον πληρώσουν με το ίδιο νόμισμα. Ο πρώτος στόχος τους θα είναι ο υπουργός Εσωτερικών, Αλεχάντρο Μαγιόρκας, ο οποίος κατηγορείται για την «εισβολή» παράτυπων μεταναστών από το Μεξικό. Στο στόχαστρο των Ρεπουμπλικανών θα βρεθεί, επίσης, ο αμερικανός υπουργός Δικαιοσύνης, Μέρικ Γκάρλαντ, αλλά και το FBI, λόγω της εφόδου στην κατοικία του Τραμπ στο Μαρ-α-Λάγκο της Φλόριντα.
Mία ρεπουμπλικανική πλειοψηφία θα θελήσει, ακόμη, ενδεχομένως, να εκδικηθεί για τη δημιουργία της επιτροπής που ερευνά την έφοδο στο Καπιτώλιο, δημιουργώντας με τη σειρά της επιτροπές που θα διερευνήσουν τη διαχείριση της πανδημίας, την αποχώρηση από το Αφγανιστάν, την πολιτική με την Κίνα ή τη χορήγηση δανείων στους φοιτητές… «Οι Ρεπουμπλικανοί θα ξεσκονίσουν κάθε γωνιά της κυβέρνησης Μπάιντεν», σημειώνει η Κάντριλ. Οι Ρεπουμπλικανοί θα αντιταχθούν, επίσης, στη λήψη δημοσιονομικών μέτρων για τη στήριξη της οικονομίας αν η χώρα μπει στο 2023 με ύφεση.
Οι προεδρικές εκλογές του 2024 ξεκινούν έτσι με μία έννοια από σήμερα. Σε περίπτωση θριάμβου των Ρεπουμπλικανών, ο Τραμπ σχεδιάζει να ανακοινώσει πολύ σύντομα την υποψηφιότητά του. Μία τέτοια εξέλιξη, όμως, θα ενθαρρύνει και τους Δημοκρατικούς, οι οποίοι πιστεύουν ότι ο Πρόεδρος Μπάιντεν δεν πρέπει να θέσει υποψηφιότητα για την επανεκλογή του.
(*) O Μιγκέλ Χιμένεθ είναι ανταποκριτής της El Pais στην Ουάσινγκτον
(Πηγή: El Pais)