Στις 10 Ιανουαρίου, στον δεύτερο και τελικό γύρο, θα εκλεγεί τελικά ο νέος αρχηγός της ΝΔ, σε μια διαδικασία ανοικτή σε κάθε αποτέλεσμα καθώς η διαφορά μεταξύ των Βαγ. Μεϊμαράκη και Κυρ. Μητσοτάκη, αν και διψήφια, μπορεί να ανατραπεί και ήδη τα επιτελεία των δύο μονομάχων καταστρώνουν τη στρατηγική τους και διαμορφώνουν τις συμμαχίες τους, ενώ ήδη ο Αδ. Γεωργιάδης ανακοίνωσε ότι θα στηρίξει τον κ. Μητσοτάκη.
Η «μάχη» του δεύτερου γύρου εκτιμάται από πολλούς ότι δεν έχει κριθεί, καθώς η διαφορά των περίπου 11 ποσοστιαίων μονάδων που χωρίζει τους κυρίους Μεϊμαράκη και Μητσοτάκη θεωρείται σημαντική, αλλά όχι και μη ανατρέψιμη.
Η τελική επικράτηση θα εξαρτηθεί σε μέγιστο βαθμό από τις συνεργασίες που θα διαμορφωθούν, αλλά και από τον αριθμό των πολιτών που θα προσέλθουν και για δεύτερη στις κάλπες, καθώς δικαίωμα ψήφου έχουν μόνο όσοι ψήφισαν την Κυριακή και τυχόν αισθητή μείωσή τους ευνοεί μαθηματικά τον πρώτο.
Με διασταυρωμένα τα αποτελέσματα σε 1.062 από τα 1.251 εκλογικά τμήματα (περίπου 85%) ο Βαγγ. Μεϊμαράκης λαμβάνει το 39,51% των ψήφων, έναντι 28,27% του Κυρ. Μητσοτάκη, 21,15% του Απ. Τζιτζικώστα και 11,07% του Αδ. Γεωργιάδη, αποτέλεσμα που θα μεταβληθεί ελάχιστα προς όφελος των κυρίων Μεϊμαράκη, Μητσοτάκη και Γεωργιάδη, καθώς τα εκλογικά τμήματα που δεν έχουν ενσωματωθεί προέρχονται κυρίως από το Λεκανοπέδιο της Αττικής.
Η μεγάλη καθυστέρηση στην έκδοση των αποτελεσμάτων, εξ αιτίας της σχολαστικής εφαρμογής του καταστατικού (που προβλέπει την αποστολή… φαξ από τις εφορευτικές επιτροπές όλων των εκλογικών τμημάτων) εκ μέρους της ΚΕΦΕ, προκάλεσε τη δυσφορία στα επιτελεία τόσο του κ. Μεϊμαράκη, όσο και του κ. Μητσοτάκη, τα οποία, ωστόσο, κατέτειναν σε δύο κοινά συμπεράσματα.
Τα κέρδη
Πρώτον, ότι η απρόσμενα μεγάλη συμμετοχή των πολιτών στην εκλογική διαδικασία καθιστά τη Νέα Δημοκρατία και πάλι ισχυρή, πρωταγωνιστή των πολιτικών εξελίξεων και ταυτόχρονα βάζει τέλος στα όποια σενάρια διάσπασης του κόμματος, αφού, όπως, τονίζουν, κανείς δεν μπορεί πλέον να ακολουθήσει μια άλλη πορεία, κάτι «που είχαν στο μυαλό τους κάποιοι», αν η συμμετοχή ήταν κάτω ή περί τις 200.000.
Δεύτερον, ότι τα στελέχη, τα μέλη και οι φίλοι του κόμματος προσδιόρισαν με σαφήνεια την πολιτική κατεύθυνση που πρέπει να πάρει η ΝΔ, αφού, όπως τονίζουν, «το 70% ψήφισε τους δύο υποψήφιους που μίλησαν ευθέως για ένα κόμμα με σαφή κεντροδεξιά χαρακτηριστικά και απέρριψαν τη δεξιά στροφή των τελευταίων χρόνων, καθώς και την υπερδεξιά πορεία, στην οποία κάποιοι ήθελαν να την εκτρέψουν».
Στο περιβάλλον του Βαγ. Μεϊμαράκη επισημαίνουν ότι η δυναμική που απέκτησε με την καθαρή πρωτιά του πρώτου γύρου, τον καθιστούν το αδιαφιλονίκητο φαβορί και για τις 10 Ιανουαρίου και εκτιμούν ότι εκείνος θα είναι ο νικητής και του δεύτερου γύρου και όπως τονίζουν «η νίκη θα είναι πολύ καθαρή και μη αμφισβητήσιμη».
Ο Κυρ. Μητσοτάκης με χθεσινές του δηλώσεις έθεσε ευθέως το δίλημμα «συρρίκνωση και στασιμότητα ή διεύρυνση και ανανέωση;» και τόνισε ότι «την 10η Ιανουαρίου, το ρεύμα της δημιουργικής ανανέωσης θα ενισχυθεί και θα είναι νικηφόρο». Ταυτόχρονα συνεργάτες του εμφανίζονταν βέβαιοι ότι «αφού ανέτρεψε τα προγνωστικά, τώρα μπορεί να ανατρέψει και τη διαφορά που τον χωρίζει από τον κ. Μεϊμαράκη» και τόνιζαν πως «στον δεύτερο γύρο θα επικρατήσει το αίτημα της ανανέωσης του κόμματος, το οποίο μόνο ο Κυριάκος με τις συγκεκριμένες προτάσεις που κατέθεσε μπορεί να υλοποιήσει».
Ο χαμένος
Από την άλλη πλευρά και στο περιβάλλον που μεγάλου χαμένου, του Απ. Τζιτζικώστα, δεν έκρυβαν την απογοήτευσή τους για το αποτέλεσμα και υποστήριζαν ότι η πλάστιγγα έγειρε προς το μέρος του κ. Μεϊμαράκη τις τελευταίες ημέρες όταν εκδηλώθηκε η παρέμβαση του Κ. Καραμανλή. Σημείωναν δε τα υψηλά ποσοστά του Βαγ. Μεϊμαράκη στη Θεσσαλονίκη και γενικότερα στην Κεντρική Μακεδονία, όπου παραδοσιακά ο πρώην πρωθυπουργός διατηρεί ισχυρά ερείσματα.
Ενδεικτικά, μάλιστα αναφέραν την περίπτωση του Νομού Σερρών (γενέτειρας των Καραμανλήδων) όπου ο κ. Μεϊμαράκης πήρε το 42,5% των ψήφων, έναντι 26,87% του κ. Τζιτζικώστα, 19,31% του κ. Μητσοτάκη και 10,79 του κ. Γεωργιάδη.
Ο κ. Τζιτζικώστας, μέχρι αργά χθες το βράδυ, απέφυγε να τοποθετηθεί ως προς τον ποιον θα στηρίξει στον δεύτερο γύρο, καθώς κάποιοι εκ των συνεργατών του εισηγούνται να μην πάρει θέση υπέρ κάποιου εκ των δύο υποψηφίων, ενώ άλλοι, όπως ο Μ. Βορίδης και η Αννα Ασημακοπούλου, του ζητούν να πάρει θέση δημοσίως, προκρίνοντας, σύμφωνα με πληροφορίες, την υποψηφιότητα του Κυρ. Μητοστάκη.
Αντ. Σαμαράς
Ταυτόχρονα κύκλοι του περιβάλλοντος του Αντ. Σαμαρά άφηναν εμμέσως αιχμές για τη στάση του κ. Καραμανλή, σημειώνοντας πως «ο κ. Σαμαράς ήταν ο μόνος που δεν αναμείχθηκε ενεργά τις εσωκομματικές εκλογές», φέροντας ως παράδειγμα τη Μεσσηνία, όπου ο κ. Μεϊμαράκης ήταν πρώτος με 31% και ακολούθησε με 27% ο κ. Μητσοτάκης, με 21% κ. Τζιτζικώστας και με 20% ο κ. Γεωργιάδης. Ο τέταρτος των υποψηφίων, ο Αδ. Γεωργιάδης, εμφανίστηκε ικανοποιημένος για το ποσοστό που απέσπασε και ανακοίνωσε ότι στον δεύτερο γύρο θα ψηφίσει τον Κυρ. Μητσοτάκη, σημειώνοντας ότι η επιλογή του είναι προσωπική και δεν αποτελεί γραμμή προς τους ψηφοφόρους, αφού όπως τόνισε, οι πολίτες δεν καθοδηγούνται, ενώ μίλησε με ιδιαιτέρως θερμά λόγια και για τον Βαγ. Μεϊμαράκη.
Αδ. Γεωργιάδης
Ο κ. Γεωργιάδης εξήγησε ότι τρεις είναι οι λόγοι που τον οδήγησαν στην απόφαση στήριξης του κ. Μητσοτάκη, σημειώνοντας ότι πρώτον πρέπει να υπάρξει ανανέωση στην παράταξη, δεύτερον γιατί έχουν διαφορετική πολιτική αφετηρία (εκείνος ως δεξιός και ο κ. Μητσοτάκης ως κεντρώος) «και μπορούμε να εκφράσουμε την κεντροδεξιά στην πράξη» και τρίτον γιατί, όπως είπε, ως υπουργοί στην κυβέρνηση Σαμαρά «είχαμε άψογη συνεργασία και προχωρήσαμε μαζί σε σημαντικές μεταρρυθμίσεις».
Πηγή:imerisia.gr