Φθίνει η παραγωγή αιγοπρόβειου γάλακτος στην Κρήτη όσο αυξάνεται το κόστος και οι προβλέψεις κάνουν λόγο για ελλείψεις άνω του 50% το επόμενο διάστημα, ενώ μεγάλες μονάδες παραγωγής ήδη έχουν βάλει λουκέτο.
Αντιμέτωπη με την μεγαλύτερη κρίση στον χώρο της βιομηχανίας γάλακτος βρίσκεται όμως και ολόκληρη η Ευρώπη, λόγω έλλειψης σε αποθέματα.Το πρακτορείο Reuters επικαλούμενο δηλώσεις του διευθύνοντος συμβούλου της Arla Foods, Peder Tuborgh,αναφέρει ότι οι τιμές του γάλακτος στην Ευρώπη θα ανέβουν στα ύψη αφού η γηραιά ήπειρος αντιμετωπίζει μεγάλη έλλειψη σε αποθέματα σε γάλα.
Οι τιμές γάλακτος παγκοσμίως έχουν σταθεροποιηθεί φέτος μετά την άνοδο κατά 28% σε σχέση με πέρυσι από όταν οι παραγωγοί αποφάσισαν να μειώσουν τις ποσότητες και έτσι να σταθεροποιήσουν την τιμή. Όμως τα αποθέματα γάλακτος είναι πολύ χαμηλά σήμερα.
«Οι ελλείψεις εδώ στην Κρήτη θα είναι πολύ σοβαρές. Τα πρώτα στοιχεία που έχουμε πάρει δείχνουν ότι η πορεία θα είναι πολύ δύσκολη. Σε 15-20 ημέρες ξεκινά η νέα γαλακτοκομική περίοδος. Ηδη βλέπουμε ότι υπάρχει έλλειψη που μπορεί να ξεπεράσει και το 50% φέτος», δήλωσε ο Γρύλλος Παπαδάκης, πρόεδρος του κτηνοτροφικού συλλόγου Μυλοπόταμου Κρήτης, μιλώντας στην εκπομπή «Ανοιχτή επικοινωνία», στο Open TV.
Όπως είπε μάλιστα, η κατάσταση προμηνύεται χειρότερη για τα αμνοερίφια: «Η κατάσταση είναι ανεξέλεγκτη, έχουν ξεφύγει οι τιμές όσον αφορά στα τριφύλλια και τις ζωοτροφές. Δεν συμφέρει πλέον τον κάθε κτηνοτρόφο» να συνεχίσει αυτή τη δουλειά.
Ερωτηθείς αν έχει ενημερωθεί για την κατάσταση του αρμόδιο υπουργείο, ο κ. Παπαδάκης τόνισε: «Φωνάζω ότι θα φθάσουμε στην καταστροφή. Ηδη έχουμε φθάσει. Τέσσερα χρόνια τώρα έχουμε δει ότι οι τιμές στις ζωοτροφές έχουν εκτιναχθεί στα ύψη. Δυστυχώς, όμως, βλέπουμε μια αδιαφορία. Όχι μόνο από το υπουργείο, ακόμα και από τους μεγαλοέμπορους. Εχουν κλείσει σοβαρές μονάδες. Πολλοί νέοι (παραγωγοί) έχουν φύγει στο εξωτερικό».
«Πρέπει να προσέξουμε μην έρθουν μεταλλαγμένες τροφές στην Ελλάδα, που μπορεί και παράγει πλούτο», υπογράμμισε.
Λουκέτο σε κτηνοτροφικές μονάδες στη Νάξο
Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εκπομπής, 11 κτηνοτροφικές μονάδες έβαλαν λουκέτο στη Νάξο.
Εχουν κλείσει 11 στάβλοι και μέχρι τέλος του χρόνου θα φθάσουν τους 18-20, τόνισε ο πρόεδρος της ένωσης αγροτικών συνεταιρισμών Νάξου, Δημήτρης Καπούνης, μιλώντας στο Open.
Αναφερόμενος στο κόστος των ζωοτροφών ο κ. Καπούνης τόνισε ότι «μεροκάματο πλέον δεν βγαίνει», ενώ επισήμανε ότι τα ζώα υποσιτίζονται και «δεν μπορούν να συντηρηθούν».
«Υπάρχει έλλειψη γάλακτος σε όλο τον κόσμο μετά τις πολύ χαμηλές τιμές πέρυσι», δηλώνει ο διευθύνων σύμβουλος της Arla, στο Reuters.
«Υπάρχει έλλειψη γαλακτοκομικών προϊόντων σε όλο τον κόσμο, υπάρχει έλλειψη λίπους, κρέμας και προϊόντων βουτύρου σε όλη την Ευρώπη. Δεν θα μπορέσουμε να αναπεξέλθουμε στην ζήτηση μέχρι τα Χριστούγεννα. Οι τιμές θα εκτοξευθούν στα ύψη», λέει ο ίδιος.
Η Arla, συνεταιρισμός 12.500 αγροτών σε Δανία, Σουηδία, Γερμανία, Βρετανία, Λουξεμβούργο, Ολλανδία και Βέλγιο, ανακοίνωσε την περασμένη Παρασκευή ότι θα αυξήσει την τιμή αγοράς γάλακτος από τους παραγωγούς για τρίτο συνεχόμενο μήνα κατά 1 σεντ του ευρώ το κιλό δηλαδή σε 38,3 σεντς το κιλό και μπορεί να το αυξήσει κι άλλη φορά πριν το τέλος του 2017.
Τα μάτια όλων είναι στραμμένα στη Νεα Ζηλανδία. Από εκεί θα εξαρτηθεί πως θα κινηθούν οι τιμές στην παγκόσμια αγορά γάλακτος.