Στην κηδεία του τεως βασιλιά Κωνσταντίνου η κυβέρνηση θα εκπροσωπηθεί από τον αντιπρόεδρό της, Παναγιώτη Πικραμμένο και την υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λίνα Μενδώνη, σύμφωνα με ανακοίνωση που εκδόθηκε σήμερα το πρωί.
Χθες ο Αντώνης Σαμαράς σε γραπτή του δήλωση ανέφερε ότι ο τέως υπήρξε «ανώτατος άρχων της χώρας», ενώ σημείωσε ότι «μόνο τα αυταρχικά καθεστώτα συνηθίζουν να “σβήνουν φωτογραφίες” και σελίδες ολόκληρες». Η αποστροφή τού πρώην πρωθυπουργού ερμηνεύθηκε ως ένδειξη δυσαρέσκειας προς το Μαξίμου διότι η διυπουργική επιτροπή δεν υιοθέτησε την επιθυμία των βασιλοφρόνων ώστε ο Γλύξμπουργκ να κηδευτεί με τιμές αρχηγού κράτους. Ο ισχυρισμός, εντούτοις, του προέδρου της Διεθνούς Ολυμπιακής Ακαδημίας και συζύγου της Ντόρας Μπακογιάννη Ισίδωρου Κούβελου ότι ο εκλιπών έπρεπε να ταφεί με τιμές αρχηγού κράτους οδήγησε στο συμπέρασμα ότι από το σύστημα διακυβέρνησης έχουν «μοιράσει ρόλους» μέχρι να ξεφουσκώσει από την επικαιρότητα το θέμα.
Η πίεση από τα δεξιά
H Ν.Δ. δέχεται αφόρητες πιέσεις από τα κόμματα που κινούνται δεξιότερα, με τους Μπογδάνο, Τζήμερο και Κρανιδιώτη να επιδίδονται σε φιλοβασιλικά-εμφυλιοπολεμικά παραληρήματα, εγκαλώντας την κυβέρνηση για το γεγονός ότι ο Γλύξμπουργκ δεν θα κηδευτεί με τιμές αρχηγού κράτους. Υπό αυτό το πρίσμα, το Μαξίμου ευλογεί τις… γαλαζοαίματες τοποθετήσεις που εκπορεύονται από τις τάξεις της. Ο Γιάννης Οικονόμου περιορίστηκε στη γενικόλογη τοποθέτηση ότι «η Ελληνική Δημοκρατία είναι μια πολύ ώριμη, πολύ σταθερή φιλελεύθερη Δημοκρατία και δεν κινδυνεύει από τίποτα και από κανέναν» όταν ρωτήθηκε για το διαδικτυακό συλλυπητήριο μήνυμα Βορίδη (του υπουργού που θα διενεργήσει τις εκλογές…), που αποκαλούσε τον Γλύξμπουργκ εν ενεργεία βασιλιά.
Με τις ευλογίες του Μαξίμου
Αίσθηση προκάλεσε άλλωστε η προκλητική ανάρτηση του έμπιστου του πρωθυπουργού Στέλιου Πέτσα, που έγραψε: «Τέλος εποχής. Υπήρξε Ολυμπιονίκης, Αξιωματικός, Βασιλιάς. Πάντα Έλληνας». Υπό αυτό το πρίσμα, από την κυβέρνηση δεν αφήνεται να διαρρεύσει κάποια ενόχληση για το γεγονός ότι ο Μπάμπης Παπαδημητρίου επιθυμούσε μια πιο λαμπρή τελετή στην κηδεία ή από τη θρασύτατη σύγκριση του Αντετοκούνμπο με τον Γλύξμπουργκ που επιχείρησε ο βουλευτής Μαρκόπουλος.
Το Μαξίμου άλλωστε σφυρίζει αδιάφορα μετά την προαναγγελία του βουλευτή Μεσσηνίας Μίλτου Χρυσομάλλη ότι θα παραβρεθεί τη Δευτέρα στη Μητρόπολη Αθηνών, ανοίγοντας τον δρόμο και σε άλλους συναδέλφους του. Παρούσα αναμένεται να είναι και η Άννα-Μισέλ Ασημακοπούλου, καθώς ο εκλιπών ήταν νονός της. Την κυβέρνηση, ως γνωστόν, θα εκπροσωπήσει στην κηδεία του τέως βασιλιά η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη.
Σε παράλληλο χρόνο, εντούτοις, συνεργάτες του πρωθυπουργού παρέπεμπαν στη συλλυπητήρια δήλωση του Κ. Μητσοτάκη με αιχμή τη φράση ότι «τον λόγο, πλέον, έχει η Ιστορία. Αυτή θα κρίνει δίκαια και αυστηρά τον Κωνσταντίνο της δημόσιας ζωής». Επισήμαιναν μάλιστα ότι ήταν «αυτονόητη» η απόφαση να κηδευτεί ο τέως ως ιδιώτης. Σ’ αυτό το πλαίσιο, πολλοί, ακόμα και εντός της Ν.Δ., διερωτήθηκαν για τους λόγους που συνήλθε η διυπουργική σύσκεψη για τα διαδικαστικά της ταφής. Σύμφωνα με όλες τις εκτιμήσεις, ο Κ. Μητσοτάκης επιθυμούσε να παρουσιάσει προς τους αντιμοναρχικούς πολίτες ένα μετριοπαθές προφίλ, στο όνομα της διεύρυνσης προς το πολιτικό Κέντρο.