10 Ιανουαρίου 2008: Κάνει το ντεμπούτο του, στο New Delhi Auto Expo της Ινδίας, το Tata Nano ή αλλιώς, το «φθηνότερο αυτοκίνητο του κόσμου». Ο οικονομικός Τύπος -και όχι μόνο- σε όλο τον κόσμο, μιλά για αυτό.
Η Tata Motors, η μεγαλύτερη αυτοκινητοβιομηχανία της Ινδίας, το παρουσιάζει σαν «το αυτοκίνητο του λαού», αφού η τιμή του θα ήταν κάτω από 2.000 ευρώ.
Η ιδέα για το Nano ανήκει στον πρώην πρόεδρο της Tata Group, Ratan Tata, ο οποίος σκέφτηκε να φτιάξει ένα αυτοκίνητο για όσους έως τότε δεν μπορούσαν να αποκτήσουν το δικό τους όχημα, όταν είδε μια τετραμελή οικογένεια Ινδών να στριμώχνεται πάνω σε ένα μηχανάκι.
Η αρχική τιμή του Nano ορίστηκε στις 100.000 ρουπίες, που τότε αντιστοιχούσαν σε 2.200 δολάρια ή 1.900 ευρώ.
Το Nano επρόκειτο αρχικά να αρχίσει να πωλείται από τον Οκτώβριο του 2008, όμως διαφωνίες για τη γη στην οποία θα χτιζόταν το εργοστάσιο παραγωγής του, έφεραν καθυστερήσεις. Έτσι, αφότου η Tata αποφάσισε να μεταφέρει το εργοστάσιο σε άλλο σημείο της Ινδίας, το Nano άρχισε να πωλείται σε όλη τη χώρα από τον Απρίλιο του 2009.
Το βασικό μοντέλο ξεκινούσε από τα 2.000 δολάρια (χωρίς τους φόρους) και δεν είχε ραδιόφωνο, κλιματισμό, αερόσακους, υδραυλικό τιμόνι, ηλεκτρικά παράθυρα ή καθρέπτη στην πλευρά του συνοδηγού. Τέτοια ήταν η σπουδή των δημιουργών του να μειώσουν το κόστος, ώστε το Tata Nano είχε μόνο έναν υαλοκαθαριστήρα.
Με 32 άλογα και κινητήρα 624 κυβικών στο πίσω μέρος, μπορούσε να φτάσει σε ταχύτητες έως 105 χιλιομέτρων την ώρα.
Η υποδοχή που επεφύλαξαν οι Ινδοί στο «φθηνότερο αυτοκίνητο του κόσμου» ήταν αρχικά ενθουσιώδης. Η Tata έλαβε περισσότερες από 200.000 προπαραγγελίες. Νούμερο που φαντάζει ακόμα μεγαλύτερο εάν σκεφτεί κανείς ότι στην Ινδία κυκλοφορούσαν τότε μόλις 9 αυτοκίνητα ανά 1.000 κατοίκους.
Όμως, το εργοστάσιο μπορούσε αρχικά να κατασκευάσει μόνο 100.000 Nano, έτσι οι πρώτοι αγοραστές επελέγησαν έπειτα από κλήρωση.
Τελικά, η Tata (ένας κολοσσός που τον Μάρτιο του 2008 εξαγόρασε τα φημισμένα βρετανικά brands Jaguar και Land Rover από την Ford, αντί 2,3 δισ. δολαρίων), δεν πούλησε τόσα Nano όσα περίμενε. Τα πρώτα τρία χρόνια, πουλήθηκαν περίπου 7 στα 10 από τα συνολικά 300.000 αυτοκίνητα που κατασκευάστηκαν.
Όμως, όπως σύντομα θα διαπίστωνε η Tata, ένα αυτοκίνητο που διαφημίζεται σαν το «φθηνότερο του κόσμου» δεν γεννά στους καταναλωτές την επιθυμία να το αγοράσουν. Στην Ινδία, η κατοχή αυτοκινήτου θεωρείται σύμβολο του στάτους και συνδέεται με την πολυτέλεια, επομένως το Nano δεν ταίριαζε στις απαιτήσεις της αγοράς.
Η εικόνα του Nano δέχθηκε περαιτέρω πλήγμα από τις ανησυχίες γύρω από την ασφάλειά του, όταν κάποια αυτοκίνητα κάηκαν ολοσχερώς.
Πώς ήταν, αλήθεια, να οδηγεί κανείς το φθηνότερο αυτοκίνητο του κόσμου; Δημοσιογράφος της ιστοσελίδας Carscoops που το δοκίμασε στις ΗΠΑ ήταν σαφής: Είναι χειρότερο από ο,τι θα φανταζόταν κανείς.
Πρώτα από όλα, από το Nano λείπουν πολλά χαρακτηριστικά που θα έβρισκε κανείς ακόμα και σε αυτοκίνητα που φτιάχτηκαν πριν από 50 χρόνια: Ντουλαπάκι, ταχύμετρο και πορτάκι για τη βενζίνη. Για να το γεμίσει καύσιμα, ο οδηγός έπρεπε να ανοίξει το καπό, ενώ για να αποκτήσει πρόσβαση στο πορτ μπαγκάζ ή για να κοιτάξει τον κινητήρα, ήταν αναγκασμένος να αφαιρέσει το πίσω κάθισμα.
Όπως θα περίμενε κανείς, οι επιδόσεις του κινητήρα του ήταν κάθε άλλο παρά εντυπωσιακές. Το Tata Nano έκανε το 0-100 σε περίπου 30 δευτερόλεπτα και έφτανε σε μέγιστη ταχύτητα 105 χιλιομέτρων. Βέβαια, κατανάλωνε μόλις 4,2 λίτρα βενζίνης στα 100 χιλιόμετρα.
Σύμφωνα με το Carscoops, το να οδηγεί κανείς το Nano ήταν μια τρομακτική εμπειρία. Ήταν πολύ ψηλό για ένα τόσο ελαφρύ αμάξι, είχε την αεροδυναμική «ενός κουτιού παπουτσιών» και πολύ στενά λάστιχα. Ακόμα και ένα μηχανάκι που περνούσε έκανε το αυτοκίνητο να κουνιέται, ενώ το φρενάρισμα ήταν κάθε φορά και μία διαφορετική εμπειρία.
Αυτό το αυτοκίνητο κάνει το Fiat Multipla να μοιάζει με Ferrari, κατέληξε ο δημοσιογράφος.
Το αποτέλεσμα ήταν ότι οι Ινδοί του γύρισαν την πλάτη. Ενώ αρχικά η Tata περίμενε ότι θα πουλούσε 250.000 τέτοια αυτοκίνητα τον χρόνο, η ζήτηση σύντομα εξαφανίστηκε. Το 2018, η αυτοκινητοβιομηχανία κατασκεύασε μόλις ένα Nano. Και έτσι, αποφάσισε να σταματήσει την παραγωγή του.
Πάντως, εάν κανείς πιστέψει τα τελευταία δημοσιεύματα, η Tata σχεδιάζει να «αναστήσει» το Nano, κάνοντάς το αυτή τη φορά ηλεκτρικό.
moneyreview.gr