Για πρώτη φορά εδώ και 25 χρόνια η αύξηση του ακραίου πλούτου συνοδεύεται από αύξηση της ακραίας φτώχειας, σύμφωνα με την έκθεση της Oxfam «Survival of the Richest», η δημοσίευση της οποίας συνέπεσε χρονικά με το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός το οποίο ξεκινάει την Δευτέρα 16 Ιανουαρίου.
Αναλυτικά, σύμφωνα με την έκθεση, από το 2020 δημιουργήθηκε πλούτος ύψους 42 τρισ. δολαρίων. Ωστόσο, από αυτόν το νέο πλούτο, το πλουσιότερο 1% απορρόφησε τα δύο τρίτα με το υπόλοιπο ποσοστό να πηγαίνει στο 99% του πληθυσμού.
Οι πολιτικές που υιοθετήθηκαν για την καταπολέμηση του οικονομικού αντίκτυπου του Covid 19 – όπως οι μειώσεις των επιτοκίων και η ποσοτική χαλάρωση – ενίσχυσαν την αξία των ακινήτων και των μετοχών, τα οποία τείνουν να ανήκουν σε πλουσιότερους ανθρώπους.
Η έκθεση αναφέρει επίσης ότι για κάθε 1 δολάριο νέου παγκόσμιου πλούτου που απέκτησε ένα άτομο του κατώτερου οικονομικά 90% του πληθυσμού τα τελευταία δύο χρόνια, ένας δισεκατομμυριούχος κέρδισε περίπου 1,7 εκατομμύρια δολάρια.
Παρά τις μικρές υποχωρήσεις το 2022, η συνολική περιουσία των δισεκατομμυριούχων είχε αυξηθεί κατά 2,7 δισ. δολάρια την ημέρα. Τα κέρδη της πανδημίας ήρθαν μετά από μια δεκαετία, όταν τόσο ο αριθμός όσο και ο πλούτος των δισεκατομμυριούχων είχαν διπλασιαστεί.
Στην έκθεση γίνεται αναφορά στο πληθωριστικό κύμα που πλήττει τον πλανήτη σημειώνοντας ότι οι εταιρείες τροφίμων και ενέργειας υπερδιπλασίασαν τα κέρδη τους το 2022, πληρώνοντας 257 δισ. δολάρια σε πλούσιους μετόχους.
Επίσης, σύμφωνα με την έκθεση, μόνο 4 σεντς για κάθε δολάριο φορολογικών εσόδων προέρχονταν από φόρους περιουσίας και οι μισοί δισεκατομμυριούχοι του κόσμου ζουν σε χώρες χωρίς φόρο κληρονομιάς για τα χρήματα που κληρονομούν στα παιδιά τους.
Η έκθεση καταλήγει πως ένας φόρος έως και 5% στους πολυεκατομμυριούχους και τους δισεκατομμυριούχους του κόσμου θα μπορούσε να συγκεντρώσει 1,7 τρισ. δολάρια ετησίως, αρκετά για να βγουν από την φτώχεια 2 δισ. άνθρωποι και να χρηματοδοτήσει ένα παγκόσμιο σχέδιο για τον τερματισμό της πείνας.
«Ενώ οι απλοί άνθρωποι κάνουν καθημερινές θυσίες σε βασικά είδη, όπως το φαγητό, οι υπερπλούσιοι έχουν ξεπεράσει ακόμα και τα πιο τρελά τους όνειρα. Μόλις δύο χρόνια μετά, αυτή η δεκαετία διαμορφώνεται ως η καλύτερη μέχρι τώρα για τους δισεκατομμυριούχους», δήλωσε η εκτελεστική διευθύντρια της Oxfam International, Gabriela Bucher.
«Η φορολόγηση των υπερπλούσιων και των μεγάλων εταιρειών είναι η πόρτα για να βγούμε από τις σημερινές αλληλεπικαλυπτόμενες κρίσεις. Ήρθε η ώρα να καταρρίψουμε τον βολικό μύθο ότι οι φορολογικές περικοπές για τους πλουσιότερους έχουν ως αποτέλεσμα ο πλούτος τους κάπως να “περάσει” σε όλους τους άλλους. Σαράντα χρόνια περικοπών φόρων για τους υπερπλούσιους έχουν δείξει ότι μια ανερχόμενη παλίρροια δεν ανυψώνει όλα τα πλοία —μόνο τα σούπερ γιοτ», πρόσθεσε.