Ο Γ’ Παγκόσμιος Πόλεμος και ο φόβος για το αν και πότε αυτός θα γίνει έχει έρθει ξανά στην επικαιρότητα εξαιτίας της επικίνδυνης κλιμάκωσης και υπό τον φόβο ενός πυρηνικού ατυχήματος με δυσάρεστες και απρόβλεπτες συνέπειες για τον πλανήτη.
Ωστόσο viral έχει γίνει ένα βίντεο της τεχνολογίας εικονικού βοηθού της Amazon «Alexa», στο TikTok όπου φαίνεται πως προβλέπει πότε θα γίνει ο Γ’ Παγκόσμιος Πόλεμος αλλά και τον λόγο που θα οδηγήσει σε αυτόν.
Συγκεκριμένα στην «Alexa» γίνεται η ερώτηση «πότε θα ξεκινήσει ο Γ’ Παγκόσμιος Πόλεμος;».
Η απάντηση του έξυπνου ηχείου της Amazon είναι ιδιαίτερα σαφής «Ο Γ’ Παγκόσμιος Πόλεμος ξεκινάει στις 23 Νοεμβρίου 2023 στις 6:05 μ.μ., όταν η Ρωσία εξαπολύει επίθεση κατά της Γερμανίας».
Φαρσέρ πίσω από το viral βίντεο
Όπως ήταν φυσικό το βίντεο έγινε viral μέσα σε λίγες ώρες δημιουργώντας ποικίλες αντιδράσεις με κάποιους χρήστες όντως να πιστεύουν την «προφητεία» της τεχνολογίας και κάποιους να το παίρνουν στην πλάκα.
Φυσικά στα σχόλια δεν έλειψαν οι θεωρίες συνωμοσίας όπως ότι η ο Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος δεν τέλειωσε πότε ή η δαιμονοποίηση της «Alexa» με σχόλια του τύπου ο «διάβολος» μπορεί να προγραμματιστεί εκ των προτέρων ή ότι «μόνο ο Θεός προβλέπει και η «Alexa» είναι δαιμονική και δεν μπορεί να προβλέψει κάτι».
Το βίντεο βέβαια ήταν έργο του γνωστού φαρσέρ στο TikTok, Τζον Μπακχάουζ, ο οποίος σύμφωνα με τη Mirror είναι γνωστός για τις τρομολαγνικές «προφητείες» που ανεβάζει όπως ότι το Μαϊάμι θα καταστραφεί από τυφώνα το 2025.
Στο παρόμοιο αυτό βίντεο αναφερόταν πως «στις 4 Σεπτεμβρίου 2025 στις 3:08 η Φλόριντα θα χτυπηθεί από τυφώνα κατηγορίας 5 με ανέμους 205 μιλίων την ώρα και πως το Μαϊάμι θα καταστραφεί ολοσχερώς».
Ένας άλλος «χρησμός» του μηχανήματος το Μπακχάουζ είναι ότι ο ηθοποιός Ντουέιν Τζόνσον γνωστός με το παρατσούκλι «The Rock» (Ο Βράχος), θα κατέβει για πρόεδρος.
Η εξήγηση για την απάντηση της «Alexa»
Πάντως όπως ανέφερε και ένα σχόλιο στο TikTok η «Alexa» είναι ένα μηχάνημα που μπορεί να προγραμματιστεί με τέτοιον τρόπο ώστε να σου πει ό,τι θέλεις.
Το σίγουρο είναι ότι ο Μπακζάουζ έχει προγραμματίσει την «Alexa» με τέτοιο τρόπο ώστε να δίνει τις απαντήσεις που θέλει με τέτοιο τρομολαγνικό τρόπο ώστε να προβλέπει τον όλεθρο.
Σύμφωνα με ανακοίνωση της Amazon στην αμερικανική έκδοση της Sun, «υπάρχουν πολλοί τρόποι με τους οποίους οι πελάτες μπορούν να δημιουργήσουν τις δικές τους τροποποιημένες απαντήσεις της «Alexa». Για παράδειγμα με μία ρουτίνα (Routines) ή με ένα σχέδιο δεξιοτήτων της Alexa (Alexa Skill Blueprints)».
«Οι προσαρμοσμένες απαντήσεις δεν αναπαράγονται για άλλους πελάτες εκτός αν τη διανέμει ο δημιουργός και ενεργοποιηθεί ειδικά σε κάποιον παραλήπτη», συμπληρώνει η εταιρεία.
Σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο της Amazon Alexa, Στιβ Ράμπουτσιν, «τα Alexa Skill Blueprints είναι ένας εντελώς καινούργιος τρόπος για να διδάξεις την «Alexa» προσωπικές δεξιότητες για εσένα και την οικογένειά σου».
«Η οικογένειά μου έχει δημιουργήσει τα δικά μας αστεία και είναι ένας τρόπος να αλληλεπιδράς με την «Alexa» σε έναν εντελώς νέο και προσωπικό τρόπο», συμπλήρωσε.
Αυτό βέβαια που δεν είχε υπολογίσει ο φαρσέρ είναι η νέα ένταση στις σχέσεις Μόσχας – Βερολίνου, αφότου η Γερμανία αποφάσισε να στείλει τανκ τύπου Leopard στην Ουκρανία.
Μάλιστα Βλαντίμιρ Πούτιν στην 80η επέτειο από τη μάχης του Στάλινγκραντ, δήλωσε ότι η χώρα του, 80 χρόνια μετά, απειλείται και πάλι από γερμανικά άρματα μάχης.
Πάντως ένα μηχάνημα το οποίο δεν έχει τροποποιηθεί δίνει την εξής απάντηση: «Δεν έχει υπάρξει Γ’ Παγκόσμιος Πόλεμος και είναι αδύνατο να προβλεφθεί στο μέλλον. Ο Α’ Παγκόσμιος Πόλεμος διεξήχθη από το 1914-1918 και ο Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος από το 1939-1945».
Τι είναι το Amazon Alexa
Amazon Alexa, γνωστό και απλά ως Alexa, είναι τεχνολογία εικονικού βοηθού που αναπτύχθηκε από την Amazon. Χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά στο έξυπνο ηχείο Amazon Echo και στα ηχεία Echo Dot, Echo Studio και Amazon Tap που αναπτύχθηκαν από το Amazon Lab126.
Δέχεται φωνητική αλληλεπίδραση, αναπαραγωγή μουσικής, δημιουργία λιστών υποχρεώσεων, ρύθμιση συναγερμών, ροή podcasts, αναπαραγωγή ηχητικών βιβλίων, προβολή πρόγνωσης καιρού, μετρητή βημάτων, κατάρτιση προγράμματος άθλησης και άλλων πληροφοριών σε πραγματικό χρόνο, όπως ειδήσεις.
Η Alexa μπορεί επίσης να ελέγξει αρκετές έξυπνες συσκευές χρησιμοποιώντας τον εαυτό της ως σύστημα έξυπνου σπιτιού. Οι χρήστες μπορούν να διευρύνουν τις δυνατότητες της Alexa εγκαθιστώντας «δεξιότητες» (πρόσθετη λειτουργικότητα που αναπτύχθηκε από τρίτους, όπως προγράμματα καιρού και δυνατότητες ήχου. Χρησιμοποιεί NLU (φυσική κατανόηση γλώσσας).
Οι περισσότερες συσκευές επιτρέπουν στους χρήστες να την ενεργοποιήσουν τη συσκευή χρησιμοποιώντας μια λέξη (όπως Alexa ή Amazon).