Για τρία 24ωρα ο ομότιμος καθηγητής αντισεισμικών κατασκευών του Εθνικού Μετσόβειου Πολυτεχνείου Παναγιώτης Καρύδης περπάτησε με τους συνεργάτες του ανάμεσα στα ερείπια που άφησε πίσω του ο φονικός σεισμός στην Τουρκία. Στόχος του να κάνει αυτοψία στα κτίρια που έπεσαν σαν χάρτινα και να εξάγει πολύτιμα συμπεράσματα για την αντισεισμική θωράκιση στη χώρα μας.
«Mπαλκόνια, χτισμένα για να κερδίσουν χώρο να το κάνουν δωμάτιο, πλάκες και δοκάρια που πέφτοντας έγιναν χώμα που σημαίνει ότι τα υλικά ήταν πολύ κακά. Με τα κακά υλικά δεν δημιουργείται χώρος που θα μπορούσαν κάποιοι να βρουν καταφύγιο, να μπορούν να αναπνέουν»
Ο καθηγητής διαπίστωσε το εμφανές έλλειμμα αντισεισμικής θωράκισης των κτιρίων, σημειώνοντας όμως ότι ήταν τόσο δυνατός και επιφανειακός ο σεισμός που έπεσαν ακόμα και κτίρια πολύ καλής κατασκευής. Μιλώντας για τον κίνδυνο σεισμού στη χώρα μας εφιστά την προσοχή των πολιτών.
«Θα πρέπει ο κόσμος να συνειδητοποιήσει τον κίνδυνο και την υποχρέωση να διατηρεί σωστά τα κτίρια, διότι τα υλικά έχουν μνήμη, δηλαδή εάν υπήρχαν ρηγματώσεις από παλιότερο σεισμό, σε έναν νέο σεισμό οι ρηγματώσεις θα ξεκινήσουν από εκεί που είχαν σταματήσει».
Από το σεισμό της Πάρνηθας κάτι χειροπιαστό που το ξέρουμε όλοι, είναι ότι 80.000 κτίρια είχαν χαρακτηριστεί κίτρινα, επισκέψιμα πριν χρησιμοποιηθούν. Ξέρετε ότι αποχαρακτηρίστηκαν μόνο γύρω στα 20.000, καταλήγει ο καθηγητής.
«Το χειρότερο είναι ότι η δόνηση αυτή καθεαυτή ήταν κατακόρυφη»
Η κατακόρυφη διεύθυνση ήταν εντονότατη. Τινάζει τα κτίρια πάνω τα οποία πέφτουν κάτω και δυστυχώς λόγω των κακών υλικών και του σχεδιασμού διαλύονται σε κομμάτια άμμου και χαλίκια, με αποτέλεσμα ο κόσμος να μην μπορεί να πάρει αναπνοή, να μην μπορούν οι διασώστες να βρουν κόσμο, καταλήγει ο κ. Καρύδης.
Πηγή: ΕΡΤ