Οι κυβερνήσεις της ΕΕ δεν δείχνουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον να προχωρήσουν στην επικαιροποίηση του εκλογικού νόμου της ΕΕ, διότι η «ανανέωση της δημοκρατίας» κατατάσσεται χαμηλά στις προτεραιότητές τους, δήλωσε την Τρίτη (14 Φεβρουαρίου) στους δημοσιογράφους ο Γερμανός ευρωβουλευτής Νταμιάν Μπούσελαγερ.
Ο Μπούσελαγερ, βουλευτής των Πρασίνων, παρακολούθησε την έκθεσή του, που αποσκοπεί στη μεταρρύθμιση της εκλογικής διαδικασίας της ΕΕ, να υιοθετείται κατά τη διάρκεια της ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο.
«Δεν είμαι πολύ ενθουσιώδης για τα τρέχοντα συμφέροντα των κρατών μελών μας στην αναβάθμιση της δημοκρατίας μας», δήλωσε ο Μπούσελαγερ, λέγοντας ότι αυτή η τάση είναι «πολύ επικίνδυνη» για τη δημοκρατία της ΕΕ.
Το εν λόγω σχέδιο νόμου επιδιώκει να δώσει δικαίωμα ψήφου σε 11 εκατομμύρια κατοίκους εκτός ΕΕ, μαζί με άλλα μέτρα που για τον μετασχηματισμό της διαδικασίας σε πιο συμπεριληπτική.
Το Κοινοβούλιο έχει επίσης ζητήσει την κατάργηση των λεγόμενων διατάξεων περί «παρεκκλίσεων», οι οποίες «επιτρέπουν σε ένα κράτος μέλος να περιορίζει τα εκλογικά δικαιώματα των υπηκόων άλλων χωρών της ΕΕ, όταν αυτοί αντιπροσωπεύουν περισσότερο από το 20% του συνόλου των πολιτών της ΕΕ που διαμένουν στην επικράτειά του», σύμφωνα με το σχετικό δελτίο τύπου.
Επιπλέον, οι Ευρωβουλευτές ζήτησαν τη διευκόλυνση της εγγραφής για ψήφο σε τρίτες χώρες, νέα εργαλεία πληροφόρησης και τη δημιουργία κανόνων που θα εγγυώνται ίσα δικαιώματα ψήφου για άτομα με διαφόρων ειδών αδυναμίες.
Για να τεθεί σε ισχύ, ωστόσο, η νομοθεσία θα πρέπει να υποστηριχθεί με ομόφωνη ψήφο των 27 εθνικών κυβερνήσεων της ΕΕ.
Σύμφωνα με τον Μπούσελαγερ, υπάρχει ακόμη χρόνος για να εγκριθεί ο φάκελος από τα κράτη μέλη πριν από τις επόμενες εκλογές της ΕΕ το 2024.
Ωστόσο, πιστεύει ότι υπάρχει πολιτικό αδιέξοδο σχετικά με την αντιμετώπιση της «αναβάθμισης της δημοκρατίας» από τα κράτη μέλη.
Ο ίδιος νόμος από το 1979
Την ίδια απογοήτευση μοιράζεται και η Πολωνή ευρωβουλευτής Ντανύτα Χιούμπνερ, η οποία σε βιντεοσκοπημένη συνέντευξή της στη EURACTIV εξήγησε ότι ο ισχύων νόμος της ΕΕ είναι πολύ περιορισμένος. Ο νόμος βασίζεται σε διαφορετικούς εθνικούς νόμους και είναι ξεπερασμένος, καθώς εξακολουθεί να εφαρμόζει ρυθμίσεις που εισήχθησαν για τις πρώτες άμεσες εκλογές στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο το 1979.
Ένα άλλο έγγραφο που προτείνει τη δημιουργία διακρατικών λιστών, ο οποίος εγκρίθηκε από τους ευρωβουλευτές τον Μάιο του 2022, έχει επίσης κολλήσει στο Συμβούλιο, σύμφωνα με τον Μπούσελαγερ, για τους ίδιους πολιτικούς λόγους.