Για το εμβληματικό έργο του νέου Παιδιατρικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης που πρόκειται να κατασκευαστεί στην περιοχή του Φιλύρου, μιλούσε ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, πριν από έναν ακριβώς χρόνο, παρουσιάζοντας κατά τη διάρκεια συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου το νομοσχέδιο για την κύρωση της σύμβασης δωρεάς του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος για τον σχεδιασμό, την κατασκευή και τον εξοπλισμό του.
«Είναι ένα πάρα πολύ σημαντικό έργο. Είναι λυπηρό ότι δεν υπήρχε αυτοτελές παιδιατρικό νοσοκομείο στη Θεσσαλονίκη. Έχουμε ένα εμβληματικό νοσοκομείο αξίας 160 εκ. ευρώ, το οποίο γίνεται εξ’ ολοκλήρου με πόρους από το «Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος». Η πολιτεία έχει αναλάβει την υποχρέωση να το στελεχώσει και ήδη έχουμε κάνει όλες τις διαδικασίες. Από τον πρώτο χρόνο λειτουργίας θα απασχολεί 700 άτομα και στην πλήρη λειτουργία του θα απασχολεί περισσότερα από 1000 άτομα. Το χρονοδιάγραμμα είναι συγκεκριμένο. Ψηφίζεται το νομοσχέδιο την επόμενη εβδομάδα, γίνεται ο διαγωνισμός τον Ιούλιο και βάσει προγραμματισμού θα ξεκινήσει η κατασκευή του τον Ιανουάριο του 2023, με χρόνο ολοκλήρωσης τα μέσα προς τέλη του 2025» σημείωνε χαρακτηριστικά ο Υπουργός Υγείας.
Η ιστορία της δημιουργίας του νοσοκομείου είχε ξεκινήσει το 2018 όταν το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος για την Αναβάθμιση και Ενίσχυση της Υγείας και ο τότε πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας υπέγραψαν Μνημόνιο Συνεργασίας.
“Επιτέλους, η Θεσσαλονίκη, η συμπρωτεύουσα, ένα μεγάλο αστικό κέντρο αποκτά Νοσοκομείο Παίδων. Θα πρέπει, ίσως, να το έχει αποκτήσει εδώ και δεκαετίες. Στις μέρες της δημοσιονομικής στενότητας, μια τέτοια εξαγγελία θα ήταν πραγματικά έξω από το πλαίσιο της λογικής. Το καταφέρνουμε, χάρη στη στήριξη και τη βοήθειά σας και αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό. Διότι αυτό το νοσοκομείο θα έχει τη δυνατότητα να καλύψει το σύνολο των αναγκών της Βόρειας Ελλάδας, αλλά μέρος της Θεσσαλίας”, δήλωνε τότε ο Αλέξης Τσίπρας.
Χθες έγινε γνωστό ότι το όνειρο και μαζί του όλες οι σχετικές εξαγγελίες σβύνουν καθώς ουσιαστικά άκαρπος απέβη και ως εκ τούτου ακυρώνεται ο διαγωνισμός τόσο του Πανεπιστημιακού Παιδιατρικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης ΙΣΝ όσο και του νέου Γενικού Νοσοκομείου Κομοτηνής ΙΣΝ, και του νέου Γενικού Νοσοκομείου Σπάρτης ΙΣΝ όπως ανακοίνωσε το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ).
Όπως ενημέρωσε, όλες οι προσφορές που υποβλήθηκαν την Πέμπτη 9 Φεβρουαρίου ήταν πολύ υψηλότερες του οικονομικού αντικειμένου της δωρεάς – σε κάποιες περιπτώσεις ως και υπερδιπλάσιες ακόμα – και έχοντας λάβει υπόψη τις πρόσφατες διεθνείς εξελίξεις (πόλεμος, πληθωρισμός, διαταραχή της εφοδιαστικής αλυσίδας κ.τ.λ.).
Η εξέλιξη αυτή, προς το παρόν, καθιστά την ολοκλήρωση των εν λόγω έργων για τα τρία νέα Νοσοκομεία στο ποιοτικό επίπεδο που έχει οραματιστεί το ΙΣΝ και αξίζει στην Ελλάδα αδύνατη.
Και όλα αυτά όταν επιδεινώνεται μήνα με το μήνα η κατάσταση στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης, λόγω ελλείψεων και υποστελέχωσης στα παιδιατρικά τμήματα, όπως καταγγέλλει η Ένωση Νοσοκομειακών Ιατρών (ΕΝΙΘ), σε μία πολύ δύσκολη συγκυρία που χαρακτηρίζεται από την έξαρση των ιώσεων και των ελλείψεων στα φάρμακα.
Όπως ανέφερε σε δηλώσεις του ο πρόεδρος της ΕΝΙΘ, Χρήστος Καραχρήστος, αφορμή ήταν τα θλιβερά περιστατικά με τις διακομιδές παιδιών στην υπόλοιπη Ελλάδα διότι δεν υπήρχαν κρεβάτια στη Θεσσαλονίκη. «Δεν προέκυψε από το πουθενά αυτό, είναι γνωστές οι τραγικές ελλείψεις με ευθύνη όλων των κυβερνήσεων που έχουν αφήσει υποχρηματοδοτημένο και υποστελεχωμένο το σύστημα υγείας. Ωθούνται μάλιστα σε ένα ιδιωτικοποιημένο σύστημα που δεν έχει σκοπό την κάλυψη των πραγματικών αναγκών», είπε χαρακτηριστικά, όπως μεταδίδει το thesstoday.gr.
Οι ελλείψεις σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό για τις παιδιατρικές κλινικές είναι μεγάλες, σύμφωνα με την ΕΝΙΘ, με χαρακτηριστικό παράδειγμα το νοσοκομείο Ιπποκράτειο όπου στις 37 οργανικές θέσεις παιδιάτρων, υπάρχουν 11 κενά, για τα οποία έχουν προσληφθεί επικουρικοί.
Είδος προς εξαφάνιση οι παιδοκαρδιολόγοι
Παράλληλα, στα τριτοβάθμια νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης, οι αναγκαίες εξειδικεύσεις όπως παιδοκαρδιολόγοι είναι είδος προς εξαφάνιση, καθώς υπάρχουν μόνο στα νοσοκομεία ΑΧΕΠΑ και Παπαγεωργίου. Όπως τονίζει η ΕΝΙΘ, «χρειάζεται να στελεχωθούν τα αντίστοιχα τμήματα των τριτοβάθμιων νοσοκομείων με το απαραίτητο προσωπικό και με σύγχρονες υποδομές».
Ελλείψεις και σε ΜΕΘ παίδων
Τεράστιο ζήτημα αποτελεί ακόμη και η ανεπάρκεια σε ΜΕΘ παίδων και νεογνών. Στη Θεσσαλονίκη λειτουργούν τρεις Μονάδες Εντατικής Νοσηλείας Νεογνών (Μ.Ε.Ν.Ν.), δύο στο Ιπποκράτειο και μία στο Παπαγεωργίου οι οποίες καλύπτουν Κεντρική και Δυτική Μακεδονία. Αντίστοιχα, η ΜΕΘ Παίδων του Ιπποκράτειου είναι η μοναδική για τη βόρεια Ελλάδα, από τα Γιάννενα ως την Αλεξανδρούπολη, με μόλις 10 κλίνες.
Παρόμοια κατάσταση επικρατεί και στον τομέα της Ψυχιατρικής Παιδιών και Εφήβων, με τις ελλείψεις τόσο στην νοσοκομειακή φροντίδα (αυτήν τη στιγμή λειτουργούν 18 κλίνες για όλη τη Βόρεια Ελλάδα), όσο και στις εξειδικευμένες δομές, όπως αυτισμού. «Είναι τόσο έντονο το φαινόμενο έλλειψης τέτοιων δομών, που δεκάδες παιδιά παραμένουν σε νοσοκομειακό περιβάλλον μετά από εισαγγελικές εντολές για μεγάλο χρονικό διάστημα, με αποτέλεσμα τον κίνδυνο ιδρυματισμού με σοβαρό αντίκτυπο στην ψυχοκινητική, νοητική και συναισθηματική τους ανάπτυξη», τονίζει η ΕΝΙΘ.