Μια έρευνα που πραγματοποιήθηκε πέρυσι από την παγκόσμια εταιρεία πληροφοριών Morning Consult έδειξε ότι το 35% των Ιαπώνων που συμμετείχαν δήλωσαν ότι δεν είναι πρόθυμοι να ταξιδέψουν ξανά, ποσοστό που είναι το υψηλότερο από κάθε άλλη χώρα.
Ο Τέτσου Νακαμούρα, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Ταμαγκάβα και ειδικός σε θέματα τουριστικής συμπεριφοράς και ψυχολογίας, λέει ότι τα αποτελέσματα δεν προκαλούν καμία έκπληξη. «Το 2019, ακόμη και πριν από την πανδημία, οι Ιάπωνες που ταξίδευαν στο εξωτερικό τουλάχιστον μία φορά το χρόνο αποτελούσαν περίπου το 10% του πληθυσμού», λέει ο Νακαμούρα.
Σύμφωνα με μια μελέτη που έκανε ο Νακαμούρα το 2016, υπάρχουν αυτό που αποκαλεί «παθητικοί», αυτοί που λένε ότι θέλουν να ταξιδέψουν στο εξωτερικό αλλά δεν θα το κάνουν, και «αρνητικοί», δηλαδή οι άνθρωποι που δεν δείχνουν κανένα ενδιαφέρον για ταξίδια στο εξωτερικό και δεν θα το κάνουν. Μαζί, αυτές οι δύο ομάδες αποτελούν περίπου το 70% των ερωτηθέντων στη μελέτη του πριν από την πανδημία, με τους «αρνητές» να αποτελούν περίπου το 30% αυτών.
Ευτυχισμένοι στο σπίτι τους
Παρά το γεγονός ότι η Ιαπωνία διαθέτει το δημοφιλέστερο διαβατήριο στον κόσμο, λιγότεροι από το 20% των Ιαπώνων έχουν διαβατήριο, σύμφωνα με το Υπουργείο Εξωτερικών της Ιαπωνίας. Για ορισμένους από αυτούς τους «μη ταξιδιώτες», αρκούν τα εσωτερικά ταξίδια εντός της Ιαπωνίας. «Πολλοί Ιάπωνες αισθάνονται ότι τα υπερπόντια ταξίδια είναι χρονοβόρα, ακόμη και πριν πατήσουν το πόδι τους σε ξένη γη, ότι χρειάζονται πολύ χρόνο, δεξιότητες και προγραμματισμό», λέει ο Νακαμούρα.
Ο Χιρόο Ισίντα, 25 ετών, φροντιστής από το νομό Τσίμπα και λάτρης της μοτοσικλέτας με αγάπη για τις μοτοσικλέτες Harley Davidson, λέει ότι αυτό τον εκφράζει. «Έχω κάποια επιθυμία να πάω στις ΗΠΑ, κυρίως επειδή στα δυτικά μέσα ενημέρωσης που προβάλλονται στην Ιαπωνία, αυτό είναι το μέρος που πρέπει να πάνε οι μοτοσικλετιστές, αλλά πιθανότατα δεν θα πάω, επειδή και μόνο ο σχεδιασμός του είναι μια ταλαιπωρία. Η Ιαπωνία είναι πλούσια σε προορισμούς που οι μοτοσικλετιστές βρίσκουν ελκυστικούς», λέει ο Ισίντα.
Το τελευταίο του ταξίδι στο εξωτερικό ήταν μια εκπαιδευτική εκδρομή στο Γκουάμ στο λύκειο- έκτοτε δεν αισθάνθηκε ποτέ την ανάγκη να πάει στο εξωτερικό, προσθέτει.
Ο Κοτάρο Τορίουμι είναι ένας Ιάπωνας που σκοπεύει να συνεχίσει να ταξιδεύει στο εξωτερικό: εικονίζεται εδώ σε έναν αγώνα μπέιζμπολ των Los Angeles Angels. Επιπλέον, υποστηρίζει ότι η πανδημία έχει αλλάξει την «ιαπωνική νοοτροπία».
«Οι άνθρωποι που συνήθιζαν να ταξιδεύουν, τώρα φοβούνται να πάνε στο εξωτερικό λόγω του κινδύνου της λοίμωξης, αλλά δεν έχουν πρόβλημα να ταξιδεύουν στο εσωτερικό. Νομίζω ότι συνειδητοποιούν όλο και περισσότερο ότι υπάρχουν πολλά ελκυστικά τουριστικά σημεία εντός της Ιαπωνίας και ότι οι άνθρωποι μπορούν να διασκεδάσουν χωρίς να πάνε στο εξωτερικό», λέει ο Τοριούμι.
Ο αναλυτής σημειώνει ότι οι άνθρωποι που λένε ότι «δεν θέλουν να ξαναταξιδέψουν ποτέ» μπορεί απλώς να είναι απρόθυμοι να ταξιδέψουν σύντομα μέχρι να τελειώσει πλήρως η πανδημία.
Λιγότερα χρήματα, περισσότερα προβλήματα
Το κόστος του ταξιδιού είναι επίσης ένας παράγοντας που πρέπει να ληφθεί υπόψη. Το γεν είναι στο πιο αδύναμο σημείο του εδώ και δεκαετίες και πολλοί Ιάπωνες εργαζόμενοι δεν έχουν πάρει αύξηση εδώ και 30 χρόνια. Το μικρότερο διαθέσιμο εισόδημα σημαίνει ότι οι νέοι μπορεί να έχουν μεγαλύτερη τάση να μένουν στο σπίτι ή να εξερευνούν κοντινές τοποθεσίες.
«Σε σύγκριση με τις παλαιότερες γενιές, είναι λιγότερο πιθανό να πάνε στο εξωτερικό, καθώς δεν έχουν πολλά χρήματα. Εξάλλου, πολλοί νέοι βρίσκουν την online ψυχαγωγία ή τα παιχνίδια μέσω smartphone πιο ευχάριστα από το να ταξιδεύουν στο εξωτερικό», εξήγησε ο Τοριούμι. «Πολλοί ηλικιωμένοι θα ήθελαν να ταξιδέψουν ξανά στο εξωτερικό όταν το Covid σταματήσει».
Συμβάσεις και συμβατικότητα
Οι μελέτες του Νακαμούρα δείχνουν ότι η θετική στάση κερδίζει την εξωτερική πίεση για να μην ταξιδέψει κανείς στο εξωτερικό, οπότε οι άνθρωποι που πάντα ήθελαν να ταξιδέψουν δεν θα άφηναν την κοινωνική συμβατικότητα να μπει εμπόδιο.
«Οι άνθρωποι που είχαν πάντα θετικές απόψεις σχετικά με τα ταξίδια στο εξωτερικό προσπαθούν να το κάνουν μόλις τους δοθεί η ευκαιρία», λέει ο Νακαμούρα. «Αυτό ισχύει τόσο πριν όσο και μετά την πανδημία. Αυτοί που βλέπουμε να πηγαίνουν στο εξωτερικό τώρα είναι οι ίδιοι άνθρωποι που ανυπομονούν να επιστρέψουν στο εξωτερικό».
Η Γιούμα Κάσε, 25 ετών, είναι εργαζόμενη στα οικονομικά στο Τόκιο και λέει ότι της αρέσει να επισκέπτεται νέες χώρες και να συναναστρέφεται με ανθρώπους από διαφορετικά περιβάλλοντα.
«Η προετοιμασία για να πας σε μια ξένη χώρα είναι μέρος του ταξιδιού και του ενθουσιασμού, αισθάνομαι. Γνωρίζοντας ότι πρέπει να εξασκηθώ στο τι θα πω όταν φτάσω εκεί ή να κάνω κάποια έρευνα σχετικά με τις πολιτισμικές διαφορές είναι κάτι που ανυπομονώ», λέει η Κάσε.
Όμως η αγάπη της για την εξερεύνηση δεν είναι κληρονομική. Η μητέρα της μισεί τα ταξίδια και της αρέσει να μένει σε μια σταθερή καθημερινή ρουτίνα. «Το πιο μακρινό μέρος στο οποίο έχει πάει η μητέρα μου το 2022 ήταν ένα εμπορικό κέντρο», γελάει η Κάσε.
Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του Ιαπωνικού Οργανισμού Τουρισμού, ο αριθμός των Ιαπώνων ταξιδιωτών στο εξωτερικό μειώθηκε κατά 86,2% το 2022, με περίπου 2,7 εκατομμύρια άτομα σε σύγκριση με τα 20 εκατομμύρια του 2019.
«Αυτοί που πήγαιναν μόνο επειδή ήταν φτηνά ή δεν τους αρέσει ιδιαίτερα να ταξιδεύουν, δεν ταξιδεύουν τώρα», λέει ο Τοριούμι.
Πηγή: CNN