Στο Αυτόφωρο Τριμελές Πλημμελειοδικείο Θεσσαλονίκης παραπέμφθηκαν να δικαστούν οι 14 διαδηλωτές, και μεταξύ αυτών ο δημοτικός σύμβουλος Μιχάλης Τρεμόπουλος, οι οποίοι συνελήφθησαν το πρωί κατά τη διάρκεια διαμαρτυρίας στην πλατεία Αρχαίας Αγοράς, με την κατηγορία ότι εμπόδισαν συνεργεία να προχωρήσουν στην κοπή δέντρων.
Η εισαγγελέας πλημμελειοδικών άσκησε σε βάρος τους ποινική δίωξη για παράνομη βία και επιπλέον στον κατηγορούμενο δημοτικό σύμβουλο (επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Οικολογία Αλληλεγγύη») για βία κατά υπαλλήλων (αντίσταση), απόπειρα σωματικής βλάβης, εξύβριση και απειλή.
Οδηγήθηκαν στο Αυτόφωρο απ’ όπου πήραν αναβολή για τις 16/3 και αφέθηκαν ελεύθεροι.
«Για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια ο δήμος Θεσσαλονίκης υλοποιεί μια καλά σχεδιασμένη πολιτική για το πράσινο της πόλης, έχοντας εξασφαλίσει οικονομικούς πόρους εκατομμυρίων ευρώ, που κατευθύνονται σε έργα ουσίας. Πρόκειται για εκτεταμένες νέες δενδροφυτεύσεις, για συστηματικές κλαδεύσεις, για την απομάκρυνση -όπου χρειάζεται- άρρωστων και επικίνδυνων δέντρων, τα οποία και αντικαθίστανται με πολλαπλάσιο αριθμό νέων, αλλά και για τη δημιουργία χώρων πρασίνου σε κάθε κλίμακα -από πάρκα τσέπης μέχρι πάρκα μητροπολιτικής εμβέλειας δυτικά και ανατολικά», αναφέρει σε δήλωσή του ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνος Ζέρβας, σχετικά με την ενίσχυσή του πρασίνου στην πόλη.
Ο κ.Ζέρβας τονίζει πως για τα ζητήματα αυτά έχουν προηγηθεί αναλυτικές επιστημονικές εισηγήσεις των υπηρεσιών Πρασίνου του δήμου Θεσσαλονίκης και έχει πιστοποιηθεί η ακαταλληλότητα όσων δέντρων πρέπει να απομακρυνθούν, ενώ έχουν επιλεχθεί άλλα είδη ανθεκτικά και κατάλληλα για τον αστικό ιστό.
«Προστατεύουμε τους πολίτες, διασφαλίζουμε τη σωματική τους ακεραιότητα, ενισχύουμε την ασφάλεια και συγχρόνως ενισχύουμε το ισοζύγιο πρασίνου με χιλιάδες νέες φυτεύσεις. Ενδεικτικό του μεγέθους των προβλημάτων που έχουν καταγραφεί είναι το γεγονός ότι ο δήμος Θεσσαλονίκης καλείται συχνά να καταβάλλει αποζημιώσεις από πτώσεις δέντρων, που ευθύνονται για υλικές ζημιές», συμπληρώνει.
Σχετικά με τις προσαγωγές ακτιβιστών, που στη συνέχεια μετατράπηκαν σε συλλήψεις μεταξύ αυτών και του επικεφαλής του δημοτικού συνδυασμού «Οικολογία – Αλληλεγγύη» Μιχάλη Τρεμόπουλου, ο κ.Ζέρβας αναφέρει πως επικοινώνησε τόσο με τον Γενικό Επιθεωρητή Αστυνομίας Βορείου Ελλάδος στον οποίο «εξέφρασα την έντονη δυσαρέσκειά μου για την επιχειρησιακή επιλογή απομάκρυνσης όσων διαμαρτύρονταν» αλλά και με τον κ.Τρεμόπουλο στον οποίο εξέφρασε τη συμπαράστασή του.
«Διαφωνώ κάθετα με την επιλογή του, που διακρίνεται από αγνόηση των αποφάσεων της ελληνικής δικαιοσύνης και του Δημοτικού Συμβουλίου. Επιλέγω πάντοτε την οδό της πολιτικής αντιπαράθεσης εντός του Δημοτικού Συμβουλίου, που είναι άλλωστε αρμόδιο να λάβει τις σχετικές αποφάσεις. Από εκεί και πέρα εικόνες, όπως η σημερινή, δεν περιποιούν τιμή για κανέναν. Το πράσινο στη Θεσσαλονίκη θα αλλάξει, θα ενισχυθεί και θα αναταχθεί. Αυτό δεν θα γίνει ούτε σε δικαστικές αίθουσες ούτε παρουσία της αστυνομίας. Κανείς δεν έχει το μονοπώλιο της ευαισθησίας για τα θέματα αυτά. Εμείς επιλέγουμε τη θεσμική οδό, το σχέδιο και την υλοποίηση -όχι τον εντυπωσιασμό ούτε τη μικροπολιτική σκοπιμότητα», συμπληρώνει ο δήμαρχος.
Αντιδράσεις από την αντιπολίτευση
Να αναλάβει τις ευθύνες του ως δήμαρχος και να πάρει θέση «απέναντι στην αστυνομική βία και στην καταστολή που ασκήθηκε αναίτια εναντίον των συμπολιτών μας» καλεί τον κ.Ζέρβα η δημοτική παράταξη «Θεσσαλονίκη Μαζί» με επικεφαλής την Κατερίνα Νοτοπούλου.
«Είναι γνωστό ότι η Θεσσαλονίκη είναι η χειρότερη πόλη στην Ευρώπη σε αναλογία πρασίνου ανά κάτοικο. Έχουμε εκφράσει πολλές φορές την αντίθεση μας στην ακατάσχετη και αδικαιολόγητη κοπή 4.000 δέντρων, την οποία σχεδιάζει η διοίκηση του δήμου, έχουμε ζητήσει επαρκή αιτιολόγηση για κάθε ένα δέντρο που κόβεται και άμεση αναπλήρωση όσων δέντρων υπάρχει πράγματι λόγος να απομακρυνθούν», προσθέτει σε ανακοίνωση της η παράταξη καλώντας τη διοίκηση Ζέρβα «να εγκαταλείψει τον καταστροφικό σχεδιασμό της που οδηγεί σε ακόμα μεγαλύτερη επιδείνωση της κατάστασης όσον αφορά στο Πράσινο».
Από την πλευρά του κ.Τρεμόπουλος, επικεφαλής της παράταξης «Οικολογία Αλληλεγγύη» και ένας εκ των συλληφθέντων, αναφέρει πως «με εντολή της διοίκησης Ζέρβα η αστυνομία συνέλαβε 14 πολίτες που διαμαρτύρονταν ενάντια στο κόψιμο των δέντρων στην αρχαία αγορά». Προσθέτει δε πως ο δήμαρχος «δεν έχει δικαίωμα να κριτικάρει τη στάση της αστυνομίας. Αν διαφωνεί, ας απαλλάξει από τα καθήκοντά του τον αυταρχικό αντιδήμαρχο».