Η τουρκική πτητική δραστηριότητα στο Αιγαίο είναι μηδενική το τελευταίο χρονικό διάστημα και πως ένα μεγάλο μέρος του τουρκικού στόλου είναι στην περιοχή της Αλεξανδρέττας προκειμένου να συνδράμει στις προσπάθειες ανακούφισης των σεισμοπαθών.
Η Τουρκία προχώρησε χθες το βράδυ στην έκδοση της παράνομης ΝΟΤΑΜ Α1968/23 και αναφέρεται σε δεσμεύσεις περιοχών εντός του FIR Αθηνών όπου η Άγκυρα δεν έχει καμιά δικαιοδοσία.
Με την οδηγία αυτή προς ιπταμένους η Τουρκία «ενημερώνει» πως θα πραγματοποιήσει από τις 24 Μαρτίου έως τις 18 Απριλίου την «Αποστολή πτήση σε διεθνή ύδατα μέσα στο FIR Αθηνών».
Σε αυτό το πλαίσιο η Τουρκία δέσμευσε 5 περιοχές και 6 διαδρόμους από τους οποίου ζητά όλοι όσοι θα βρίσκονται στην ευρύτερη περιοχή να κρατήσουν αποστάσεις τουλάχιστον ενός ναυτικού μιλίου.
Είναι ξεκάθαρο ότι με αυτές τις περιοχές η Άγκυρα «κόβει» στα δύο το Αιγαίο για σχεδόν ένα μήνα χωρίς να έχει καμιά δικαιοδοσία συνεχίζοντας έτσι την αμφισβήτηση ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων.
«Πόλεμος» στο παρασκήνιο
Ο ελληνοτουρκικός «πόλεμος» στην έκδοση ΝΟΤΑΜ’s συνεχίζεται αμείωτος, με την Άγκυρα να συνεχίζει να θέτει μέσω αυτής της διαδικασίας τις γνωστές θέσεις για αποστρατικοποίηση νησιών αλλά και για ελληνικό εναέριο χώρο 6 ν.μ.
Η Τουρκία εξέδωσε τη Δευτέρα τρεις ΝΟΤΑΜ (Α1910-Α1906-Α1908) με τις οποίες κατηγορεί την Ελλάδα ότι με τις δεσμεύσεις περιοχών που έκανε για ασκήσεις παραβιάζει το καθεστώς «αποστρατικοποίησης» των νησιών τα οποία κατά παράβαση της διεθνούς πρακτικής αναφέρει τόσο με το διεθνές οσο και με το τουρκικό όνομα τους
Στις 14 Μαρτίου η Αθήνα εξέδωσε τη ΝΟΤΑΜ Α0856/23 κατόπιν αιτήματος της Τουρκίας για πτήσεις τουρκικών UAV εντός του FIR Αθηνών. Η ελληνική ΝΟΤΑΜ ζητούσε από τα τουρκικά UAV να αποκαταστήσουν επαφή με τις αρμόδιες αρχές στο FIR Αθηνών να μην «επηρεάσουν» τον ελληνικό εναέριο χώρο των 10 ν.μ. και επίσης να καταθέσουν τα σχέδια πτήσης τους.
Νέα Τουρκική ΝΟΤΑΜ (Α1817) στις 15 Μαρτίου κατηγορεί την Ελλάδα ότι παραβιάζει τους κανόνες του ΙCAO, το Διεθνές Δίκαιο και το δικαίωμα ελεύθερης χρήσης του διεθνούς εναέριου χώρου. Επίσης, χαρακτηρίζει «πρωτοφανή την πρακτική της Ελλάδας να καθορίζει εύρος των χωρικών υδάτων στα 6 ν.μ. και του εναέριου χώρου στα 10 ν.μ.»
Η Τουρκία δηλώνει ότι «δεν αποδέχεται τις παράνομες αξιώσεις της Ελλάδας και την κατάχρηση αρμοδιοτήτων της προκειμένου να προωθήσει την αβάσιμη εθνική θέση της». Και η ΝΟΤΑΜ καταλήγει με την προειδοποίηση ότι τα τουρκικά UAV θα συνεχίσουν τις πτήσεις τους σεβόμενα τα 6.ν.μ του ελληνικού εναέριου χώρου και χωρίς να καταθέτουν σχέδια πτήσεων.
Με την Αθήνα να απαντά με τη ΝΟΤΑΜ (Α0880/23) που τονίζεται ότι οι τουρκικοί ισχυρισμοί απορρίπτονται καθώς δεν έχουν νομική βάση γίνεται επίκληση των συμφωνιών του ICAO και επισημαίνεται ότι η Ελλάδα ασκεί την κυριαρχία της βάσει του διεθνούς δικαίου από το 1931 σε περιοχή 10 ν.μ. για λόγους αεροπλοΐας, και ότι η Τουρκία είναι η μοναδική χώρα η οποία δεν σέβεται τις προβλέψεις της Διάσκεψης του Σικάγου σχετικά με το FIR Αθηνών.
Όμως και πάλι η Τουρκία με τη ΝΟΤΑΜ (Α1871) στις 17 Μαρτίου δηλώνει ότι οι ελληνικές ΝΟΤΑΜ’s είναι άκυρες και ότι τα τουρκικά UAV θα συνεχίσουν κανονικά τις πτήσεις τους…
Η Τουρκία χθες έκανε ένα ακόμη αναγνωριστικό βήμα αυτή τη φορά στην Κύπρο, καθώς με τη NAVTEX (0309/23) στέλνει το ερευνητικό σκάφος R/V Bilim-2 για επιστημονικές έρευνες σε περιοχές της Κυπριακής ΑΟΖ βορείως της Κύπρου. Στην Κύπρο το Κέντρο της Λάρνακας με ΝAVTEX που εξέδωσε επισημαίνει ότι το σχέδιο ερευνών του R/V BİLİM-2 επικαλύπτει την ΑΟΖ και την Υφαλοκρηπίδα της Κύπρου και δηλώνει ότι οι ενέργειες της Τουρκίας είναι παράνομες και συνιστούν παραβίαση του διεθνούς δικαίου και των διαδικασιών για την ασφαλή ναυσιπλοΐα.