Η συνεχιζόμενη επιβράδυνση σε όλες σχεδόν τις προηγμένες οικονομίες του κόσμου αναμένεται να συμπαρασύρει την παγκόσμια ανάπτυξη κάτω από το 3% φέτος, προειδοποίησε την Πέμπτη η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.
“Με τις αυξανόμενες γεωπολιτικές εντάσεις, με τον πληθωρισμό να εξακολουθεί να είναι υψηλός, μια ισχυρή ανάκαμψη παραμένει άπιαστη”, δήλωσε η Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα σε ομιλία της ενόψει των εαρινών συνεδριάσεων του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας την επόμενη εβδομάδα.
“Αυτό βλάπτει τις προοπτικές όλων, ιδίως των πιο ευάλωτων ανθρώπων και των πιο ευάλωτων χωρών”, πρόσθεσε η ίδια σε εκδήλωση στην Ουάσιγκτον.
Η παγκόσμια ανάπτυξη μειώθηκε σχεδόν στο μισό πέρυσι στο 3,4%, καθώς ο αντίκτυπος της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία διαπέρασε την παγκόσμια οικονομία, ανακόπτοντας απότομα την ανάκαμψη από την πανδημία Covid-19.
Ενώ οι αναδυόμενες αγορές της Ασίας αναμένεται να δουν σημαντικές αυξήσεις στην οικονομική παραγωγή – με την Ινδία και την Κίνα να προβλέπεται ότι θα αντιπροσωπεύουν το ήμισυ του συνόλου της ανάπτυξης φέτος – τα καλά νέα θα αντισταθμιστούν από την επιβράδυνση που αναμένεται για το 90% των προηγμένων οικονομιών του κόσμου.
Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο πρόκειται να δημοσιεύσει πιο λεπτομερή έκθεση για τις παγκόσμιες οικονομικές προοπτικές στις 11 Απριλίου, στο πλαίσιο των εαρινών συνεδριάσεων που θα πραγματοποιηθούν μαζί με την Παγκόσμια Τράπεζα.
Ο πόλεμος στην Ουκρανία «φουντώνει» την κρίση πληθωρισμού
Ο πόλεμος στην Ουκρανία έχει επιδεινώσει τις ήδη τεταμένες σχέσεις μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας, ενώ φουντώνει την παγκόσμια κρίση πληθωρισμού και εντείνει την πείνα σε όλο τον κόσμο, σημειώνεται.
«Με τις αυξανόμενες γεωπολιτικές εντάσεις και τον ακόμη υψηλό πληθωρισμό, μια ισχυρή ανάκαμψη παραμένει άπιαστη», είπε η επικεφαλής του ΔΝΤ κ. Γκεοργκίεβα. «Αυτό βλάπτει τις προοπτικές όλων, ειδικά των πιο ευάλωτων ανθρώπων και χωρών», συμπλήρωσε.
Οι αναδυόμενες αγορές σηκώνουν το βάρος
Μερικές από τις αναδυόμενες αγορές εμφανίζονται ισχυρές, ιδιαίτερα στην Ασία. Ινδία και Κίνα αναμένεται να σηκώσουν το βάρος της μισής παγκόσμιας επέκτασης. Όμως, τα κράτη χαμηλού εισοδήματος πλήττονται από την αποδυνάμωση της ζήτησης για τις εξαγωγές τους, ενώ η αύξηση του κατά κεφαλήν εισοδήματός τους παραμένει χαμηλότερη απ’ αυτή των αναδυόμενων οικονομιών.
Το ΔΝΤ προειδοποιεί πως η φτώχεια και η πείνα, που αυξήθηκαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας δεν αποκλείεται να επιδεινωθούν.
Τι λέει για τα επιτόκια των τραπεζών
Αν και οι προοπτικές ανάπτυξης είναι δυσοίωνες, ο υψηλός πληθωρισμός στέλνει σήμα πως οι κεντρικές τράπεζες πρέπει να συνεχίσουν να αυξάνουν τα επιτόκια, όσο παραμένουν περιορισμένες οι πιέσεις χρηματοπιστωτικής σταθερότητας μετά την πρόσφατη αναταραχή του τραπεζικού κλάδου σε ΗΠΑ και Ελβετία, είπε η Γκεοργκίεβα.
Στην περίπτωση που το τραπεζικό σύστημα γίνει ασταθές, οι υπεύθυνοι θα αντιμετωπίσουν πιο περίπλοκες ισορροπίες μεταξύ πληθωρισμού και διαφύλαξης του χρηματοπιστωτικού συστήματος, πρόσθεσε. «Πρέπει να είναι πιο προσεκτικοί και ευέλικτοι από ποτέ», είπε.
Χρέος και κλιματική αλλαγή συνιστούν προκλήσεις
Πρόσθετες παγκόσμιες προκλήσεις είναι το μη βιώσιμο χρέος στις αναπτυσσόμενες χώρες αλλά και την κλιματική αλλαγή.
Τι ΔΝΤ προειδοποίησε ότι ο γεωπολιτικός κατακερματισμός, λόγω των εντάσεων μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας, κινδυνεύει να βλάψει την παγκόσμια οικονομία, αφού οι άμεσες ξένες επενδύσεις και άλλα κεφάλαια διοχετεύονται όλο και περισσότερο προς ευθυγραμμισμένα μπλοκ χωρών.
Η επικεφαλής του ΔΝΤ κάλεσε τις χώρες να είναι ρεαλιστικές όσον αφορά την ενίσχυση των αλυσίδων εφοδιασμού.
Πηγή: AFP