Στον απόηχο του ντιμπέιτ, ο επικοινωνιολόγος Μάνος Σιφονιός, μιλώντας στην εκπομπή της ΕΡΤ «Συνδέσεις», αναφέρθηκε στις εκτιμήσεις του για τις εντυπώσεις που δημιούργησαν στο κοινό οι πολιτικοί αρχηγοί.
Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά: «Δεν θα ήθελα να το εισάγω ως νικητές και ηττημένοι, αλλά κερδισμένοι, με την έννοια ότι αν κάποιος ξεκινήσει από μία αφετηρία ή αναμέναμε να έχει μία άλφα επίδοση και τελικά είχε μια καλύτερη επίδοση, αυτός είναι κερδισμένος.
Μπορεί να μην είναι ο νικητής αλλά είναι σίγουρα κερδισμένος και πολύ γρήγορα θα έλεγα ότι κατά τη δική μου εκτίμηση οι κερδισμένοι και όχι οι νικητές της χθεσινής βραδιάς ήταν δύο, σε σχέση πάντα με την αφετηρία, ο Κυριάκος Βελόπουλος και ο Νίκος Ανδρουλάκης. Ήταν μία έκπληξη, ο τρόπος με τον οποίο παρουσιάστηκαν, εξέθεσαν τις απόψεις τους, ο καθένας απευθυνόμενος στο δικό του ακροατήριο. Ενδεχομένως πάντοτε έτσι γίνεται και αυτό είναι το διακύβευμα, δεν θέλουμε κάποιον πολιτικό ο οποίος θα απευθυνθεί γενικώς, ειδικά όταν προέρχεται από τα μικρά κόμματα και με τη λογική ότι από τα μεγάλα κόμματα είχαμε μία προσέγγιση που είναι κλασική στρατηγική να μη χάσουμε, να το πω έτσι.
Δεν είδαμε κάποια διαφορά. Αν αθροίσουμε τους ενδιάμεσους χρόνους, ο κάθε πολιτικός είχε στο τέλος της ημέρας 16,5 λεπτά. Νομίζω ότι είναι επαρκής χρόνος για να εκθέσεις κάποιες απόψεις. Επειδή πρόκειται για ένα παιχνίδι εντυπώσεων σε αυτό το στενό χρόνο, κάποιος προετοιμασμένος πολιτικός που έχει αντίληψη αυτού του τηλεοπτικού χρόνου, θα πρέπει να παίξει αναγκαστικά το παιχνίδι των εντυπώσεων, να επιλέξει κάποια μηνύματα που θα μείνουν στη συνείδηση των τηλεθεατών και μπορεί να κάνουν κάποια διαφορά, στο τέλος όταν πάμε στον ψήφο».
Για τον κ. Ανδρουλάκη δήλωσε πως: «Αποκόμισε κέρδη ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και γιατί είχε την ευκαιρία για πρώτη φορά να βρεθεί και να γίνει περισσότερο γνωστός. Αυτό μετράει. Δηλαδή ξαφνικά πάρα πολλοί τηλεθεατές τον είδαν. Είμαι σίγουρος για πρώτη φορά. Αλλά ήθελα να πω για τη χρησιμότητα. Διάβασα χτες στο τουίτερ το εξής έλεγε “Μπορεί να μην αλλάξω την ψήφο μου, αλλά εγώ που είμαι φοιτητής 20 χρόνων των οικονομικών ήταν μεγάλη ευκαιρία να δω τους πολιτικούς αρχηγούς μαζεμένους που έχουν διαφορετικές απόψεις. Δεν έχασα τον χρόνο μου και σίγουρα κάτι πήρα”.
Είναι είναι διπλή κατεύθυνση. Πρέπει να επιβεβαιώσεις αυτούς που είναι ιδεολογικά ταγμένοι να σε ψηφίσουν ή αποφασισμένοι. Και βέβαια πας και στους αναποφάσιστους που γειτονεύουν κομματικά ιδεολογικά.
Επειδή ανέφερα τον κύριο Βελόπουλο προηγουμένως, αν κάποιος αναποφάσιστος έλεγε “σκέφτομαι να ψηφίσω Βελόπουλο ή…”, νομίζω μετά από τη χθεσινή μονομαχία, γιατί είχε μια σαφή στόχευση σε ένα δικό του κοινό ακροατήριο, έχει συσπειρώσει ένα κοινό, δεξιά και πέρα, που νομίζω ότι έχει μια μερίδα των αναποφάσιστων.
Ακολούθως ο κ. Σιφονιός ανέφερε πως: «Πολλά ερωτήματα έμειναν αναπάντητα, γιατί μπορεί να είχαν οι δημοσιογράφοι την ευκαιρία μιας διευκρινιστικής ερώτησης, αλλά και πάλι υπήρχαν κενά και πάλι απαντούσαν με το δικό τους τρόπο, είτε γενικόλογα είτε απαντώντας κάτι διαφορετικό κάνοντας τη γνωστή γέφυρα. Οπότε θα συμφωνούσα ότι πρέπει να υπάρχει ένα πολύ πιο ελεύθερο πεδίο. Είναι κρίμα για το δημοσιογραφικό κόσμο να αποδέχεται αυτό τον κορσέ που επιβάλλουν τα κομματικά επιτελεία. Και επειδή παρακολουθώ πάρα πολλά χρόνια τα ντιμπέιτ.
Όπως ξέρετε έχω γράψει και ένα βιβλίο γι’ αυτό το θέμα που είναι υπό έκδοση. Το ότι κάθε φορά τελειώνουν τα ντιμπέιτ και σύσσωμοι οι πολιτικοί που έχουν συμμετάσχει λένε ότι πρέπει την επόμενη φορά να το αλλάξουμε και ξανά ξεκινάμε από την αφετηρία του κορσέ, όπως είπα προηγουμένως, δεν περιποιεί τιμή για το δημοσιογραφικό κόσμο.
Υπάρχει ένα ντιμπέιτ, αν πρέπει να είναι τηλε – δημοσιογράφοι ή δημοσιογράφοι των εφημερίδων. Εδώ υπάρχει ένα πρόβλημα που συζητιέται και στο εξωτερικό, με την έννοια ότι εδώ μιλάμε για ένα τηλεοπτικό προϊόν το οποίο μπορούν να υπηρετήσουν καλύτερα οι δημοσιογράφοι της τηλεόρασης και αυτό είναι ένα ντιμπέιτ. Και να πω ότι το ’90 δεν ήταν ακριβώς τηλεμαχία. Ήταν μία για πρώτη φορά και ήταν μία συζήτηση που έγινε και παρουσία καμερών».
Μιλώντας για το ντιμπέιτ του 2021 για τις εκλογές στην κεντροαριστερά, στο οποίο συμμετείχαν και δημοσιογράφοι από τις εφημερίδες, ο κ. Σιφονιός είπε πως: «Το μοντέλο αυτό κρίθηκε ως απόλυτα πετυχημένο, αλλά δυστυχώς δεν πατήσαμε σε αυτό για να συνεχίσουμε σε κάτι πολύ πιο ενδιαφέρον».
Ως προς τα ενδεχόμενα μετεκλογικών συνεργασιών τόνισε πως «είναι διαφορετικός ο πολιτικός χρόνος δέκα ημέρες πριν από τις εκλογές και διαφορετικός θα είναι από την επομένη των εκλογών».