Αποσύρθηκε ο Μουχαρέμ Ιντζέ, από τις τουρκικές εκλογές. Ο Πρόεδρος του Κόμματος Πατρίδα, απέσυρε την υποψηφιότητά του για τις προεδρικές εκλογές που θα διεξαχθούν στις 14 Μαΐου.
«Αποσύρω την υποψηφιότητά μου. Το κάνω για το έθνος μου. Διαφορετικά, θα με κατηγορήσουν όταν χάσουν τις εκλογές», είπε λίγο νωρίτερα μιλώντας από τα γραφεία τυο κόμματός του.
«Πρότεινα μια τρίτη επιλογή στην Τουρκία. Προσπάθησα να ανοίξω ένα κανάλι. Δεν μπορέσαμε να πετύχουμε σε αυτό το κανάλι. Δεν υπάρχουν δικαιολογίες. Διαφορετικά, θα με κατηγορήσουν όταν χάσουν τις εκλογές», τόνισε.
Χτες και σήμερα ο τέταρτος κατά σειρά υποψήφιος των προεδρικών εκλογών στην Τουρκία, ακύρωσε τις προεκλογικές του εμφανίσεις, επικαλούμενος λόγους υγείας.
Ωστόσο τις τελευταίες ημέρες δέχεται πιέσεις να αποσυρθεί από την κούρσα των προεδρικών εκλογών, ενώ δέχθηκε απειλές μέσω Twitter ότι θα δοθεί στη δημοσιότητα βίντεο που τον εμπλέκει σε σεξουαλική υπόθεση. Ο ίδιος κάνει λόγο για συνωμοσία που πηγάζει από τους γκιουλενιστές (FETO).
Ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου τον κάλεσε χτες να στηρίξει την Συμμαχία του Εθνους. «Αν θέλει ας έρθει στο τραπέζι μας ,να φέρουμε μαζί την αλλαγή. Να καθαρίσουμε μαζί αυτή τη βρομιά από την πολιτική» δήλωσε.
Ο Muharrem Ince εκπροσώπησε το κόμμα CHP (Cumhuriyet Halk Partisi) στις προεδρικές εκλογές του 2018 στην Τουρκία. Έλαβε περίπου το 31% των ψήφων και ήλθε δεύτερος πίσω από τον τότε Πρόεδρο της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος κέρδισε τις εκλογές με ποσοστό περίπου 53% των ψήφων.
Το CHP (Cumhuriyet Halk Partisi) είναι ένα από τα μεγαλύτερα αντιπολιτευτικά κόμματα στην Τουρκία και έχει αντιπαρατεθεί με την τρέχουσα κυβέρνηση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σε πολλά ζητήματα.
Μερικές από τις κύριες θέσεις του CHP σε σχέση με την τρέχουσα κυβέρνηση είναι οι εξής:
- Πολιτική: Το CHP έχει κατηγορήσει την τρέχουσα κυβέρνηση για ανατροπή της δημοκρατίας, καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και παραβίαση του κράτους δικαίου. Το κόμμα ζητά μια επαναφορά της δημοκρατίας και της ελευθερίας της έκφρασης στην Τουρκία.
- Οικονομία: Το CHP έχει κατηγορήσει την τρέχουσα κυβέρνηση για οικονομική ανεπάρκεια και λανθασμένες οικονομικές πολιτικές. Το κόμμα ζητά μια οικονομική πολιτική που θα επικεντρώνεται στη δημιουργία θέσεων εργασίας και στην προστασία της τουρκικής οικονομίας από τις εξωτερικές πιέσεις.
- Εξωτερική πολιτική: Το CHP έχει κατηγορήσει την τρέχουσα κυβέρνηση για τη διεξαγωγή μιας επιθετικής εξωτερικής πολιτικής και για την απομόνωση της Τουρκίας από τις διεθνείς κοινότητες. Το κόμμα ζητά μια εξωτερική πολιτική που θα βασίζεται στην ειρήνη, τη συνεργασία και τη διπλωματία.
- Μερικές από τις κύριες θέσεις του CHP σχετικά με την εξωτερική πολιτική της Τουρκίας είναι οι εξής:
- Ευρωπαϊκή Ένωση: Το CHP υποστηρίζει την ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ και έχει κατηγορήσει την τρέχουσα κυβέρνηση για την απομάκρυνση της Τουρκίας από τον ευρωπαϊκό δρόμο. Το κόμμα υποστηρίζει ότι η Τουρκία πρέπει να συνεργάζεται στενά με την ΕΕ σε θέματα όπως η μετανάστευση, η ασφάλεια και η οικονομία.
- Κύπρος: Το CHP υποστηρίζει μια λύση στο Κυπριακό που θα σέβεται τα δικαιώματα και τις ανησυχίες και των δύο πλευρών και θα είναι βασισμένη στις αποφάσεις του ΟΗΕ. Το κόμμα έχει κατηγορήσει την τρέχουσα κυβέρνηση για την επιδίωξη μιας μονομερούς λύσης στο Κυπριακό, χωρίς να λαμβάνει υπόψη τις ανησυχίες της Κυπριακής Δημοκρατίας και της διεθνούς κοινότητας.
- Μέση Ανατολή: Το CHP υποστηρίζει μια ειρηνική λύση στα προβλήματα της Μέσης Ανατολής και έχει καταδικάσει την τρέχουσα κυβέρνηση για τη στήριξή της σε αμφιλεγόμενες περιοχές όπως η Λιβύη και η Συρία. Το κόμμα ζητά μια πολιτική συνεργασίας και διπλωματίας για την επίλυση των προβλημάτων στη Μέση Ανατολή.
- Ρωσία: Το CHP υποστηρίζει μια καλή σχέση με τη Ρωσία, αλλά έχει κατηγορήσει την τρέχουσα κυβέρνηση για την υπερβολική της κατανόηση και στήριξη προς τη Ρωσία. Το κόμμα ζητά μια ισορροπημένη σχέση με τη Ρωσία που θα σέβεται τα συμφέροντα και των δύο πλευρών και θα βασίζεται στον σεβασμό του διεθνούς δικαίου και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Συνολικά, το CHP έχει επικρίνει την τρέχουσα κυβέρνηση για την εσωτερική και εξωτερική πολιτική της και έχει ζητήσει μια επαναφορά της δημοκρατίας και του κράτους δικαίου στην Τουρκία.
Η πολιτική του πλατφόρμα περιλάμβανε μια σειρά από θέσεις και προτάσεις, συμπεριλαμβανομένων των εξής:
- Αποκέντρωση της εξουσίας από τον πρόεδρο στο κοινοβούλιο και τους δήμους.
- Μείωση της ανεργίας και αύξηση των μισθών και των συντάξεων.
- Βελτίωση της εκπαίδευσης και της υγείας και αναδιοργάνωση του συστήματος ασφάλισης.
- Προστασία των πολιτικών ελευθεριών και των δικαιωμάτων των μειονοτήτων.
- Αποκατάσταση της δημοκρατίας και της ανεξαρτησίας της δικαιοσύνης, μείωση της κυβερνητικής επέμβασης στα μέσα ενημέρωσης και ενίσχυση της διαφάνειας και της λογοδοσίας της κυβέρνησης.
Ο Ince επίσης υποστήριξε την επαναφορά του κράτους δικαίου και της δημοκρατίας στην Τουρκία, καθώς και την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης και της αύξησης της ανεργίας.