Η αμερικανική κυβέρνηση θα μπορούσε να βρεθεί σε αδυναμία πληρωμής των λογαριασμών της τον επόμενο μήνα -ακόμη και να αδυνατεί να πληρώσει το χρέος της- εάν το Κογκρέσο δεν αυξήσει το ανώτατο όριο του κρατικού δανεισμού, ύψους 31,4 τρισεκατομμυρίων δολαρίων, μια εξέλιξη που θα μπορούσε να προκαλέσει οικονομική καταστροφή και πανικό στις παγκόσμιες χρηματοπιστωτικές αγορές.
Ακολουθεί ένα χρονοδιάγραμμα του Reuters που δείχνει πώς θα μπορούσε να εξελιχθεί η κατάσταση, με βάση την προειδοποίηση του αμερικανικού υπουργείου Οικονομικών ότι η χώρα μπορεί να ξεμείνει από μετρητά από την 1η Ιουνίου,
1η ΙΟΥΝΙΟΥ
Τα ταμειακά διαθέσιμα του αμερικανικού υπουργείου Οικονομικών στερεύουν. Τα 26 δισεκατομμύρια δολάρια φορολογικών εσόδων της ημερησίως δεν θα είναι αρκετά για να καλύψουν περίπου 101 δισεκατομμύρια δολάρια σε υποχρεώσεις .
Ποιος δεν θα πληρωνόταν; Ενδεχομένως όλοι
Εάν το Υπουργείο Οικονομικών λειτουργήσει σύμφωνα με σχέδιο που καταρτίστηκε το 2011, δεν μπορεί να επιλέξει ποιους λογαριασμούς θα πληρώσει. Αντιθέτως, θα πρέπει να περιμένει μέχρι να έχει επαρκή χρήματα για να πληρώσει το σύνολο του χρέους μιας ημέρας.
Οι επενδυτές της Wall Street θα μπορούσαν να πληρωθούν για αρχή, αλλά ελλοχεύουν κίνδυνοι. Με τις πληρωμές χρέους να λήγουν το Υπουργείο Οικονομικών θα πρέπει να δανειστεί ακριβώς όσο χρειάζεται για να καλύψει τα οφειλόμενα και να παραμείνει κάτω από το όριο του χρέους. Αν οι επενδυτές αρνηθούν να δανείσουν αυτά τα χρήματα από φόβο ότι δεν θα πληρωθούν, η Αμερική θα εισέλθει σε αδυναμία πληρωμής του χρέους της, κλονίζοντας το παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα.
2 ΙΟΥΝΙΟΥ
Ακόμα και αν η Ουάσινγκτον συνεχίσει να πληρώνει τα χρέη στην ώρα τους, οι χρηματιστηριακές αγορές πιθανότατα θα κατρακυλούσαν. Αυτό θα ασκήσει πίεση στον Ρεπουμπλικανό πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων Κέβιν ΜακΚάρθι και τον Δημοκρατικό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν να δράσουν γρήγορα. Οι Ρεπουμπλικάνοι ωστόσο απαιτούν μεγάλες περικοπές δαπανών σε αντάλλαγμα για την υποστήριξή τους στην αύξηση του ανώτατου ορίου χρέους.
Χωρίς συμφωνία, θα υπάρξει άλλη μια ημέρα χωρίς πληρωμές. Οι συνταξιούχοι και άλλοι δικαιούχοι κοινωνικής ασφάλισης δεν θα λάβουν 25 δισεκατομμύρια δολάρια που τους οφείλονται. Οι πολιτείες δεν θα λάβουν 2 δισεκατομμύρια δολάρια για τις επιδοτήσεις ασφάλισης υγείας Medicaid για τους φτωχούς.
6 ΙΟΥΝΙΟΥ
Οι κατασκευαστές όπλων και άλλες εταιρείες που προμηθεύουν τον αμερικανικό στρατό δεν θα εισπράξουν 2 δισεκατομμύρια δολάρια που τους οφείλονται.
7 ΙΟΥΝΙΟΥ
Περίπου μια εβδομάδα μετά την κρίση, είναι πιθανό κάποιες πληρωμές να ξεκινήσουν επιτέλους. Το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών θα έχει εισπράξει περίπου 110 δισεκατομμύρια δολάρια σε φόρους, αρκετά για να καλύψει τους λογαριασμούς από την 1η Ιουνίου. Όμως καθώς θα προστίθεντο και νέες πληρωμές, θα έλειπαν περίπου 1 δισεκατομμύριο δολάρια για τις επιστροφές φόρου εκείνης της ημέρας.
8 ΙΟΥΝΙΟΥ
Τα εκπαιδευτικά προγράμματα που διαχειρίζονται οι πολιτειακές και τοπικές κυβερνήσεις δεν θα λάβουν 1 δισεκατομμύριο δολάρια. Η κρίση θα επιδεινωθεί στα νοσοκομεία των ΗΠΑ, καθώς οι ομοσπονδιακές ασφαλιστικές πληρωμές θα βρεθούν σε μεγαλύτερη καθυστέρηση.
15 ΙΟΥΝΙΟΥ
Τα πράγματα θα γίνουν ιδιαίτερα επικίνδυνα στις 15 Ιουνίου, όταν το Υπουργείο Οικονομικών θα πρέπει να καταβάλει στους επενδυτές περίπου 2 δισεκατομμύρια δολάρια σε πληρωμές τόκων για το εθνικό χρέος. Το Υπουργείο Οικονομικών δήλωσε το 2014 – μετά από μία άλλη μια παρ’ ολίγον κρίση με το ανώτατο όριο του χρέους – ότι είναι τεχνικά σε θέση να δώσει προτεραιότητα στις πληρωμές τόκων έναντι άλλων υποχρεώσεων.
Εφόσον αυτή η ικανότητα επιβεβαιωθεί, η ημερήσια εισροή εσόδων από τη φορολογία των επιχειρήσεων θα εφοδιάσει το Υπουργείο Οικονομικών με αρκετά μετρητά ώστε να καταβάλει την πληρωμή του χρέους. Αλλά τα έσοδα δεν θα κάλυπταν όλους τους άλλους λογαριασμούς που λήγουν στις 15 Ιουνίου, όπως οι μισθοί των στρατιωτικών.