«Το Market Pass λειτούργησε. Θα λειτουργήσει για κάποιο διάστημα ακόμα. Περισσότερες λεπτομέρειες θα δώσει ο πρωθυπουργός στην τοποθέτησή του», επισήμανε ο υπουργός Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης, μιλώντας στο αναλυτικό κεντρικό δελτίο ειδήσεων της ΕΡΤ και τον Γιώργο Κουβαρά, για το αν θα συνεχιστεί το μέτρο του Market Pass, ερωτηθείς για την ακρίβεια στα τρόφιμα και τις αυξημένες τιμές στα καύσιμα.
«Πάντως, ένα βασικό εργαλείο που θα έχουμε από την πρώτη του χρόνου για τους δημοσίους υπαλλήλους σίγουρα είναι η αύξηση των μισθών. Ως προς αυτό, για τον ιδιωτικό τομέα είναι οι αυξήσεις που δόθηκαν ήδη στον κατώτατο μισθό» είπε ακόμη.
Ενώ πρόσθεσε: «Η κυβέρνηση επιχειρεί να αντιμετωπίσει το θέμα της ακρίβειας με διαφορετικούς τρόπους. Ένας τρόπος είναι το Market Pass, το οποίο ήταν κάτι που έτυχε και αυτό κριτικής, αλλά πάντως λειτούργησε και στήριξε σε κάποιο βαθμό τα ελληνικά νοικοκυριά. Ένας δεύτερος τρόπος είναι οι αυξήσεις των μισθών των δημοσίων υπαλλήλων μετά από 14 χρόνια. Αθροιστικά η ενίσχυση ετησίως των δημοσίων υπαλλήλων είναι 1.476 ευρώ με όλες τις παρεμβάσεις της κυβέρνησης, αλλά και οι αυξήσεις που δόθηκαν στον ιδιωτικό τομέα με την αύξηση του κατώτατου μισθού και με τις αυξήσεις των υπόλοιπων μισθωτών».
Ανέφερε ακόμη: «Ήμασταν 18οι από πλευράς αγοραστικής δύναμης στον κατώτατο μισθό στην Ευρωπαϊκή Ένωση και τώρα είμαστε 13οι».
Για το αν η Ελλάδα θα λάβει την επενδυτική βαθμίδα στις 8 Σεπτεμβρίου, σημείωσε: «Θα το ξέρουμε στις 8. Εμείς πιστεύουμε ότι τα πράγματα θα πάνε καλά, υπό την προϋπόθεση ότι και εμείς θα είμαστε σοβαροί και αξιόπιστοι. Όταν πάρουμε την επενδυτική βαθμίδα δεν θέλουμε να είμαστε “τελευταίοι στους πρώτους”.
Θέλουμε η χώρα να συνεχίσει να αναβαθμίζεται από πάσης απόψεως. Και η οικονομία της, φυσικά. Άρα πάντοτε λέω -κι όταν βλέπω αυτούς τους οίκους αξιολόγησης, τους συναδέλφους μου έξω, αλλά και όταν μιλάω εδώ- ότι το θεμέλιο της δικής μας πολιτικής είναι να έχουμε μια σοβαρή δημοσιονομική πολιτική. Με άλλα λόγια, θα δίνουμε αυτά που έχουμε και όχι αυτά που δεν έχουμε. Να μάθουμε τα μαθήματα της δεκαετούς κρίσης».
Με αφορμή φωνές που αναφέρουν ότι δεν θα δοθεί σχεδόν τίποτα στη ΔΕΘ για να μην τεθεί σε κίνδυνο η εικόνα της χώρας στις αγορές, επισήμανε:
«Δώσαμε ένα ποσό που ισοδυναμεί με το μισό οικονομικό μας πρόγραμμα από πλευράς προεκλογικών δεσμεύσεων, με ένα νομοσχέδιο του οποίου το μελάνι δεν έχει στεγνώσει ακόμα, στο τέλος Ιουνίου. Οι ρυθμίσεις αυτού του νόμου πια θα πάρουν σάρκα και οστά -στη μεγάλη τους πλειονότητα- από 1η Ιανουαρίου, όπως είναι οι αυξήσεις στους δημοσίους υπαλλήλους, όπως είναι το Youth Pass, που δεν θα ναι από 1η Ιανουαρίου, θα είναι νωρίτερα, αλλά πάντως δεν έχει πάρει σάρκα και οστά, όπως ήταν και το Market Pass, για το οποίο από 15 Σεπτεμβρίου είναι η υποβολή των αιτήσεων.
Ο κ. Χατζηδάκης ανέφερε, μεταξύ άλλων:
«Υπάρχει ένα τρίτο μέτωπο που είναι οι έλεγχοι για την αισχροκέρδεια και η δουλειά που κάνει η Επιτροπή Ανταγωνισμού σε διαφορετικά μέτωπα. Ήδη τις τελευταίες εβδομάδες επιβλήθηκαν πρόστιμα, μεγάλα πρόστιμα σε τρεις ισχυρές αλυσίδες ηλεκτρονικού εμπορίου. Και η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να μην χαριστεί σε κανέναν σε αυτό. Διότι για μας είναι και θέμα κοινωνικό και θέμα φυσικά που αφορά τη δική μας πολιτική.
Για το αν θα παραμείνει ο στόχος του 4,7% στον προϋπολογισμό που θα κατατεθεί στο προσχέδιο της 2ας Οκτωβρίου, υπογράμμισε: «Εκτιμούμε ότι ο πληθωρισμός θα κινηθεί περίπου σε αυτή την κλίμακα. Θα δούμε όταν θα κατατεθεί το προσχέδιο του προϋπολογισμού και στη συνέχεια το σχέδιο. Δεν νομίζω να επηρεαστεί σημαντικά – και η ανάπτυξη θα κινηθεί λίγο κάτω από το 2,5%.
(…) Πιστεύουμε ότι το ύψος των αυξήσεων των συντάξεων θα είναι λίγο πάνω από το 3%. Ο νόμος προβλέπει ότι το ύψος της αύξησης στις συντάξεις προσδιορίζεται από την αύξηση του πληθωρισμού και την αύξηση του ΑΕΠ. Αυτά τα δύο μεγέθη προστίθενται και διαιρούνται δια δύο. Θα παρουσιαστεί και επίσημα στη Θεσσαλονίκη το ύψος της αύξησης των συντάξεων.
(…) Με βάση την προεκλογική δέσμευση του πρωθυπουργού, θα παρουσιαστεί και το ύψος του επιδόματος που θα δοθεί, γιατί για όσους συνταξιούχους έχουν τη λεγόμενη προσωπική διαφορά. Σας το λέω σήμερα, ότι θα είναι μέσα στο λεγόμενο “πακέτο” της Θεσσαλονίκης. Το οποίο πακέτο θα είναι μικρό από πλευράς δημοσιονομικής, διότι ακριβώς προηγήθηκε ένα μεγάλο πακέτο τον Ιούλιο και δεν θέλω να το ξεχνάει κανένας, αλλά, παράλληλα, θα συνοδεύεται από ένα μεγάλο από πλευράς μεταρρυθμίσεων και διαρθρωτικών αλλαγών, οι οποίες είναι πολύ χρήσιμες για την οικονομία και τον Έλληνα πολίτη, διότι ωθούν την οικονομία προς τα μπρος, φέρνουν ανάπτυξη. Στόχος μας είναι οι αλλαγές που θα παρουσιάσουμε να έχουν και ένα έντονο “χρώμα” κοινωνικής δικαιοσύνης.
Αναφορικά με το νομοσχέδιο για τη φοροδιαφυγή, τόνισε:
«Σίγουρα, όταν μιλάει κανείς για “μαύρη οικονομία”, δεν μπορεί να τα δει όλα ξεκάθαρα. Επομένως, όλα αυτά είναι εκτιμήσεις. Υπολογίζουμε ότι τα έσοδα που έχουμε από τότε που ξεκίνησε η συνεργασία με αυτές τις ηλεκτρονικές πλατφόρμες (τύπου AirBNB) είναι δεκαπλάσια στο χώρο των βραχυχρόνιων μισθώσεων από την περίοδο πριν από τη συνεργασία αυτή. Άρα, αντιλαμβάνεστε το περιθώριο που έχουμε και την έκταση της φοροδιαφυγής. Εκείνο που μπορώ να πω είναι ότι τα μέτρα, αφού παρουσιαστούν από τον πρωθυπουργό, θα νομοθετηθούν πολύ σύντομα. Δεν θα καθυστερήσουμε καθόλου, διότι θέλουμε να έχουμε και άμεσα αποτελέσματα. Βασικό “χρώμα” των μέτρων θα είναι το ψηφιακό. Τα ψηφιακά εργαλεία τα οποία θα χρησιμοποιήσουμε έτσι ώστε με τις αντίστοιχες διασταυρώσεις στη συνέχεια, από την ΑΑΔΕ, να πιάνουμε φοροφυγάδες.
(…) Το βασικό εκεί είναι η γρήγορη σύνδεση των POS με τις ταμειακές μηχανές, έτσι ώστε να γίνονται διασταυρώσεις, οι οποίες όπως έδειξαν πρόσφατοι έλεγχοι -στη Ζάκυνθο και σε διάφορα τουριστικά νησιά του Αιγαίου- μπορεί να αποκαλύψουν φοροδιαφυγή μεγάλης έκτασης.
Ως προς την εξαγγελία πρόωρης αποπληρωμής των δύο δόσεων από το δάνειο του πρώτου μνημονίου, επισήμανε ότι θα γίνει μέχρι το τέλος του χρόνου.
Για τις παραβάσεις αιγιαλού και το ποια θα είναι η διαδικασία που θα ακολουθηθεί το επόμενο καλοκαίρι για το ζήτημα, σημείωσε:
«Θα κάνουμε αυτή τη δουλειά, διότι η δουλειά του κράτους δεν είναι να κοιμάται.
(…) Υπάρχουν προβλήματα ανοιχτά. Αυτό είναι ένα από τα προβλήματα. Είχα υποσχεθεί ότι θα έχουμε πολλούς και αποτελεσματικούς ελέγχους και αμέσως. Αμφισβητήθηκα, τότε που το είπα, στα μέσα Ιουλίου. Είχαμε όμως, από τις 20 Ιουλίου μέχρι τώρα, τις 25 Αυγούστου, 3.500 ελέγχους και διαπιστωμένες πάνω από 1.000 παραβάσεις και επανελέγχους και αυτόφωρα και καταδίκες…
(…) Επειδή το σύστημα της αδειοδότησης είναι ένα “μωσαϊκό” και από πλευράς του ποιος τις δίνει επιδοτήσεις, ποιος ελέγχει το κράτος, η αυτοδιοίκηση, η δικαιοσύνη, η αστυνομία κτλ. θα φέρουμε ένα απλό, σύγχρονο και διαφανές σύστημα, θα φέρουμε ένα νόμο, δηλαδή. Θα φέρουμε ένα νομοσχέδιο – επίσης σύντομα, το οποίο θα τύχει εφαρμογής προφανώς σε σχέση με τον Τουρισμό από την επόμενη χρονιά. Και πιστεύουμε ότι με αυτό, με αυτή την καινούργια νομοθετική πρωτοβουλία θα μπει μια τάξη και έτσι θα σεβόμαστε και το περιβάλλον και τη δημόσια υγεία».
Πηγή: ΕΡΤ
- Δύο άνθρωποι επικοινώνησαν για πρώτη φορά μέσα από τα όνειρά τους
- Φαρμακευτικά φυτά «χρωματίζουν» υφάσματα και έχουν αντηλιακή προστασία
- Πέθανε η Αλέκα Τουμαζάτου
- Ποιές διασημότητες βρίσκονται στο πλευρό της Χάρις και του Τραμπ στην κούρσα για τον Λευκό Οίκο
- Ιράν, Ρωσία και Ομάν διεξάγουν ναυτικά γυμνάσια στον Ινδικό Ωκεανό