«Το δυστοπικό μέλλον είναι ήδη εδώ», δήλωσε σήμερα ο Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα, κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου για την κλιματική αλλαγή που προκαλεί πυρκαγιές, πλημμύρες και καταστροφικούς καύσωνες, ωθώντας έναν αυξανόμενο αριθμό μεταναστών να φύγουν από τις χώρες τους.
«Η κλιματική αλλαγή βυθίζει εκατομμύρια ανθρώπους στον λιμό. Καταστρέφει ελπίδες, ευκαιρίες, σπίτια και ζωές. Τους τελευταίους μήνες, επείγουσες προειδοποιήσεις έχουν γίνει θανατηφόρες πραγματικότητες, ξανά και ξανά, παντού στον κόσμο», δήλωσε ο Φόλκερ Τουρκ κατά την έναρξη της 54ης συνόδου του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στη Γενεύη που αναμένεται να διαρκέσει πέντε εβδομάδες.
«Δεν χρειαζόμαστε άλλες προειδοποιήσεις. Το δυστοπικό μέλλον είναι ήδη εδώ. Χρειαζόμαστε επείγουσα δράση, τώρα. Και ξέρουμε τι πρέπει να κάνουμε. Το πραγματικό ερώτημα είναι: τι μας εμποδίζει;» είπε μετά την αποτυχία των G20 το Σαββατοκύριακο να διατυπώσουν μια κοινή έκκληση για έξοδο από τα ορυκτά καύσιμα.
Από την πλευρά του ο Τουρκ τάχθηκε υπέρ μιας «ταχείας» εξόδου από τα ορυκτά καύσιμα και χαιρέτισε τις προσπάθειες σε όλο τον κόσμο για την ένταξη της «οικοκτονίας» στο Καταστατικό της Ρώμης του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου.
Όμως καθώς οι κλιματικές αλλαγές εντείνουν τις πληθυσμιακές μετακινήσεις, ο Ύπατος Αρμοστής για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα κατήγγειλε «την αδιαφορία» απέναντι στην τραγωδία των μεταναστών που χάνουν τη ζωή τους στις μεταναστευτικές οδούς.
«Έχω σοκαριστεί από την αδιαφορία που παρουσιάζεται απέναντι σε τουλάχιστον 2.300 ανθρώπους που έχουν κηρυχθεί νεκροί ή αγνοούμενοι στη Μεσόγειο φέτος», είπε τονίζοντας ότι πολλοί περισσότεροι μετανάστες και πρόσφυγες χάνουν τη ζωή τους αλλού στον κόσμο.
Στιγμάτισε έτσι τις καταστάσεις «κατά μήκος των συνόρων ανάμεσα στις Ηνωμένες Πολιτείες και το Μεξικό, όπου οι απελάσεις και οι επιταχυνόμενες διαδικασίες επιστροφών εγείρουν σοβαρά ερωτήματα», καθώς και «στα σύνορα του βασιλείου της Σαουδικής Αραβίας, όπου οι υπηρεσίες μου ζητούν επειγόντως διασαφηνίσεις σχετικά με τους ισχυρισμούς για δολοφονίες και κακομεταχειρίσεις».
Ο Ύπατος Αρμοστής κατήγγειλε εξάλλου «τα ψέματα και την παραπληροφόρηση» που, χάρη στις νέες τεχνολογίες, «παράγονται μαζικά και διασπείρουν το χάος και τη σύγχυση, αρνούνται την πραγματικότητα και διασφαλίζουν πως κανένα μέτρο –που μπορεί να θέσει σε κίνδυνο τα συμφέροντα των ελίτ– δεν λαμβάνεται».
Ως προς αυτό «η πιο προφανής περίπτωση είναι η κλιματική αλλαγή», είπε.
Στην ομιλία του ο Ύπατος Αρμοστής παρέθεσε επίσης έναν μακρύ κατάλογο των παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε όλο τον κόσμο, επικρίνοντας πολλές χώρες, μεταξύ των οποίων την Κίνα και το Ιράν, καταδικάζοντας ταυτόχρονα τον πολλαπλασιασμό των πολιτικών που έχουν σκοπό να διαιρέσουν τον κόσμο μέσω “της πρόκλησης τεχνητών συγκρούσεων για το φύλο, τη μετανάστευση ή ενός πολιτισμικού σοκ”.
Για την Κίνα, υπογράμμισε πως οι «πρόσφατες οικονομικές προκλήσεις της χώρας υπογραμμίζουν την ανάγκη μιας πιο συμμετοχικής προσέγγισης που σέβεται όλα τα ανθρώπινα δικαιώματα — περιλαμβανομένων των δικαιωμάτων των μελών των εθνικών μειονοτήτων, των κατοίκων αγροτικών κοινοτήτων, των μεταναστών εργαζομένων στο εσωτερικό, των ηλικιωμένων και των ανθρώπων με αναπηρίες».
Μετά τις επικρίσεις ΜΚΟ ότι δεν δόθηκε συνέχεια στην έκθεση του ΟΗΕ που δημοσιεύθηκε πριν από ένα χρόνο σχετικά με τις σοβαρές παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην κινεζική επαρχια Σιντζιάνγκ, ο Τουρκ επέμεινε στην ανάγκη μιας «ισχυρής διορθωτικής δράσης».
Τάχθηκε επίσης υπέρ της διεξαγωγής διεθνούς έρευνας για την έκρηξη πριν από τρία χρόνια στο λιμάνι της Βηρυτού, εκφράζοντας λύπη για το ότι «δεν έχει αποδοθεί καμία ευθύνη» στην υπόθεση αυτή και δήλωσε «βαθιά σοκαρισμένος για την κλιμάκωση της βίας» στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη.
Ο αξιωματούχος του ΟΗΕ επέκρινε επίσης το ιρανικό σχέδιο νόμου για τη μαντίλα και εξέφρασε την ανησυχία του, σε αυτό το πλαίσιο, για την «αναδιάταξη της αστυνομίας ηθών, μιας δύναμης που έχει σχεδόν αποκλειστικό προορισμό να ελέγξει τις γυναίκες και τα κορίτσια».
Ο Ύπατος Αρμοστής αναφέρθηκε πολύ λίγο στον πόλεμο στην Ουκρανία, αλλά θα έχει την ευκαιρία να επανέλθει όταν η διεθνής επιτροπή έρευνας για τον φάκελο αυτό απευθυνθεί στο Συμβούλιο στις 25 Σεπτεμβρίου. Η κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη Ρωσία θα συζητηθεί επίσης κατά την παρουσίαση της πρώτης έκθεσης του ειδικού εισηγητή στις 21 Σεπτεμβρίου.
Μεταξύ των άλλων θεμάτων που αναμένεται να συζητηθούν στο Συμβούλιο, είναι η Συρία, η Μιανμάρ, το Αφγανιστάν, η Αϊτή, η Νικαράγουα ή ακόμη το Σουδάν, για το οποίο ορισμένες χώρες μπορεί να προτείνουν τη διενέργεια διεθνούς έρευνας.
Στη σημερινή ομιλία του, ο Φόλκερ Τουρκ επέρριψε επίσης την ευθύνη στην αποχώρηση της Ρωσίας από τη συμφωνία για τις εξαγωγές ουκρανικών σιτηρών μέσω των λιμανιών της Μαύρης Θάλασσας, καθώς και στις επιθέσεις της σε αγροτικές εγκαταστάσεις, για τις υψηλότερες τιμές των τροφίμων που πλήττουν ιδιαίτερα το Κέρας της Αφρικής.
«Η αποχώρηση της Ρωσικής Ομοσπονδίας από την Πρωτοβουλία της Μαύρης Θάλασσας τον Ιούλιο και οι επιθέσεις σε εγκαταστάσεις σιτηρών στην Οδησσό και αλλού προκάλεσαν και πάλι την εκτόξευση των τιμών σε πολλές αναπτυσσόμενες χώρες — καθιστώντας ανέφικτο για πολλούς ανθρώπους το δικαίωμα στην τροφή», είπε ο Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα, κάνοντας ειδική αναφορά στα υψηλά ποσοστά υποσιτισμού στη Σομαλία εν μέσω ξηρασίας.
Στην ίδια ομιλία, ο Τουρκ αναφέρθηκε σε σειρά περιστατικών καύσης του Κορανίου στη Σουηδία και αλλού χαρακτηρίζοντάς τα «αποτρόπαια».
- Δύο άνθρωποι επικοινώνησαν για πρώτη φορά μέσα από τα όνειρά τους
- Φαρμακευτικά φυτά «χρωματίζουν» υφάσματα και έχουν αντηλιακή προστασία
- Πέθανε η Αλέκα Τουμαζάτου
- Ποιές διασημότητες βρίσκονται στο πλευρό της Χάρις και του Τραμπ στην κούρσα για τον Λευκό Οίκο
- Ιράν, Ρωσία και Ομάν διεξάγουν ναυτικά γυμνάσια στον Ινδικό Ωκεανό