Eπαίνους για την ελληνική οικονομία, την επάνοδο της μετά την κρίση, καθώς και την ανθεκτικότητα που έχει επιδείξει, αλλά και για τον ελληνικό λαό επιδαψίλευσε η πρόεδρος της Ευρωπαικής Κεντρικής Τράπεζας Κριστίν Λαγκάρντ μιλώντας στην διάρκεια του επίσημου δείπνου που παρέθεσε προς τιμήν της η Τράπεζα της Ελλάδος στην Αθήνα, φθάνοντας στο σημείο να χαρακτηρίσει την Ελλάδα ως «παράδειγμα» το οποίο μπορεί να χρησιμεύσει ως έμπνευση για όλους μας καθώς αντιμετωπίζουμε έναν πιο ασταθή κόσμο και τις πολλές προκλήσεις που φέρνει.
«Είναι ένα παράδειγμα ανθεκτικότητας απέναντι σε μεγάλες προκλήσεις. Και είναι ένα παράδειγμα της σημασίας του να είμαστε μέρος κάτι μεγαλύτερου – της κοινής μας ευρωπαϊκής μοίρας» ανέφερε χαρακτηριστικά.
Όπως υποστήριξε στην ομιλία της, χάρη στη σκληρή δουλειά που έχει γίνει για να γίνει η οικονομία πιο ευέλικτη, η Ελλάδα έκανε μια εντυπωσιακή επιστροφή από την πανδημία.
Αναγνώρισε ότι, η κρίση που ξέσπασε το 2009 -και το πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής και διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων που συνεπαγόταν- είχε εξαιρετικά βαρύ τίμημα.
«Από το 2008 έως το 2016, το ΑΕΠ της Ελλάδας συρρικνώθηκε περισσότερο από το ένα τέταρτο. Το ποσοστό ανεργίας αυξήθηκε κατά 20 ποσοστιαίες μονάδες στο αποκορύφωμά του. Και τη στιγμή που η οικονομία ανακάμπτει και οι μεταρρυθμίσεις καρποφορούσαν, η καταστροφή χτύπησε ξανά. Η πανδημία ακινητοποίησε τα ταξίδια και τον τουρισμό και η ελληνική οικονομία συρρικνώθηκε κατά επιπλέον 9% το 2020.
Σε όλη αυτή την περίοδο, η Ελλάδα βρέθηκε επίσης στην πρώτη γραμμή των παγκόσμιων προκλήσεων που αντιμετωπίζει η Ευρώπη. Η κλιματική κρίση ήταν πάντα παρούσα, όπως αποδείχθηκε τραγικά αυτό το καλοκαίρι. Και η Ελλάδα έχει επίσης υποστεί το κύριο βάρος των διαφόρων μεταναστευτικών κρίσεων που έπληξαν την Ευρώπη.
Ωστόσο, παρά αυτή τη διαδοχή οπισθοδρομήσεων, η ανθεκτικότητα της χώρας ήταν αξιοσημείωτη» προσέθεσε η ίδια.
Ωστόσο, όπως είπε, πλέον το κατά κεφαλήν ΑΕΠ είναι 10% πάνω από το προ-πανδημικό επίπεδο – μια πολύ ισχυρότερη επίδοση από τη ζώνη του ευρώ συνολικά. Το ποσοστό ανεργίας μειώθηκε επίσης απότομα και ήταν 10,9% τον Αύγουστο, το χαμηλότερο επίπεδο από τα τέλη του 2009.
Η πρόεδρος της ΕΚΤ επεσήμανε ότι « με μια ισχυρότερη οικονομία, η χώρα μπόρεσε να εργαστεί περαιτέρω μέσω της πρόκλησης του χρέους της, με αποτέλεσμα ο λόγος του δημόσιου χρέους προς το ΑΕΠ της Ελλάδας έχει μειωθεί κατά 35 ποσοστιαίες μονάδες από το ανώτατο όριο του 206% το 2020, μια από τις ταχύτερες μειώσεις στον κόσμο. Δύο οίκοι αξιολόγησης αναβάθμισαν πρόσφατα τα ελληνικά κρατικά ομόλογα σε κατάσταση επενδυτικής βαθμίδας.
Αλλά, δεν είναι μόνο η οικονομία που είναι ανθεκτική – είναι και ο ελληνικός λαός. Υπήρχαν στιγμές που θα μπορούσαν να έχουν επιλέξει διαφορετικό δρόμο. Ωστόσο, παρέμειναν αφοσιωμένοι στο να βρίσκονται στην καρδιά της Ευρώπης, ακόμη και στις πιο δύσκολες στιγμές..»
Χωρίς ισχυρές διαφωνίες μεταξύ των μελών του αναμένεται να λάβει το διοικητικό συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας τη νέα του απόφαση για τα επιτόκια, μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασής του σήμερα στην Αθήνα.
Οι ισχυρές ενδείξεις για υποχώρηση του πληθωρισμού στην Ευρωζώνη, σε συνδυασμό με τους δείκτες που υποδηλώνουν ύφεση στην περιοχή, αναμένεται να πείσουν τους κεντρικούς τραπεζίτες να πατήσουν “φρένο” στην άνοδο των επιτοκίων για πρώτη φορά μετά από 15 μήνες που ξεκίνησε το ράλι της νομισματικής σύσφιξης.
Σημειώνεται ότι τον Σεπτέμβριο η ΕΚΤ προχώρησε στη δέκατη συνεχή αύξηση των επιτοκίων στο 4% εκτιμώντας ότι οι πληθωριστικές πιέσεις δεν έχουν αποκλιμακωθεί στον επιθυμητό βαθμό. Άφησε, ωστόσο, ανοιχτό το ενδεχόμενο για σταθεροποίηση των επιτοκίων στην επόμενη συνεδρίαση υπό την προϋπόθεση ότι θα διαπιστωθεί πως η νομισματική σύσφιξη έχει αποδώσει καρπούς.
Αυτός είναι ο λόγος που στην συντριπτική του πλειονότητα αναλυτές και οικονομολόγοι θεωρούν δεδομένη την παύση στις αυξήσεις των επιτοκίων σήμερα, με το ενδιαφέρον να στρέφεται στις ενδείξεις που θα δώσει η ΕΚΤ αναφορικά με τις επόμενες νομισματικές της αποφάσεις.
Τα “γεράκια” του ΔΣ επιθυμούν διατήρηση των επιτοκίων σε ισχυρά επίπεδα τουλάχιστον έως το 2025 -ιδίως μετά την πρόσφατη ένταξη στη Μέση Ανατολή που αναμένεται να προκαλέσει ισχυρές πληθωριστικές πιέσεις εξαιτίας των ανατιμήσεων στην ενέργεια.
Οι πιο συγκαταβατικοί της ΕΚΤ αναμένουν αποκλιμάκωση των επιτοκίων εντός του 2024 εξαιτίας της ταχείας επιδείνωσης των οικονομικών μεγεθών στην Ευρωζώνη και του ενδεχομένου να καταγραφεί μεγαλύτερη ύφεση από την αναμενόμενη. Εφόσον επικρατήσει αυτή η αντίληψη στη σημερινή συνεδρίαση του ΔΣ, οι ενδείξεις (guidance) που θα πλαισιώσουν τη σημερινή ανακοίνωση για τα επιτόκια θα είναι πιο μετριοπαθείς έως ουδέτερες.
Πειθαρχία και μεταρρυθμίσεις ζητά η Λαγκάρντ από την Αθήνα
Διατήρηση της δημοσιονομικής πειθαρχίας και συνέχιση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων υποδεικνύει η επικεφαλής της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ από τις δηλώσεις της σε ελληνικά τηλεοπτικά μέσα εχθές, Τετάρτη, δίνοντας πάντως εύσημα στη χώρα για τη θεαματική μεταστροφή της οικονομίας.
Σχολιάζοντας δύο σημαντικές πρόσφατες εξελίξεις, την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας και την προσφορά της UniCredit για επένδυση στην Alpha Bank, η “ισχυρή κυρία” της Φρανκφούρτης δήλωσε ότι συνιστούν πραγματικά θετικά μηνύματα για την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία. Στο ερώτημα, πάντως, εάν έχει ολοκληρώσει η ελληνική οικονομία όλες τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις για τη βελτίωση της παραγωγικότητας, ώστε, να απελευθερωθεί η αναπτυξιακή της δυναμική, η ίδια απαντά “μάλλον όχι -υπάρχει ακόμη δουλειά να γίνει και πάντα υπάρχει δουλειά να γίνει”.
Όσον αφορά για τις πληθωριστικές πιέσεις που οφείλονται στη “χαλαρή” δημοσιονομική πολιτική των κυβερνήσεων, η κ. Λαγκάρντ δήλωσε ότι χρειάζεται να προχωρήσουν σε απόσυρση των μέτρων στήριξης που δημιουργούν πληθωριστικές τάσεις. “Για τις κυβερνήσεις, το να κάνουν περισσότερα, πιθανώς σημαίνει να κάνουν λιγότερα. Και αυτό είναι που εμείς οι κεντρικοί τραπεζίτες υποστηρίξαμε πρόσφατα, ότι τα δημοσιονομικά κίνητρα και οι δημοσιονομικές ενισχύσεις που δόθηκαν στους πολίτες, στις μικρές και στις μεγάλες επιχειρήσεις κατά την κορύφωση της κρίσης”, ανέφερε.
Αποκαρδιωτικό είναι, τέλος, το μήνυμα που στέλνει η Λαγκάρντ για τα επίπεδα τιμών τα οποία έχουν αυξηθεί δραματικά τους τελευταίους μήνες. “Τα επίπεδα των τιμών έχουν ανέβει και μάλλον θα παραμείνουν υψηλά. Αυτό που προσπαθούμε να κάνουμε είναι να μειώσουμε τον πληθωρισμό στο 2%, πράγμα που σημαίνει ότι οι αυξήσεις στις τιμές θα περιοριστούν και θα σταθεροποιηθούν. Αυτή είναι η αποστολή της ΕΚΤ. Σταθερότητα τιμών. Αλλά ξέρετε ότι τα επίπεδα των τιμών έχουν αυξηθεί και δεν θα επιστρέψουν στα προ κορωνοϊού επίπεδα, ούτε όμως οι μισθοί θα επιστρέψουν σε αυτή την εποχή. Συνεπώς, περνάμε σε μια διαφορετική περίοδο”, δήλωσε χαρακτηριστικά.
Χαιρετισμός του διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα
Στον χαιρετισμό του στη διάρκεια του επίσημου δείπνου που παρέθεσε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας προς τιμήν της προέδρου της Ευρωπαικής Κεντρικής Τράπεζας κυρίας Κριστίν Λαγκάρντ αναφέρθηκε στα παραδείγματα προς μίμηση αλλά και αποφυγή που προσφέρει η Αρχαία Ελλάδα.
Όπως είπε ο κ. Στουρνάρας η σύζευξη του πνεύματος της δημοκρατίας με την άνθηση της δημιουργικότητας, που βλέπουμε στον Παρθενώνα, αποτέλεσε διαρκή πηγή έμπνευσης στο πέρασμα των αιώνων. Η ανακάλυψη του κλασικού πολιτισμού, που είχε διασωθεί κατά το Μεσαίωνα μέσα από τα χειρόγραφα των μοναχών σε Ανατολή και Δύση, ξεκίνησε από την Ιταλία ήδη από το 13ο αιώνα, με την ποίηση του Δάντη και τη ζωγραφική του Τζιότο, και κορυφώθηκε το 15ο-16ο αιώνα με την Αναγέννηση, κατά την οποία επιδιώχθηκε η πολυμάθεια κατά το πρότυπο του homo universalis.
Στη συνέχεια αναφέρθηκε στον τρόπο με τον οποίο το Ελληνικό πνεύμα διαπότισε δια μέσω των αιώνων όλα τα σύγχρονα ρεύματα του πολιτισμού από την Αναγέννηση έως τον Νεοκλασικισμό και τον Διαφωτισμό.
Όπως επεσήμανε βέβαια, ο κόσμος μας σήμερα είναι πολύ διαφορετικός από ό,τι κατά τον Χρυσό Αιώνα της αθηναϊκής δημοκρατίας. «Ωστόσο, ως Ευρωπαίοι σήμερα, πιστεύουμε στη δημοκρατία, προάγουμε την επιστήμη και τη γνώση, έχουμε πίστη στη δύναμη του ανθρώπου, θαυμάζουμε το ωραίο, επιδιώκουμε την αριστεία.»
Αναγνώρισε, βέβαια ότι η αρχαία Ελλάδα μας προσφέρει παραδείγματα προς αποφυγή όπως η έλλειψη ομοψυχίας, ο φατριασμός και η αντιπαλότητα που επικρατούσαν ανάμεσα στις αρχαίες πόλεις – κράτη μπορούν να προκαλέσουν ολέθριους πολέμους, με χαρακτηριστική περίπτωση τον Πελοποννησιακό, που αποδυνάμωσε στρατιωτικά τους Έλληνες και οδήγησε σε μαρασμό την Αθήνα, την πιο προηγμένη πολιτιστικά πόλη – κράτος.
Τέλος ο κ. Στουρνάρας αποχαιρέτησε τον διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας της Ιταλίας Ignazio Visco, καθώς σήμερα είναι η τελευταία φορά που συμμετέχει σε συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ μετά από 12 χρόνια στο τιμόνι της Τράπεζας της Ιταλίας, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι «Είναι ένας αληθινός Ευρωπαίος πολίτης, πιστός στο ευρώ, το οποίο υποστήριξε στις πιο δύσκολες στιγμές του».
Κριστίν Λαγκάρντ: Ψήφος εμπιστοσύνης στις προοπτικές της οικονομίας και του τραπεζικού συστήματος η συμφωνία Alpha Bank – UniCredit
Ψήφο εμπιστοσύνης στην Alpha Bank, στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα και την ελληνική οικονομία αποτελεί η στρατηγική συμφωνία της Alpha Bank με την UnitCredit, επισήμανε σε διαδοχικές της συνεντεύξεις σε ελληνικά τηλεοπτικά δίκτυα η πρόεδρος της Ευρωπαικής Κεντρικής Τράπεζας Κριστίν Λαγκάρντ που βρίσκεται στην Αθήνα για τη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας στην Τράπεζα της Ελλάδος
Ειδικότερα σε συνέντευξη της στην ΕΡΤ η Κριστίν Λαγκάρντ ανέφερε ότι η στρατηγική αυτή συμφωνία είναι ένα ξεκάθαρο δείγμα εμπιστοσύνης και είναι μία δήλωση από ένα μεγάλο διεθνές τραπεζικό ίδρυμα που ενδιαφέρεται για την ελληνική αγορά, σε μία ελληνική τράπεζα.
Ο ελληνικός τραπεζικός τομέας έχει μεταμορφωθεί με την πάροδο του χρόνου. Το επίπεδο των επισφαλών δανείων έχει μειωθεί εντυπωσιακά, τα αποκαλούμενα μη εξυπηρετούμενα δάνεια. Πιστεύω ότι σίγουρα μπορεί να είναι προς όφελος των επενδυτών να επιστρέψουν στην Ελλάδα, είπε η επικεφαλής της ΕΚΤ.
Σε δηλώσεις της στο Μega η κα Λαγκάρντ ανέφερε ότι η προσφορά της Unicredit για την Alpha Βank είναι ένα ξεκάθαρο μήνυμα για την αποκατάσταση της αξιοπιστίας της ποιότητας του επενδυτικού ρίσκου στην Ελλάδα και συγκεκριμένα στον τραπεζικό τομέα. Είναι θετικό και είναι το επιστέγασμα των αποφάσεων που παίρνουν οι οίκοι αξιολόγησης, των καλών μεγεθών που παρουσιάζει η Ελλάδα ξέρετε υπάρχει ένα σταθερό μίγμα πολιτικής, είπε η επικεφαλής της ΕΚΤ, επισημαίνοντας ότι είναι μια καλή επιστροφή των ξένων άμεσων επενδύσεων και κυρίως στον τραπεζικό τομέα που θα λειτουργήσουν υποστηρικτικά στην στροφή της ελληνικής οικονομίας όπως συμβαίνει.
Σε συνέντευξη της στο ΣΚΑΙ επισήμανε μεταξύ άλλων ότι «το πρώτο πράγμα που βλέπω για την ελληνική οικονομία είναι κάποια πολύ, πολύ θετικά σήματα και καλά νούμερα. Όταν κοιτάζω τα οικονομικά στοιχεία της ευρωζώνης και τα αντίστοιχα ελληνικά είναι πάνω από τον μέσο όρο της ευρωζώνης, εκτός από την ανεργία, που είναι ακόμη λίγο υψηλότερη, αν και στο χαμηλότερο επίπεδο από το 2009».
Αναφορικά με την επενδυτική βαθμίδα, την πρόταση για την απόκτηση μεριδίου σε μία από τις μεγάλες ελληνικές τράπεζες (Alpha Bank-UniCredit) αυτά είναι πραγματικά θετικά μηνύματα για την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία, είπε η κυρία Λαγκάρντ.
- Δύο άνθρωποι επικοινώνησαν για πρώτη φορά μέσα από τα όνειρά τους
- Φαρμακευτικά φυτά «χρωματίζουν» υφάσματα και έχουν αντηλιακή προστασία
- Πέθανε η Αλέκα Τουμαζάτου
- Ποιές διασημότητες βρίσκονται στο πλευρό της Χάρις και του Τραμπ στην κούρσα για τον Λευκό Οίκο
- Ιράν, Ρωσία και Ομάν διεξάγουν ναυτικά γυμνάσια στον Ινδικό Ωκεανό