«Πόλεμος» μιντιαρχών- κυβέρνησης σε…ζωντανή σύνδεση
>> Τον ιδιοκτήτη του Σκάϊ Γιάννη Αλαφούζο «δείχνουν» από το Μέγαρο Μαξίμου ως ενορχηστρωτή της προσπάθειας επηρεασμού κομμάτων
>> Το άγνωστο παρασκήνιο της μεταβολής της θέσης του Βασίλη Λεβέντη εν μία νυκτί
>> «Μπλόκο» σε καναλάρχες που σκέπτονται να εκπέμψουν «πειρατικά» μέσω Κύπρου
>> Ο Νίκος Παππάς στην «Ε»: «Είμαι ανυποχώρητος. Οι άδειες τηλεοπτικών σταθμών δεν θα είναι παραπάνω από πέντε»
Σε πολιτικό και επιχειρηματικό θρίλερ με έντονο παρασκήνιο εξελίσσεται η υπόθεση του διαγωνισμού για την παραχώρηση τηλεοπτικών αδειών, μετά την εμπλοκή στην συγκρότηση του νέου διοικητικού συμβουλίου του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης και την αντίδραση κομμάτων της αντιπολίτευσης στην διακηρυγμένη πρόθεση του αρμοδίου υπουργού Επικρατείας κ. Νίκου Παππά να προκηρυχθούν όχι περισσότερες από πέντε νέες τηλεοπτικές άδειες.
Ο ελιγμός της κυβέρνησης με την τροπολογία για αύξηση των μελών του ΕΣΡ από επτά σε εννιά (που ψηφίστηκε από τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, των Αν. Ελ και της Δημοκρατικής Συμπαράταξης) δεν απέδωσε τα αναμενόμενα, αφού η Ν.Δ, η Δημοκρατική Συμπαράταξη αλλά και το Ποτάμι απέρριψαν την πρόταση του προέδρου της Βουλής κ. Νίκου Βούτση σχετικά με τη σύνθεση της ανεξάρτητης αρχής, οχυρωμένα πίσω από τις «υπερεξουσίες» που θεωρούν ότι αποκτά ο κ. Παππάς σχετικά με τον ορισμό του αριθμού των προς προκήρυξη αδειών αλλά και της τιμής εκκίνησης στον σχετικό διαγωνισμό.
Ο υπουργός Επικρατείας προανήγγειλε νομοθετική ρύθμιση που θα ξεπερνά τα σχετικά εμπόδια καθώς για την κυβέρνηση το θέμα αυτό αποκτά μείζονα συμβολικό χαρακτήρα αλλά και πεδίο σύγκρουσης με τη Ν.Δ. Το Μέγαρο Μαξίμου κατηγορεί το νέο πρόεδρο του κόμματος κ. Κυριάκο Μητσοτάκη ότι «εξαργυρώνει γραμμάτια» και υποστηρίζει ιδιοκτήτες καναλιών που τον στήριξαν πολιτικά, υπονοώντας πως πίσω απ΄ όλα αυτά βρίσκεται, κυρίως, ο ιδιοκτήτης του τηλεοπτικού σταθμού Σκάϊ κ. Γιάννης Αλαφούζος.
Η υπόθεση προκαλεί, παράλληλα, ρήγμα στις σχέσεις της κυβέρνησης με τον πρόεδρο της Ένωσης Κεντρώων κ. Βασίλη Λεβέντη, ο οποίος ενώ αρχικά είχε συμφωνήσει να στηρίξει τη συγκρότηση του νέου ΕΣΡ, την τελευταία κυριολεκτικά στιγμή άλλαξε ρότα και κατήγγειλε τον κ. Παππά ως «δικτάτορα», λέγοντας ότι οι τηλεοπτικοί σταθμοί πρέπει να παραμείνουν στα χέρια των καναλαρχών και να μην προχωρήσει ο σχετικός διαγωνισμός.
Συνεργάτες του πρωθυπουργού θεωρούν πως ο κ. Λεβέντης πιέστηκε από επιχειρηματίες των μίντια που αντιτίθενται στην προώθηση του νομοσχεδίου, οι οποίοι, μάλιστα, έχουν προσφύγει σε ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα μέσω μεγάλων νομικών γραφείων για να προκαλέσουν αντίδραση των δανειστών. Τις τελευταίες ημέρες προβλήθηκε, μάλιστα, από τηλεοπτικούς σταθμούς, πως οι δανειστές θεωρούν το νόμο του κ. Παππά «μονομερή ενέργεια», κάτι, ωστόσο, που διαψεύσθηκε από τον Επίτροπο Ανταγωνισμού κ. Γκερντ Ετινγκερ, ο οποίος κλήθηκε να τοποθετηθεί μετά από ερώτηση της ευρωβουλευτού της Ν.Δ κ. Μαρίας Σπυράκη.
Το Μέγαρο Μαξίμου εκτιμά πως ο «πόλεμος» που δέχεται από τηλεοπτικούς σταθμούς, όπως το Mega και ο Σκάϊ, εκκινεί από τον φόβο των κ.κ Σταύρου Ψυχάρη και Γιάννη Αλαφούζου ότι θα κληθούν να πληρώσουν σημαντικά ποσά για να αποκτήσουν νόμιμες τηλεοπτικές άδειες ή, σε αντίθετη περίπτωση, θα βρεθούν εκτός συναγωνισμού.
Από την πλευρά του ο κ. Παππάς, μιλώντας στην «Ε», δηλώνει «ανυποχώρητος» στο θέμα του αριθμού των τηλεοπτικών αδειών. «Είπα ότι η αγορά δεν χωρά περισσότερες από πέντε άδειες και το εννοώ. Επιμένω σε αυτό», λέει χαρακτηριστικά ο υπουργός Επικρατείας.
Η κυβέρνηση επικαλείται, μάλιστα, τις ζημιογόνες χρήσεις της περιόδου 2013-2015 των τηλεοπτικών σταθμών (για παράδειγμα το Mega είχε κύκλο εργασιών το 2014 77 εκατ. ευρώ και ζημίες 16,2 εκατ. ευρώ, ενώ το εννιάμηνο του 2015 η εταιρεία Τηλέτυπος είχε κύκλο εργασιών μόλις 40,5 εκατ. ευρώ και ζημίες 25,5 εκατ. ευρώ) για να πείσει πως με τη συρρίκνωση που έχει υποστεί η διαφημιστική αγορά και εν γένει η οικονομία δεν μπορούν να επιβιώσουν επτά κανάλια πανελλαδικής εμβέλειας.
Μια άλλη παράμετρος που ενισχύει την κυβερνητική άποψη είναι ο υπέρογκος δανεισμός των τηλεοπτικών σταθμών, ο οποίος, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, ανέρχεται στα 406 εκατ. ευρώ με «πρωταθλητές» το Mega και τον Ant1.
Οι ιδιοκτήτες των τηλεοπτικών σταθμών απειλούν ακόμα και με μετακίνηση των κέντρων εκπομπής στην Κύπρο, αν και στο Μέγαρο Μαξίμου (που έχουν κάνει σχετική έρευνα στη Λευκωσία και ήρθαν σε επικοινωνία σχετικά ακόμα και με την κυβέρνηση Αναστασιάδη) πιστεύουν πως κάτι τέτοιο δεν είναι εφικτό αφού αφενός δεν θα έχουν δικαίωμα να εκπέμπουν μέσω Digea και αφετέρου θα πρέπει να πάρουν σχετική άδεια από το ΕΣΡ.
Ορισμένοι ιδιοκτήτες καναλιών εκτιμούσαν πως θα μπορούσαν να βρουν υποστηρικτές στις Βρυξέλλες, αξιοποιώντας και το βαρύ κλίμα που υπάρχει εκεί σχετικά με τις αποφάσεις της Πολωνικής κυβέρνησης για έλεγχο των μέσων ενημέρωσης. Κάτι τέτοιο, όμως, δεν φαίνεται εφικτό αφού αποτελεί κοινή αίσθηση και στις Βρυξέλλες πως πρέπει να αποκατασταθεί η νομιμότητα στο άναρχο ραδιοτηλεοπτικό τοπίο και να αποδοθούν στο Ελληνικό Δημόσιο τα οφέλη από την παραχώρηση αδειών τηλεοπτικών συχνοτήτων.
Στο Μέγαρο Μαξίμου πιστεύουν πως ο ιδιοκτήτης του Σκάϊ βρίσκεται πίσω από μια ευρεία επιχείρηση σπίλωσης της κυβέρνησης με στόχο να μην υλοποιηθεί ο νόμος Παππά και στο πλαίσιο αυτό ασκεί πιέσεις στον αρχηγό της Ν.Δ κ. Μητσοτάκη και στον πρόεδρο της Ένωσης Κεντρώων κ. Λεβέντη, ενώ στην ίδια «ομάδα επιρροής» συντάσσονται, όπως φαίνεται, και ο κ. Ευάγγελος Βενιζέλος αλλά και άλλα στελέχη του ΠΑΣΟΚ.
Σύμφωνα, δε, με πληροφορίες της «Ε», η Ν.Δ πριν την εκλογή νέου αρχηγού φαίνεται ότι είχε συναινέσει στη συγκρότηση του νέου ΕΣΡ, αν και με μικρές διαφωνίες επί των αρχικώς προταθέντων προσώπων. Το θέμα είχε χειρισθεί ο αντιπρόεδρος της Βουλής και βουλευτής της Ν.Δ κ. Νικήτας Κακλαμάνης με εποικοδομητικό τρόπο και με διάθεση συνεννόησης. Μετά την εκλογή του κ. Μητσοτάκη, ο κ. Κακλαμάνης, που ανήκε στη στενή ομάδα υποστηρικτών του κ. Μεϊμαράκη, παραγκωνίσθηκε και πρυτάνευσε η σκληρή γραμμή υποστήριξης της άποψης των μιντιαρχών.
Από την κυβέρνηση, πάντως, αποσαφηνίζουν πως σ αυτό τον «πόλεμο» εναντίον της δεν μετέχουν όλοι οι μιντιάρχες. Εξαιρούν, για παράδειγμα, τους κ.κ Βαρδή Βαρδινογιάννη και Θοδωρή Κυριακού που, όπως λέγεται, αποδέχονται σε γενικές γραμμές τους όρους του διαγωνισμού που προβλέπει ο σχετικός νόμος, ενώ αναφέρουν πως υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον από άλλους επιχειρηματίες που είναι έτοιμοι να μετάσχουν, είτε μόνοι τους, είτε με συμμαχίες.
Το Μαξίμου απαντά στη Λ. Συγγρού
Για «ανοικτή ρήξη της Ν.Δ με την πολιτική του Κώστα Καραμανλή», κάνει λόγο το Μέγαρο Μαξίμου, μετά την άρνηση της νέας ηγεσίας να συνταχθεί υπέρ του διαγωνισμού για τις νέες τηλεοπτικές άδειες. Συγκεκριμένα, το πρωθυπουργικό επιτελείο επισημαίνει πως «ο νόμος Παππά παίρνει, ουσιαστικά, τη σκυτάλη από το νόμου Ρουσσόπουλου», και αναφέρει πως η τότε κυβερνητική εκπρόσωπος Σοφία Βούλτεψη ήταν αυτή που, λίγο πριν τις εκλογές του Ιανουαρίου του 2015, υπέγραψε τις άδειες για ραδιοφωνικές συχνότητες. Παραθέτουν, μάλιστα, τη διάταξη τη σχετική διάταξη για τις «υπερεξουσίες» του υπουργού Επικρατείας επί κυβέρνησης Καραμανλή. Ακόμα, τονίζουν πως το Νοέμβριο του 2013, σε νομοσχέδιο του τότε υπουργού και νυν αντιπροέδρου της Ν.Δ Άδωνι Γεωργιάδη, ακυρώθηκε ο νόμος 3592/2007 (Ρουσσόπουλου) που προέβλεπε διαδικασία αδειοδότησης των καναλιών και καταβολής «ενοικίου» και για τις ψηφιακές συχνότητες. Την συγκεκριμένη διάταξη, μάλιστα, δεν είχαν ψηφίσει ο Κώστας Καραμανλής και ο Γιώργος Παπανδρέου.
από την Επένδυση