Με “αντίδωρο” την αναδιάρθρωση του χρέους και στόχο να παραμείνει το ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα
Ενώ ο Αλέξης Τσίπρας προσπαθεί να συμπυκνώσει τον πολιτικό χρόνο και να κατορθώσει το φαινομενικώς ακατόρθωτο, ήτοι να φέρει την ολοκλήρωση της διαδικασίας της πρώτης αξιολόγησης πριν το Πάσχα (αρχές Μαϊου), οι πιέσεις των συντηρητικών κύκλων της Ευρώπης υπό τον Βόλφγκανγκ Σόϊμπλε προσπαθούν, αξιοποιώντας τις ενστάσεις του ΔΝΤ να ενταχθεί στο ελληνικό πρόγραμμα, να χειραγωγήσουν την Ελλάδα με ένα νέο πρόγραμμα – ακριβέστερα μια επέκταση του προγράμματος έως το 2019- που θα έχει τον χαρακτήρα τέταρτου μνημονίου!
Θα είναι ο Αλέξης Τσίπρας ο πρώτος πρωθυπουργός που θα χρεωθεί όχι ένα αλλά δύο μνημόνια, είναι το ερώτημα που ακούγεται συχνά, πλέον, στους διαδρόμους των Βρυξελλών. Η απάντηση βρίσκεται στον τρόπο με τον οποίο δανειστές και Αθήνα θα διαχειριστούν το δημοσιονομικό και το χρηματοδοτικό κενό που προκύπτει για τα επόμενα χρόνια, την ανάγκη νέων σκληρών μέτρων με ορίζοντα το 2019 και, φυσικά, το μείζον ζήτημα της ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους. Ήτοι τους όρους (την “ατζέντα”) του ΔΝΤ για να συναινέσει στη συμμετοχή του στο ελληνικό πρόγραμμα κάτι που επιδιώκουν οι Ευρωπαίοι και δη οι Γερμανοί για να δικαιολογήσουν και τη δική τους παρουσία.
Δημοσίευμα της εφημερίδας Realnews υποστηρίζει αυτή την εκδοχή λέγοντας πως η κεντρική ιδέα του σχεδίου είναι ότι θα επιστρέψει το ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα με χρηματοδοτικό πακέτο 8-10 δισ. ευρώ, γεγονός που θα υποχρεώσει την Αθήνα να υπογράψει συμπληρωματικό μνημόνιο (Memorandum of Understanding). Όμως σύμφωνα με την ίδια πηγή θα έχουμε υποχρεωθεί για επιπρόσθετα μέτρα άνω των 9 δισ. ευρώ για την περίοδο μέχρι το 2019 και επαχθή, όπως υπογραμμίζεται, λύση στο ασφαλιστικό, προκειμένου να υπάρξει αναδιάρθρωση του χρέους, με την προϋπόθεση ότι θα έχει κλειδώσει η συμφωνία με το Βερολίνο για τους όρους ρύθμισης ώστε να είναι βιώσιμο, όπως απαιτεί η επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ.
Προ ημερών πληροφορίες που διέρρευσαν και αναδημοσίευσε η HuffPost Greece, επικαλούνταν διασταυρωμένες πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες στη συνάντηση Σόιμπλε-Τόμσεν την περασμένη εβδομάδα συζητήθηκε πως το ΔΝΤ θα συμμετέχει στο ελληνικό πρόγραμμα για να ικανοποιηθεί η Γερμανία και οι άλλες σκληροπυρηνικές χώρες, αλλά και να πάρει αυτό που θέλει, δηλαδή σκληρή αναδιάρθρωση του ασφαλιστικού συστήματος και νέα δημοσιονομικά μέτρα τα οποία το ΔΝΤ συνδέει με τη βιωσιμότητα του χρέους.
Ειδικότερα, όπως αναφέρει η Realnews, έναντι μιας νέας χρηματοδότησης το ΔΝΤ απαιτεί σκληρή αναδιάρθρωση στου ασφαλιστικού συστήματος με περικοπές στις κύριες συντάξεις που υπερβαίνουν τα 1.700 ευρώ ακόμη και για τους ίδιους συνταξιούχους, ποσοστά αναπλήρωσης κάτω από 50% και κατάργηση όλων των εφάπαξ.
Επιπλέον ζητεί νέα δημοσιονομικά μέτρα που θα υπερβαίνουν τα 9 δισ. ευρώ για την περίοδο 2016 – 2019, όπως επίσης και αυστηρή εφαρμογή των προϋπολογισμών για την επίτευξη μεγάλων πρωτογενών πλεονασμάτων (άνω του 3,5% του ΑΕΠ) ώστε να διασφαλιστεί η βιωσιμότητα του χρέους.
Το ζήτημα των συμπληρωματικών μέτρων, φαίνεται ότι τέθηκε και στο EuroWorking Group για το ελληνικό ζήτημα της 11ης Νοεμβρίου. Σύμφωνα με εμπιστευτικό έγγραφο το οποίο περιγράφει τις συνομιλίες (minutes) του κρίσιμου conference call του EuroWorking Group, το οποίο έφερε στη δημοσιότητα το Euro2day.gr, περιγράφει ξεκάθαρα -παρουσία του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Γιώργου Χουλιαράκη- ότι η εκπρόσωπος του ΔΝΤ Ντέλια Βελκουλέσκου έθετε από τότε θέμα δημοσιονομικού κενού το 2015, αλλά και τις επόμενες χρονιές.
Σύμφωνα με την ίδια πηγή, στις συνομιλίες αυτές η κ. Βελκουλέσκου κάνει λόγο για «μη ικανοποιητική πρόοδο στο δημοσιονομικό και χρηματοπιστωτικό σκέλος» αλλά και ότι στο δημοσιονομικό φαίνεται πως υπάρχουν «αστοχίες» που θα απαιτήσουν κάποια «αποζημίωση», δηλαδή νέα μέτρα για το 2015 για να αντιμετωπιστούν τα δημοσιονομικά κενά στο μέλλον.
Στο ίδιο κλίμα και η Κριστίν Λαγκάρντ όπως φάνηκε κατά τη συνάντηση που είχε με τον κ. Τσίπρα στο Νταβός της Ελβετίας.
Στο επίκεντρο της συζήτησης βρέθηκαν τα δύο πράγματα που το ΔΝΤ διαλαλεί μήνες τώρα που απαιτεί για να συμμετάσχει -χρηματοδοτικά- στο νέο ελληνικό πρόγραμμα: Μεταρρυθμίσεις και ελάφρυνση χρέους. Η οποία μάλιστα θα πρέπει να είναι γενναία.
Μάλιστα οι μεταρρυθμίσεις που κάλεσε τον Έλληνα πρωθυπουργό να εφαρμόσει, δεν περιορίζονται μόνο στο ασφαλιστικό, αλλά και σε άλλα καίρια ζητήματα.
Για το ρόλο του ΔΝΤ μίλησε από το Νταβός της Ελβετίας και ο επικεφαλής του Eurogroup Γέρουν Ντάισελμπλουμ ο οποίος σημείωσε: «Η εμπλοκή του είναι αναγκαία και ήδη συμμετέχει ενεργά σε όλες τις διαδικασίες, όμως για να μπει ξανά στο ελληνικό πρόγραμμα θα πρέπει να διαθέτει τα σωστά στοιχεία και νομίζω ότι έχουν δίκιο».
Μάλιστα ο κ. Ντάισελμπλουμ αναφερόμενος στο ασφαλιστικό υπογράμμισε: «Χρειαζόμαστε μια καλή μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού γιατί δεν είναι βιώσιμο ως έχει και το δεύτερο είναι η βιωσιμότητα των δημοσιονομικών της χώρας με μακροπρόθεσμο ορίζοντα και έναν προϋπολογισμό ο οποίος θα πρέπει να εμφανίζει πρωτογενές πλεόνασμα». Πρόσθεσε δε πως «Εάν οι Έλληνες τα κάνουν αυτά τότε μπορούμε να μιλήσουμε για το ζήτημα του χρέους».
Από την πλευρά του ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κατά τη συμμετοχή του σε πάνελ, στο Νταβός, παρουσία του κ. Σόιμπλε, αναφερόμενος στο ΔΝΤ είπε πως η συμμετοχή του στο ελληνικό πρόγραμμα έγινε αποδεκτή έπειτα από απαίτηση κάποιων κρατών το καλοκαίρι προκειμένου να υπάρξει συμφωνία, ωστόσο εξέφρασε την ελπίδα η συνύπαρξη των τριών θεσμών να μην προκαλέσει διαφωνίες και γίνει αφορμή για περαιτέρω καθυστερήσεις.
Πηγή: thehuffingtonpost.gr, ΑΠΕ-ΜΠΕ, politico.eu