Στην τελική ευθεία βρίσκονται οι προετοιμασίες της κυβέρνησης για την κατάθεση του αναπτυξιακού νομοσχεδίου, το οποίο θα δίνει έμφαση στις φοροαπαλλαγές, τη διατήρηση των άμεσων ενισχύσεων και την παροχή κινήτρων για μετεγκατάσταση σε μειονεκτικές περιοχές.
Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Οικονομίας, οι βασικοί πυλώνες του νομοσχεδίου θα είναι οι εξής:
η ενίσχυση υφιστάμενων και η δημιουργία νέων εξωστρεφών και καινοτόμων επιχειρήσεων
η αύξηση της απασχόλησης, με έμφαση στο ειδικευμένο προσωπικό
η αύξηση της συνεργασίας μέσω στήριξης συνεταιριστικών σχημάτων, επιχειρήσεων της κοινωνικής οικονομίας, συγχωνεύσεων επιχειρήσεων, επιχειρηματικών συστάδων (clusters) κτλ.
η στήριξη περιοχών με μειωμένη αναπτυξιακή δυναμική, είτε λόγω μειονεκτικών γεωγραφικών συνθηκών (ορεινές, μικρές νησιωτικές κτλ.), είτε λόγω γειτνίασης με χώρες που παρέχουν ιδιαίτερα χαμηλούς φορολογικούς, ασφαλιστικούς κτλ. συντελεστές,
Σε ότι αφορά τα είδη των ενισχύσεων, ο νέος νόμος θα δίνει έμφαση στις φοροαπαλλαγές και την επιδότηση χρηματοδοτικής μίσθωσης. Η φοροαπαλλαγή θα χορηγείται τμηματικά με την υλοποίηση του 50% της επένδυσης, ενώ επιχορηγήσεις θα παρέχονται σε ειδικές κατηγορίες επενδύσεων, όπως σε νεοσύστατες, καινοτόμες επιχειρήσεις, σε δικτυώσεις ή σε μειονεκτούσες περιοχές ώστε να δοθεί κίνητρο τόσο για την ίδρυση επιχειρήσεων σε αυτές όσο και για την παροχή κινήτρων μετεγκατάστασης.
Εξάλλου σε κλαδικό επίπεδο ο νόμος θα στοχεύει σε διεθνώς εμπορεύσιμα προϊόντα και υπηρεσίες, ενώ σε επενδύσεις μηχανολογικού εξοπλισμού θα παρέχεται η δυνατότητα ένταξης με ελάχιστα κριτήρια, γρήγορες διαδικασίες αξιολόγησης και ελέγχους σε δειγματοληπτική βάση. Και για τις μεγάλες ξένες επενδύσεις εκτός από την επιτάχυνση της αδειοδότησης θα παρέχονται διασφαλίσεις ως προς τη διατήρηση σταθερού φορολογικού συστήματος για επτά χρόνια.