«Ο ρόλος του κοινωνικού διαλόγου και των θεσμών του στην καταπολέμηση των ανισοτήτων στον κόσμο της εργασίας», είναι το θέμα διεθνούς συνεδρίου που θα πραγματοποιηθεί στις 23 και 24 Νοεμβρίου στην Αθήνα με τη συμμετοχή εκπροσώπων 40 χωρών.
Στο συνέδριο που συνδιοργανώνουν η Διεθνής Οργάνωση Εργασίας (ΔΟΕ) και η Διεθνής Ένωση Οικονομικών και Κοινωνικών Συμβουλίων και Παρόμοιων Θεσμών (AICESIS), σε συνεργασία με την Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή της Ελλάδος (ΟΚΕ), «θα παρουσιαστούν οι απόψεις διεθνών και περιφερειακών οργανισμών σχετικά με την πρόκληση των ανισοτήτων στον κόσμο της εργασίας και τα μέτρα που απαιτούνται για την αντιμετώπισή της, η οποία αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για την κοινωνική δικαιοσύνη και την αξιοπρεπή εργασία για όλους».
Σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΟΚΕ, θα κατατεθούν εθνικές εμπειρίες για το ρόλο του κοινωνικού διαλόγου στην αντιμετώπιση των ανισοτήτων στον κόσμο της εργασίας και θα συζητηθούν προτάσεις για την ενίσχυση αυτού του ρόλου στην προώθηση της ισότητας.
Τέλος, θα παρουσιαστούν τα αποτελέσματα παγκόσμιας έρευνας που διεξήγαγαν οι ΔΟΕ-AICESIS για τον ρόλο του κοινωνικού διαλόγου και των θεσμών του στην καταπολέμηση των ανισοτήτων στον κόσμο της εργασίας.
Χαιρετισμούς κατά την έναρξη του Συνεδρίου θα απευθύνουν οι επικεφαλής των τριών θεσμών Γιάννης Πάιδας Πρόεδρος της Ο.Κ.Ε., Gilbert Houngbo Γενικός Διευθυντής της ΔΟΕ (video), John H. Jacobs Πρόεδρος της AICESIS και ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Άδωνις Γεωργιάδης, ο οποίος θα εκπροσωπήσει τον Πρωθυπουργό. Κατά τη λήξη του Συνεδρίου θα συμμετάσχει με παρέμβασή του ο Υπουργός Επικρατείας Μάκης Βορίδης .
Στην εκδήλωση θα συμμετάσχουν κοινωνικοί εταίροι και μέλη Οικονομικών και Κοινωνικών Συμβουλίων (ΟΚΣ) από περίπου 40 χώρες της Ασίας, της Αφρικής, της Ευρώπης και της Λατινικής Αμερικής, εκπρόσωποι διεθνών οργανισμών (AICESIS, ILO, IOE, ITUC OECD, UNCTAD, UN DESA, World Econοmic Forum), καθώς και της Ευρωπαϊκής Οικονομικής και Κοινωνική Επιτροπής (ΕΟΚΕ).
Το συνέδριο θα ολοκληρώσει τις εργασίες του με την υιοθέτηση Κοινής Δήλωσης («Δήλωση των Αθηνών»).