Στη Λωρίδα της Γάζας η χρονιά άρχισε με τους βομβαρδισμούς να συνεχίζονται ακατάπαυστα και τον στρατό του Ισραήλ να διαμηνύει πως ο πόλεμος εναντίον του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος Χαμάς θα συνεχιστεί «καθ’ όλη τη διάρκεια» του 2024.
Με αυτό το φόντο, στο οποίο προστέθηκαν εκτοξεύσεις ρουκετών την παραμονή της Πρωτοχρονιάς εναντίον του Τελ Αβίβ, ο ισραηλινός υπουργός Εσωτερικής Ασφαλείας, ο ακροδεξιός πολιτικός Ιταμάρ Μπεν Γκβιρ, δήλωσε χθες Δευτέρα πως θα τασσόταν υπέρ «λύσης που θα ενεθάρρυνε τη μετανάστευση των κατοίκων της Γάζας» και υπέρ της επιστροφής εβραίων εποίκων στον παλαιστινιακό θύλακο αφού τερματιστεί ο πόλεμος.
Προχθές Κυριακή ο υπουργός Οικονομικών Μπεζαλέλ Σμότριτς, άλλος εκπρόσωπος της άκρας δεξιάς στην κυβέρνηση του πρωθυπουργού του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου, έκανε πρακτικά ταυτόσημη τοποθέτηση.
Στο εσωτερικό πολιτικό σκηνικό του Ισραήλ, το Ανώτατο Δικαστήριο ακύρωσε διάταξη-κλειδί της επιεικώς αμφιλεγόμενης δικαστικής μεταρρύθμισης που προωθεί η κυβέρνηση του κ. Νετανιάχου – απόφαση που κατήγγειλε ο υπουργός Δικαιοσύνης Γιαρίβ Λεβίν, κατά την άποψη του οποίου αντίκειται στην «απαραίτητη ενότητα για την επιτυχία» του Τσαχάλ, του ισραηλινού στρατού, στον πόλεμο με τη Χαμάς.
«Παρατεταμένες μάχες»
Σχεδόν τρεις μήνες μετά το ξέσπασμα του πολέμου, έναυσμα του οποίου ήταν η άνευ προηγουμένου επίθεση της Χαμάς εναντίον νότιων τομέων της ισραηλινής επικράτειας την 7η Οκτωβρίου, ο εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού Ντανιέλ Χαγκαρί ανακοίνωσε το βράδυ της Κυριακής πως έφεδροι θα κάνουν «παύση» ώστε να προετοιμαστούν για «παρατεταμένες μάχες».
Ο Τσαχάλ καλείται «να καταρτίσει σχέδια εκ των προτέρων, διότι θα μας ζητηθούν περαιτέρω καθήκοντα και μάχες καθ’ όλη τη διάρκεια της χρονιάς», πρόσθεσε.
Ο υπουργός Άμυνας Γιοάβ Γκάλαντ, που επισκέφθηκε χθες στρατιώτες στη Λωρίδα της Γάζας, διαβεβαίωσε από την πλευρά του πως οι κάτοικοι των πιο κοντινών κοινοτήτων στον παλαιστινιακό θύλακο, που εκτοπίστηκαν αφότου έγινε η επίθεση της 7ης Οκτωβρίου, θα μπορέσουν «προσεχώς» να επιστρέψουν σπίτια τους.
Η πολιτικοστρατιωτική ηγεσία του Ισραήλ ορκίστηκε να «εξαλείψει» τη Χαμάς μετά την άνευ προηγουμένου επίθεση του στρατιωτικού της βραχίονα σε νότιους τομείς της ισραηλινής επικράτειας την 7η Οκτωβρίου. Το υπουργείο Υγείας του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος ανακοίνωσε χθες πως έκτοτε 21.978 άνθρωποι, στην πλειονότητά τους γυναίκες και παιδιά, έχουν σκοτωθεί στις ισραηλινές στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Λωρίδα της Γάζας.
Η επίθεση της Χαμάς είχε αποτέλεσμα να σκοτωθούν κάπου 1.140 άνθρωποι, στην πλειονότητά τους άμαχοι, σύμφωνα με καταμέτρηση του Γαλλικού Πρακτορείου βασισμένη σε επίσημες ισραηλινές ανακοινώσεις. Άλλοι περίπου 250 άνθρωποι απήχθησαν και οδηγήθηκαν στη Λωρίδα της Γάζας, όπου παραμένουν σε αιχμαλωσία πάνω από 120, σύμφωνα με τις ισραηλινές αρχές
Καθώς άλλαζε η χρονιά, το πυροβολικό και αεροσκάφη του ισραηλινού στρατού σφυροκόπησαν κυρίως τις πόλεις Χαν Γιούνις και Ράφα (νότια). Σκοτώθηκαν τουλάχιστον 24 άνθρωποι, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της Χαμάς.
«Απελπιστικές»
Κάμερες της τηλεοπτικής υπηρεσίας του Γαλλικού Πρακτορείου κατέγραψαν συγγενείς θυμάτων να ψάχνουν στα συντρίμμια μετά τους βομβαρδισμούς στη Χαν Γιούνις, υπό το φως μερικών φακών και κινητών τηλεφώνων, προτού μεταφέρουν διασωθέντες σε ασθενοφόρα.
Εξίσου απελπιστικές ήταν οι εικόνες στη Ντέιρ αλ Μπάλα, στην κεντρική Λωρίδα της Γάζας, καθώς κάτοικοι και τραυματιοφορείς προσπαθούσαν να βγάλουν τραυματίες παγιδευμένους κάτω από πελώριους όγκους τσιμέντου έπειτα από αεροπορικό πλήγμα.
Στην άλλη πλευρά, τον ρυθμό της νέας χρονιάς έδωσαν οι σειρήνες της αεράμυνας.
Δημοσιογράφοι του AFP στο Τελ Αβίβ είδαν ρουκέτες να αναχαιτίζονται από συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας του Ισραήλ τα μεσάνυχτα της παραμονής προς την Πρωτοχρονιά. Την ευθύνη ανέλαβαν οι ταξιαρχίες Εζεντίν αλ Κάσαμ, ο στρατιωτικός βραχίονας της Χαμάς.
Οι σειρήνες συναγερμού συνέχισαν να ηχούν χθες σε τομείς του Ισραήλ.
Οι εχθροπραξίες ανάγκασαν 1,9 εκατ. κατοίκους του παλαιστινιακού θυλάκου -ή με άλλα λόγια το 85% του πληθυσμού- να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους. Τη μικρή περιοχή, υπό ολοκληρωτική πολιορκία από την 9η Οκτωβρίου, απειλεί πλέον λιμός, ενώ τα περισσότερα νοσοκομεία έχουν τεθεί εκτός λειτουργίας.
Προχθές Κυριακή μπήκαν κάπου 120 φορτηγά με βοήθεια στη στενή λωρίδα γης, αριθμός ο οποίος μοιάζει με σταγόνα μπροστά στον ωκεανό αναγκών.
«Οι συνθήκες ζωής στη Λωρίδα της Γάζας είναι απελπιστικές», διαπίστωσε ο Μουστάφα Σενάρ, 43 ετών, από την πόλη της Γάζας, που πλέον έχει καταφύγει στη Ράφα, κάνοντας λόγο για απογείωση των τιμών βασικών αγαθών.
Ιρανικό πολεμικό
Μετά την ανακωχή μιας εβδομάδας στα τέλη Νοεμβρίου που επέτρεψε να αφεθούν ελεύθεροι πάνω από 100 όμηροι σε αντάλλαγμα για 240 παλαιστινίους φυλακισμένους και παράλληλα να εισέλθει λίγη περισσότερη βοήθεια στη Λωρίδα της Γάζας, οι εκκλήσεις να υπάρξει νέα παύση των εχθροπραξιών πολλαπλασιάστηκαν, χωρίς αντίκρισμα ως τώρα, παρά τις προσπάθειες του Κατάρ και της Αιγύπτου.
Σήμερα ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε πως άνδρες του σκότωσαν στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη τέσσερις παλαιστίνιους ενόπλους στο χωριό Αζούν και άλλον έναν στην πόλη Καλκίλγια κατά τη διάρκεια εφόδων. Ισραηλινός στρατιώτης τραυματίστηκε στην πρώτη από τις δύο επιχειρήσεις, κατά την ίδια πηγή.
Αφότου ξέσπασε ο πόλεμος, η βία και στη Δυτική Όχθη επίσης κλιμακώθηκε. Η ισραηλινή μη κυβερνητική οργάνωση υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων Γες Ντιν τόνισε χθες πως οι πράξεις βίας των ισραηλινών εποίκων εναντίον των Παλαιστινίων στα κατεχόμενα έφθασε σε επίπεδο ρεκόρ το 2023, κάνοντας λόγο για τουλάχιστον 10 νεκρούς.
Ο πόλεμος αναζωπύρωσε επίσης την ένταση στα σύνορα Λιβάνου/Ισραήλ, θέατρο σχεδόν καθημερινών ανταλλαγών πυρών ανάμεσα στον ισραηλινό στρατό και τη λιβανική σιιτική οργάνωση Χεζμπολά, σύμμαχο του Ιράν και της Χαμάς.
Ισραηλινά μαχητικά εξαπέλυσαν σήμερα πλήγματα εναντίον θέσεων στα περίχωρα της Δαμασκού προκαλώντας υλικές ζημιές, ανακοίνωσε το υπουργείο Άμυνας της Συρίας.
Εξάλλου χθες ιρανικό πολεμικό κατέπλευσε στην Ερυθρά Θάλασσα, όπου οι επιθέσεις των σιιτών ανταρτών Χούθι, προσκείμενων στην Τεχεράνη, πολλαπλασιάστηκαν τις τελευταίες εβδομάδες με στόχο εμπορικά πλοία που κατ’ αυτούς συνδέονται με το Ισραήλ.
Οι ΗΠΑ και άλλες χώρες κάνουν ναυτικές περιπολίες σε αυτόν τον «αυτοκινητόδρομο της θάλασσας» για την προστασία της διεθνούς ναυσιπλοΐας, στο πλαίσιο διεθνούς συνασπισμού που ίδρυσαν για αυτό, εν μέσω συνεχιζόμενης σεναριολογίας για ενδεχόμενες ευρύτερες επιχειρήσεις κατά των Χούθι.