Η κυβέρνηση «ξεπαγώνει» το παράλληλο πρόγραμμα που είχε υποχρεωθεί να αποσύρει άρον άρον στα μέσα Δεκεμβρίου και το επαναφέρει προς συζήτηση στη Βουλή την ερχόμενη βδομάδα.
Σύμφωνα με τον προγραμματισμό του Κοινοβουλίου την προσεχή Τετάρτη αρχίζει στην αρμόδια επιτροπή η συζήτηση του νομοσχεδίου που είχε αποσυρθεί στις 17 Δεκεμβρίου έπειτα από την απαίτηση των δανειστών λίγο πριν τη συνεδρίαση του Euroworking Group που επρόκειτο να εγκρίνει τη δόση του 1 δις.
Το επίμαχο νομοσχέδιο είχε κατατεθεί στη Βουλή στη μία τα ξημερώματα της Δευτέρας 15 Δεκεμβρίου και αποσύρθηκε δυο μέρες αργότερα.
Η απόσυρση του παράλληλου προγράμματος είχε γίνει ενώ ο Αλέξης Τσίπρας βρισκόταν στη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες και ύστερα από αιφνίδια σύσκεψη του αντιπροέδρου της κυβέρνησης, κ. Γ. Δραγασάκη, με τη συμμετοχή των υπουργών Οικονομικών, Ευκλ. Τσακαλώτου και Υγείας, Ανδρ. Ξανθού ενώ είχε γίνει ήδη στη Βουλή η ακρόαση των φορέων.
Το Μαξίμου είχε ισχυριστεί τότε πως «το νομοσχέδιο ποτέ δεν αποσύρθηκε» και επέρριψε στα κόμματα της αντιπολίτευσης την ευθύνη διότι όπως ανέφερε η σχετική ανακοίνωση δημιούργησαν ανυπόστατες εντυπώσεις ότι επιβαρύνει δημοσιονομικά και εκτροχιάζει τον προϋπολογισμό, και υπήρχε «ο κίνδυνος να προκληθούν εμπόδια στη διαπραγμάτευση, αλλά και στο κυβερνητικό έργο για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης».
Σκηνικό ρήξης ή επικοινωνιακός αντιπερισπασμός εσωτερικού;
Η κίνηση του Μαξίμου να ξεπαγώσει το παράλληλο πρόγραμμα μπορεί είτε να σηματοδοτεί είτε προσπάθεια δημιουργίας νέου σκηνικού ρήξης με τους δανειστές είτε μια ακόμη «επικοινωνιακή διέξοδο» και στους βουλευτές απέναντι στην ασφυκτική κοινωνική πίεση.
Το παράλληλο πρόγραμμα προσφέρει θεωρητικά στον πρωθυπουργό και τη δυνατότητα να «εκθέσει» τη ΝΔ και τον Κυριάκο Μητσοτάκη ότι δεν συναινούν σε μέτρα για την στήριξη των ευπαθών ομάδων.
Ο χρόνος συζήτησης του παράλληλου προγράμματος στη Βουλή θα συμπέσει με την συνεδρίαση του Eurogroup την προσεχή Πέμπτη όπου θα γίνει μια πρώτη αποτίμηση της διαδικασίας αξιολόγησης μετά την ολοκλήρωση των ραντεβού του κουαρτέτου στην Αθήνα.
Τι προβλέπει μεταξύ άλλων το νομοσχέδιο που ξεπαγώνει
Στο νομοσχέδιο είχαν ενταχθεί και μια σειρά άσχετες διατάξεις όπως ο διορισμός των επιτυχόντων του ΑΣΕΠ του 1997 αλλά και για την αποτέφρωση νεκρών
Ενδεικτικά οι ρυθμίσεις
* Ιδρυση Κέντρων Κοινότητας. Πρόκειται για τα λεγόμενα «ΚΕΠ Φτωχών» που θα λειτουργούν υπό τους ΟΤΑ για την υποδοχή, εξυπηρέτηση και διασύνδεση των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων με κοινωνικά προγράμματα και υπηρεσίες.
* Καθολική υγειονομική κάλυψη ανασφάλιστων, ευάλωτων κοινωνικών ομάδων και νόμιμων μεταναστών με δυνατότητα ελεύθερης πρόσβασης στις δημόσιες υπηρεσίες Υγείας και ενίσχυση της νοσηλευτικής και ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης
* Παροχή δυνατότητας στους Δήμους για απαλλαγή ευάλωτων κοινωνικών ομάδων από δημοτικούς φόρους και τέλη (μακροχρόνια άνεργοι, τρίτεκνοι, μονογονεϊκές οικογένειες και υπόλοιποι δικαιούχοι των μέτρων για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης)
* Χρονική επέκταση των παροχών – ηλεκτρικό ρεύμα, σίτιση και στέγαση – στους δικαιούχους των μέτρων αντιμετώπισης της ανθρωπιστικής κρίσης
* Διευκόλυνση των διαδικασιών για τον διορισμό γιατρών στο ΕΣΥ
* Κίνητρα για να επιλέξουν οι ιατροί να κάνουν το αγροτικό τους σε απομακρυσμένες περιοχές και άγονα νησιά
* Ιδρυση Γενικού Νοσοκομείου Θήρας
* Διορισμός των επιτυχόντων του ΑΣΕΠ του 1997
* Δημιουργία προγραμμάτων κοινωφελούς εργασίας για τους ανέργους
* Υποστήριξη νέων επαγγελματιών με κοινωνικά τιμολόγια ΔΕΥΑ
* Εξάμηνη αναστολή πλειστηριασμού για την ΒΙΟΜΕ
* Ρύθμιση θεμάτων προσωπικού των ΟΤΑ σε παραμεθόριες περιοχές αλλά και η δυνατότητα μεταφοράς του προσωπικού ΑΜΕΑ
* Νομοθετική ρύθμιση για την αποτέφρωση των νεκρών
* Δυνατότητα στο πλαίσιο της κινητικότητας να επιστρέψουν οι δημοτικοί αστυνομικοί από τα σωφρονιστικά καταστήματα
* Επιλύεται το ζήτημα κατάπτωσης των εγγυητικών επιστολών σε αγρότες-εργοδότες
* Ρυθμίζονται θέματα που αφορούν τα επιδόματα επικινδυνότητας και ανθυγιεινής εργασίας
* Επαναφορά ενισχυτικής διδασκαλίας σε γυμνάσια και λύκεια