Τα γερμανικά μέσα, από τις τελευταίες εβδομάδες του 2015 έγραφαν για την επαναφορά του Grexit από τον Σόιμπλε με αφορμή του προσφυγικό και την έξοδο από την Σένγκεν. Γιατί; Πολύ απλά γιατί μέσω της αναστολής της συμμετοχής της Ελλάδας στη συνθήκη Σένγκεν, εύκολα μπορεί ο γερμανός υπουργός Οικονομικών να βγάλει από το συρτάρι το σχέδιο για το time-out της Ελλάδας από την Ευρωζώνη, το οποίο μάλιστα είχαν στηρίξει 15 υπουργοί στο περίφημο Eurogroup του περασμένου Ιουλίου. Χθες τον ακούσαμε άλλωστε να μιλά πάλι για τα «πλεονεκτήματα» της εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ.
Καθόλου τυχαίο δεν είναι άλλωστε και το πρόσφατο ρεπορτάζ της WSJ το οποίο ανέφερε ότι ο πανίσχυρος υπουργός Οικονομικών της Μέρκελ, πιστεύει από παλιά πως οι Έλληνες πολιτικοί δεν μπορούν να μεταρρυθμίσουν την ελληνική οικονομία ώστε να είναι ανταγωνιστική στην Ευρωζώνη.
Όπως είχε σημειωθεί, «ο Σόιμπλε βλέπει την Ελλάδα σαν τον αδύναμο κρίκο της Ευρώπης όχι μόνο όσον αφορά το κοινό νόμισμα αλλά και στο θέμα των συνοριακών ελέγχων για τους πρόσφυγες». Σύμφωνα με την WSJ ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών θα καλόβλεπε να ξανανοίξει η συζήτηση για Grexit μέσα στο 2016, αυτή την φορά λόγω προσφυγικού.
Τις ημέρες των Χριστουγέννων σε συνέντευξη στη Bild ο Σόιμπλε άσκησε μάλιστα δριμεία κριτική στην Ελλάδα για τον τρόπο που διαχειρίζεται το προσφυγικό, ενώ χαρακτήρισε την προστασία των εξωτερικών συνόρων εκ των ων ουκ άνευ για την αντιμετώπιση του προσφυγικού. «Οι Έλληνες δεν τηρούν εδώ και χρόνια τις διατάξεις του Δουβλίνου», είχε τονίσει.
Ανάλογα σχόλια έχουν γίνει το τελευταίο διάστημα και από άλλους γερμανούς πολιτικούς και αξιωματούχους, οι οποίοι έχουν δείξει ξεκάθαρα την πόρτα της εξόδου της Ελλάδας και από την Συνθήκη της Σένγκεν.
Όπως έχει επισημάνει και το Stratfor σε ανάλυσή του, η αποβολή της Ελλάδας από την Σένγκεν θα βλάψει την ήδη εύθραυστη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ η οποία, ας μην ξεχνάμε, είναι αντιμέτωπη την ίδια στιγμή με την κρίση του ασφαλιστικού και του φορολογικού, την ασφυξία ρευστότητας… προσεχώς, και την επιτακτική ανάγκη να κλείσει γρήγορα η αξιολόγηση.
Αλλά ίσως το σημαντικότερο αντίκτυπο, όπως παρατήρησε το Stratfor, είναι ότι θα βλάψει σοβαρά τη δέσμευση των Ελλήνων προς την Ευρωπαϊκή Ένωση. Oσο περισσότερο η Ευρωπαϊκή Ένωση μειώνει τα οφέλη του να είναι η Ελλάδα μέλος του μπλοκ του ευρώ, τόσο λιγότερο ενδιαφέρον θα έχουν οι Έλληνες να θέλουν να παραμείνουν στην νομισματική ένωση και να υφίστανται τις οδυνηρές μεταρρυθμίσεις των δανειστών.
“The Grexit that could actually happen”
Ανάλογες είναι και οι παρατηρήσεις του Jacob Funk Kirkegaard, του think tank The Peterson Institute for International Economics, σε άρθρο του με τίτλο The Grexit that could actually happen.
Οπως σημειώνει, η ανέγερση νέων συνόρων θα επιδεινώσει τα προβλήματα στην Ελλάδα, καθώς οι μετανάστες θα συνεχίσουν να πηγαίνουν τη χώρα αφού ακόμα και εκεί πιθανότατα θα είναι σε καλύτερη θέση από ότι στις χώρες καταγωγής τους.
Με τα βόρεια σύνορά της σφραγισμένα, και την αδυναμία της χώρας να διαχειριστεί την πληθώρα μεταναστευτικών ροών, θα μπορούσαν να υπονομευθούν οι προσπάθειές της Ελλάδας για τη μεταρρύθμιση της οικονομίας της.
Η οργή και ο θυμός στην χώρα θα μπορούσαν να προκαλέσουν λαϊκή εξέγερση, μια ενδεχόμενη διακοπή των σχέσεων με την υπόλοιπη Ευρωπαϊκή Ένωση, ακόμη και την παραίτηση από τα χρέη προς την υπόλοιπη ζώνη του ευρώ. Ο ελληνικός λαός δεν θα θέλει να αγωνίζεται για δεκαετίες να αποπληρώσει εταίρους οι οποίοι δεν θα του επιτρέπουν να ταξιδεύει ελεύθερα στις χώρες τους. Μία τέτοια εξέλιξη θα επανέφερε τους φόβους για Grexit και θα είχε οικονομικό κόστος για την Ελλάδα και την υπόλοιπη ζώνη του ευρώ.
Αν και ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Βάλντις Ντομπρόβσκις απέκλεισε το ενδεχόμενο να συνδεθεί το ελληνικό πρόγραμμα με το προσφυγικό και το θέμα της Σένγκεν, ο αρθρογράφος επισημαίνει ότι «είναι απαραίτητο να αναγνωριστεί ότι τα ζητήματα της μετανάστευσης δεν μπορούν να διαχωριστούν από το πρόγραμμα οικονομικών μεταρρυθμίσεων στην Ελλάδα».
Οπως τονίζει, η Ευρώπη πρέπει να θέσει στην ελάφρυνση του χρέους, την προϋπόθεση της πλήρους συνεργασίας της ελληνικής κυβέρνησής για τη διαχείριση των μεταναστευτικών ροών. Το ΔΝΤ θα πρέπει επίσης να απειλήσει να φύγει από την Τρόικα, εάν τα σύνορα δεν διατηρηθούν ανοιχτά. Αλλά και οι ευρωπαϊκές χώρες θα πρέπει να συνεργαστούν πιο στενά σε θέματα μετανάστευσης, ώστε να διατηρηθούν τα ανοικτά σύνορα της ζώνης Σένγκεν και να διαχειριστούν αποτελεσματικά τα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ.