Με τους χειρότερους οιωνούς ξεκίνησε η εβδομάδα για τα χρηματιστήρια σε ΗΠΑ και Ευρώπη, τα οποία ντύθηκαν στα «κόκκινα» για ακόμη μια συνεδρίαση και μάλιστα χωρίς κάποια πειστική αφορμή για το νέο κύμα ρευστοποιήσεων: Το Χρηματιστήριο της Σαγκάης, που έχει αποτελέσει αφετηρία πολλών γύρων αναταράξεων το τελευταίο διάστημα παρέμεινε κλειστό λόγω του κινεζικού Νέου Ετους. Ο έτερος «συνήθης ύποπτος», οι τιμές του πετρελαίου, κινήθηκαν μεν πτωτικά, αλλά σε… φυσιολογικά επίπεδα, σε μια αγορά που έχει πλέον εθιστεί σε μεγάλες ημερήσιες βουτιές του μαύρου χρυσού. Χθες, όμως, το επίκεντρο των σεισμικών δονήσεων στις αγορές εντοπίστηκε στην Ευρώπη και τις τράπεζές της, εγείροντας ανησυχίες ότι τα «σύννεφα» πάνω από το παγκόσμιο χρηματοοικονομικό σύστημα πυκνώνουν επικίνδυνα:
Νέο μέτωπο
Και τούτο διότι στα «ανοιχτά μέτωπα» της made in China επιβράδυνσης στις αναδυόμενες οικονομίες και της βουτιάς των τιμών του μαύρου χρυσού (που καλώς ή κακώς, έχει αξιολογηθεί από τους επενδυτές ως αποσταθεροποιητικός παράγοντας και ως προάγγελος ύφεσης για την παγκόσμια οικονομία…) έρχεται να προστεθεί ο προβληματισμός για την ευρωστία του ευρωπαϊκού τραπεζικού κλάδου, ο οποίος, όπως παρατηρεί η Wall Street Journal, «αντιμετωπίζει μια χρόνια κρίση κερδοφορίας, που επιδεινώνεται από το περιβάλλον μηδενικών/αρνητικών επιτοκίων και καθιστά εξαιρετικά δύσκολο για τις τράπεζες τόσο να διαχειριστούν την βραδυφλεγή βόμβα των επισφαλειών (που αγγίζουν το 1 τρισ. ευρώ) όσο και να ενισχύσουν την κεφαλαιακή τους βάση…».
Με την ψυχολογία των επενδυτών να βρίσκεται στο ναδίρ (κάτι που επιβεβαιώθηκε και από τη βουτιά του δείκτη επενδυτικης εμπιστοσύνης Sentix), εκδηλώθηκε μαζική φυγή επενδυτών από τις ευρωπαϊκές αγορές, με αρνητικό πρωταγωνιστή τις τράπεζες και δη την Deutsche Bank, η μετοχή της οποίας υποχώρησε κατά 9,5% χθες, επιστρέφοντας στα επίπεδα του 1999, ενώ οι σωρευτικές απώλειες από την αρχή του χρόνου υπερβαίνουν το 30%. Ο γερμανικός εθνικός πρωταθλητής ευθύνεται εν πολλοίς για το γεγονός ότι ο DAX στη Φρανκφούρτη «έχασε» χθες και το ψυχολογικό φράγμα των 9.000 μονάδων. Οι ημερήσιες απώλειες του ευρωπαϊκού τραπεζικού δείκτη Stoxx Europe 600 ανήλθαν στο 5,5%, ενώ για το 2016 αγγίζουν το 25%. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο εν λόγω δείκτης καταγράφει απώλειες για έξι συνεχόμενες εβδομάδες, στο μεγαλύτερο σερί από τις μαύρες ημέρες του 2008. Αντίστοιχη ήταν η εικόνα και στη Wall Street, όπου ο τραπεζικός κλάδος (μαζί με τον τεχνολογικό) «έσυραν τον χορό» των απωλειών για τους βασικούς δείκτες.
Δυσοίωνες προβλέψεις
«Η θεμελιώδης εικόνα των αγορών σαφώς επιδεινώνεται», παρατηρεί ο Οουεν Κάλαν, αναλυτής της Cantor Fitzgerald. «Οι επενδυτές ανησυχούν για την παγκόσμια οικονομία και αρχίζουν να εστιάζουν στις τράπεζες. Βλέπεις ολοένα και περισσότερους να διερωτώνται: Θα επαναληφθεί η κρίση του 2008 ;». Η Morgan Stanley αποκαλύπτει ότι, όταν ερωτήθηκε από πελάτες της πώς τεκμηριώνουν τις θετικές τους προβλέψεις οι αισιόδοξοι επενδυτές, απάντησε πως δεν… είχε συναντήσει κανέναν αισιόδοξο επενδυτή πρόσφατα. Υπογράμμισε δε ότι η Ευρώπη ανεβαίνει όλο και πιο ψηλά στην ιεραρχία των «εστιών κινδύνου» για τις αγορές φέτος, καθώς η κρίση στην Ελλάδα αναζωπυρώνεται, η Ισπανία δεν έχει κυβέρνηση, ο εύθραυστος κυβερνητικός συνασπισμός της Πορτογαλίας επιδίδεται σε επικίνδυνες ακροβασίες, η λύση που δόθηκε για τα «κόκκινα δάνεια» της Ιταλίας θεωρείται ανεπαρκής, ενώ αναμένεται και η προκήρυξη του δημοψηφίσματος για το Brexit τον Ιούνιο. Δυσοίωνες προβλέψεις διατύπωσε χθες και η Citigroup που δεν αποκλείει η παγκόσμια οικονομία να παγιδευθεί σε ένα «σπιράλ θανάτου» και κάνει λόγο για… «Πετρελαιογεδδώνα» (Oilgeddon), βαθιά και συγχρονισμένη ύφεση (σε αναδυόμενες και αναπτυγμένες αγορές) και μια πραγματική αγορά «αρκούδων». Εσπευσε πάντως να διευκρινίσει ότι αυτό το σενάριο τρόμου δεν αποτελεί το βασικό της σενάριο. Ευτυχώς…
Στροφή των επενδυτών στα ασφαλή καταφύγια
«Έλαμψαν» χρυσός, γεν, γερμανικά και αμερικανικά ομόλογα
Σε μία συνεδρίαση με βασικό γνώρισμα την αποστροφή προς τον κίνδυνο, δεν προξενεί έκπληξη που τα ασφαλή καταφύγια είχαν την τιμητική τους: Οι φόβοι για τις τράπεζες εκδηλώθηκαν με μεγαλύτερη ένταση στην περιφέρεια της Ευρωζώνης και διαχύθηκαν και στις αγορές ομολόγων, με αποτέλεσμα την αύξηση του κόστους δανεισμού στην Πορτογαλία, την Ιταλία και την Ισπανία. Στον αντίποδα, οι μαζικές εισροές κεφαλαίων στα γερμανικά Bunds οδήγησαν την απόδοση του διετούς τίτλου σε νέο ιστορικό χαμηλό, στο -0,51%.
Στα χαμηλότερα επίπεδα εδώ και ένα χρόνο υποχώρησε η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς Treasury (1,74% από 1,83% στο κλείσιμο της Παρασκευής), εν μέσω εκτιμήσεων ότι η Fed θα επανεξετάσει το χρονοδιάγραμμά της για τις αυξήσεις επιτοκίων του δολαρίου φέτος. Είναι ενδεικτικό ότι η Deutsche Bank «βλέπει» μόνο μια κίνηση και αυτή στο τέλος του έτους, ενώ η Barclays κάνει λόγο για δυο αυξησεις επιτοκίων εντός του 2016 (από 3 προηγουμένως).
Οι εκτιμήσεις αυτές συνέβαλαν και στην εξασθένιση του δολαρίου έναντι του ευρώ και -κυρίως- έναντι του γεν. Το ιαπωνικό νόμισμα ενισχύθηκε κατά 1% περίπου έναντι δολαρίου και ευρώ, σε μια εξέλιξη που μάλλον προβληματίζει τη Τράπεζα της Ιαπωνίας που πριν λίγες ημέρες ενεργοποίησε το «όπλο» των αρνητικών επιτοκίων. Τέλος, μέρος της λάμψης του φαίνεται να επανακτά και ο χρυσός που αναρριχήθηκε χθες σε υψηλό οκταμήνου, αγγίζοντας τα 1.200 δολ./ουγγιά και αναδεικνύεται σε ένα από τα λίγα επικερδή «στοιχήματα» του 2016, έχοντας ενισχυθεί κατά 13% από τις αρχές του έτους.
Πηγή: imerisia.gr